A szlovákok és az Orbán-interjú

2021. május 20. 14:27

Valami váratlan történt a minap: a szlovákok és a csehek felfedezték Orbán Viktort.

2021. május 20. 14:27
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Hírlap

„Valami váratlan történt a minap: a szlovákok és a csehek felfedezték Orbán Viktort.

Persze, eddig is tudtak a szélsőséges nacionalista, sajtógyötrő, civil szervezetet tipró diktátorról, aki éjjel-nappal azon töri a fejét, hogy hogyan szerezze vissza Nagy-Magyarország elcsatolt részeit. De amit a Martin Hanus és Jozef Majchrák szlovák újságírókkal folytatott beszélgetés során produkált miniszterelnökünk, szinte bombaként robbant be a szlovákiai köztudatba, és alapjaiban megváltoztatta számos szlovák véleményét az országunkban zajló folyamatokról.

Egy fontos dolgot tudatosítanunk kell: megérteni Orbánt annyit jelent, mint megérteni az Európában egymásnak feszülő két fő ideológiai irányzat egyik felét. Nem véletlenül parodizálja a világsajtó a miniszterelnököt olyan hévvel, ahogy teszi, mert ezzel elsősorban magát a konzervatív nemzeti irányzat létjogosultságát próbálják aláásni, amelyet képvisel. Sajnos a szlovák és cseh sajtóban is ez a felfogás dominál, a legalapvetőbb véleményönállóságot mellőzve a totalitárius, autoriter, ultranacionalista és szélsőjobbos jelzők csak úgy röpködnek cikkeikben.

Egy cseh szakmai fórumot olvasva legörgettem a kommentszekcióba, ahol egy, a régiónkat érintő vita során megdöbbenve tudatosítottam, hogy a kommentelők közül milyen sokan olvasták a Postoj című hírportálban közölt interjút. Pedig a csehek nem arról ismeretesek, hogy a vélt kultúrfölényük toronymagasságából leereszkednének a szlovák mindennapok világába.Mégis úgy beszéltek az Orbán-interjúról, mintha ez egy általánosan közismert esemény lenne. Miután elkezdtem egy kicsit nyomozni, kiderült, hogy főleg Szlovákiában nagyon magas az Orbán-interjú olvasottsága, és a kommenteket olvasva ennek tartalma mintha elindított volna egy folyamatot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. május 21. 11:09
A horvátok meg a szlovákok ugyan azt a kisállami mentalitást követik. Behúzzák fülüket farkukat mert akkor nem veszik észre őket a nagyok. Jófiuk vagyunk. Mi nem vagyunk Orbán, sőt fúj...Románia nagysága ellenére dettó, bár az ő egyetlen ideájuk Erdély megtartása. Aztán majd csodálkoznak hogy nem értékelik a magasságos Portán, akarom mondani Brüsszelben a jófiúságot...
etete
2021. május 21. 04:11
Ugyanilyen interjú kellene egy román lapban. Sőt, az még fontosabb lenne. És vannak jó román lapok, főleg kulturális lapok, ahol ez lehetséges lenne. A románok is inkább konzervatívak, már mind az erkölcs-tradíció-kultúra szempontjábol.
kispufi
2021. május 20. 23:18
Erre az interjúra tényleg csak azt lehet mondani, hogy Orbán Viktor Szupersztár. A teljes politikai krédója, minden víziója, és főleg azok működőképessége koherensen, feketén-fehéren, őszintén benne van. És elismerés a szlovák újságíróknak is, akik ilyen felkészülten, objektívan, nyitottan, kíváncsian álltak hozzá, még a kényes kérdésekben is.
hegyivadász
2021. május 20. 23:09
Nem vagyok vallásos, de Orbán Isten adománya ennek az országnak! A szívemből szólt ennek ez interjúnak minden szava!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!