Trump már elfelejtette az emberek gondjait

2016. november 13. 11:52

Nagyon felszínesen azt lehetne mondani, hogy Trump győzelme a sznobok és parasztok valamint a tojásfejűek és a skacok közötti állandó küzdelem tragikus és világraszóló állomása ezennel sajnos pocsék amerikai rendezésben. De ez nem teljesen áll.

2016. november 13. 11:52
Péter László
Transindex

„Első látásra és nagyon felszínesen azt lehetne mondani, hogy Trump győzelme a sznobok és parasztok valamint a tojásfejűek és a skacok közötti állandó küzdelem tragikus és világraszóló állomása ezennel – sajnos – pocsék amerikai rendezésben. Vagy éppenséggel a fehér huligánforradalom pillanatnyi győzelme. Más szavakkal, egyfajta népi-urbánus vita, illetve a városi iskolázott rétegek és a vidéki iskolázatlan rétegek, a fehér versus kék gallérosok osztályharca.

De ez az értelmezés – bár van benne egy fikarcnyi igazság – nem teljesen áll, az okok, mint rendszerint, jóval bonyolultabbak; értelmezésem természetesen csak ezek egy részére térhet ki. Arra, amire van némi rálátásom. Véleményem szerint Trump történelmi jelentőségű győzelmének okait – amelynek káros hatását szerintem mi magunk is hamarosan érezni fogjuk – két szinten lehetséges keresni.

Az egyik szint a globalizáció (post-fordista fordulat, deregularizáció, tőke- és tudásintenzív ágazatok előtérbe kerülése a hagyományos ipari ágazatokkal szemben, relokalizáció, vagyis a munka kiszervezése) és a gazdasági válság negatív hatásai környékén kell keresni. Az előbbi elvitte a hagyományos termelőipari munkahelyek jó részét, az utóbbi pedig nem csupán megélhetési gondokat okozott – ez a jóval kisebbik baj – hanem akut bizalmi és legitimációs válságot okozott. Mindenhol a világon! A politikai elitekbe vetett bizalom mértéke nagyon megroggyant, függetlenül attól, hogy országonként az milyen orientációjú, legyen az szocialista, liberális vagy konzervatív vezetés. Ez egy anómikus helyzetet teremtett, ami gyakorlatilag a rendszerellenes érzelmeket korbácsolja/korbácsolta fel, ami szabad teret engedett a lassan féktelenné váló populizmus, etnicista-demagóg és vallási-autochtonista, bezárkózó és valamiféle messianisztikus megváltást propagáló erőknek, mozgalmaknak, figuráknak.

Ennek a felfutó ágban lévő globális trendnek a szerves része Trump győzelme is, amit a kétpárti rendszerben normálisnak számító ingamozgás is (a két párt váltja egymást a hatalmon) segített. A Brexit is ennek a jelenség-csomónak tudható be, mint az év másik megrázkódtatása. S vigyázó szemeink Bécsre vessük, ahol megismétlik az elnökválasztást jövő hónapban. Amerika megfáradt a különböző háborúkban, ennek társadalmi költsége is ide adódik, de ezek csak közvetett okok.

Természetesen az elitek ezekre a kihívásokra a lehető legrosszabbul reagáltak, elvesztették – ha valaha volt is – közös hangjukat a választókkal, rosszul vagy sehogy sem kommunikálták a problémákat és azok lehetséges megoldásait (lásd a Brexit várható következményeit, vagy éppenséggel a hazai fizetéslevágások szükségességét 2010-ben, Obama a gazdasági növekedést, a geopolitikai kockázatokat), tehát nem teremtettek megfelelő fórumokat a széleskörű konstruktív társadalmi vitára, sajnos nem voltak képesek tematizálni a lényeges kérdéseket sem: a leszakadást, az egyenlőtlenségek növekedését, a lehetséges megoldásokat. Még egyszer, ez máig tartó, sőt erősödő legitimációs és bizalmi válságot generált (ez nem gazdasági természetű probléma, de annak egyenes és még súlyosabb következménye!), amibe Clinton is belebukott, ahogy egyébként Cameron is, és vélhetőleg Hollande is bele fog.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toledo
2016. november 14. 05:42
Megtudhatjuk hogy Trumpot a "sznobok és parasztok" választották meg.Az ám, az anyád 3,14csája te eltévelyedett ostoba. A józanság valóság, tért vissza a liberált agymenés helyett! Elég volt belőletek, időtök lejárt, tűnjetek el,ne kapálódzatok itt feleslegesen!
Droite
2016. november 14. 03:40
A tojasfejuek koze sorolt kb 30 millio feketet is 80-as IQ- val. Ostoba
Volo
2016. november 13. 22:06
Azt bírom a liberális öklendezésekben, hogy már a címmel hazudnak! A cím köszönő viszonyban sincs a tartalommal!
puszika
2016. november 13. 18:07
Kedves Kertész Melinda! Ön bizonyára tudta,hogy Péter László Hillarynak szurkolt. Tehát könnyű dolga volt a riport elkészítésénél. De mégis mire jó ez?Nem az lenne a követendő magatartás,hogy várjunk néhány hónapot esetleg egy évet Trump megítélését illetően? Figyelmébe ajánlom azt a soha el nem kopó örök filozófiai tételt mely szerint a "puding próbája az evés". Mit szól hozzá? Amúgy megfigyelhette,hogy itt a mandin kommentelők nagy része teljes biztonsággal felismeri a "karaktergyilkolászást". Itt most ennek a szándéka tisztán felismerhető az ön részéről.Ráadásul sunyi módon Péterrel mondatja ki a verdiktet,azt amit tulajdonképp ön akart mondani. Jó ha tudja a mandi az ilyeneket FIRKÁSZOKNAK nevezi. És nem oktalanul!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!