Kvótanépszavazás: Szlovákiában minden csendes

2016. szeptember 26. 07:45

Szlovákia átlépett a migránskérdésen. Nem meghaladta, hanem össz-társadalmi konszenzus alakult benne ki. Helyette a kulcsfontosságú témákat a korrupció, a klientelizmus és a helyi elit válsága képezik.

2016. szeptember 26. 07:45
Tokár Géza
Kettős Mérce

„A kvótanépszavazás akár tovább mélyíthetné a társadalmi konfliktusokat is, de nem teszi. Ez ugyanis feltételezi, hogy a Fidesznek van egy (a nem túl szerencsés és pontos magyarországi terminológiát használva) balliberális helyi ellenpólusa mind politikailag, mind társadalmilag. A Bugár Béla-féle Most-Híd elvileg ebbe a kategóriába tartozott – egészen tavaly nyárig. A párt a 2016-os márciusi szlovákiai parlamenti választásokra készülve kezdetben még ellenpólusként lépett fel migrációs témákban Robert Fico államfővel szemben, bár nem elsősorban a magyar választókat, hanem a szlovák városi szavazókat próbálta megszólítani a »migránspárti« hozzáállással, a hozzá csapódó szlovák értelmiségiek révén. A nem túl kedvező reakciók hatására azonban a Most-Híd szótárából hónapok alatt kikopott a bevándorlópártiság, a folyamat kicsúcsosodásaként pedig a párt a nyíltan migránsellenes Smerrel, valamint a nacionalista SNS-szel alakított kormányt, s azóta is hallgat a kérdésben. A párt köré szerveződő értelmiség ilyen közegben jobb híján nem a migránskérdésről alkot véleményt, abban hallgat. Helyette saját pozícióit a Marián Kotleba-féle újfasiszták elleni fellépéssel igyekszik igazolni, figyelmen kívül hagyva a Most-Híd koalíciós partnereinek »mérsékelt« xenofóbiáját és idegenellenességét.

Más ellenpólus viszont nincs. A parlamenten kívüli MKP a migránskérdés szempontjából soha nem is volt más állásponton, mint a Fidesz, a két párt azonos nézeteket képvisel a kérdésben. Ennek következtében tehát a kvótanépszavazás nem vált ki különösebb konfliktusokat – a politikai és társadalmi elit hallgat, a szlovák és a felvidéki magyar társadalom a kérdésben egyöntetűen a Fidesz álláspontját vallja, aki ehhez nem szándékozik igazodni, annak maradnak a kis fővárosi think-tankek (a szlovák és a budapesti magyar szabadgondolkodók). Szlovákia átlépett a migránskérdésen. Nem meghaladta, hanem össz-társadalmi konszenzus alakult benne ki. Helyette a kulcsfontosságú témákat a korrupció, a klientelizmus és a helyi elit válsága képezik: egy egyre hiteltelenebb kormányoldallal és hasonló hitelességi problémákkal küzdő ellenzékkel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. szeptember 26. 12:30
Még van 150 ország, idióta, ahol nem népszavaznak ma. De több-ben fognak, idővel...
Szúnyog
2016. szeptember 26. 12:11
Te Tokár, a migráns baj csak most kezdődik ám.
Hunyadi Mátyás
2016. szeptember 26. 10:18
"Szlovákia átlépett a migránskérdésen." Nem csodálom. Mi védjük a "határait". Ők meg adnak hozzá 20 rendőrt.
szavaztam
2016. szeptember 26. 09:34
szlovákiában minden parlamenti párt a kvóta ellen szavazott még tavasszal a parlamentben igy ez ott nem téma, mert ott nics annyi hazaáruló különböző szeveetebke bujtatva...pl kettős mérce...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!