A kerítésig, ne tovább!

2016. szeptember 15. 07:19

Úgy röpködtek a tíz- meg százmilliárd ­eurók, hogy az ember csak kapkodta a fejét. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap strasbourgi beszédében mindenkinek bőkezű támogatást ígért.

2016. szeptember 15. 07:19
Dési András
Népszabadság

A magyar kormánypárt által nihilistának beállított Juncker persze elég régóta űzi a szakmát ahhoz, hogy teljesen ne szálljon el e való világból. Elismerte, hogy az Euró­pai Unió a létét fenyegető válságon megy keresztül. Brexit, menekülthullám, terrorizmus, populista nacionalizmus és a tagállamokat egymással szemben álló blokkokba taszító választóvonalak – csak néhány a hosszú listából. Anélkül, hogy relativizálnánk a 2016-os krízis súlyát, tegyük hozzá: 2003-ban, az iraki háború kirobbanásakor a mostanihoz hasonló frontok alakultak ki az amerikai–brit vezetésű inváziót ellenző német–francia páros, illetve a Magyarországot is felvonultató »készségesek koalí­ciója« között.

A strasbourgi beszéddel Juncker igyekezett mindenkinek békejobbot nyújtani. Ügyes trükkel saját programjába becsomagolni egyes tagállamok követeléseit. A legzseniálisabb húzása az volt, hogy a soros szlovák elnökségnek osztotta ki a feladatot, hogy a menekültválságban a visegrádi négyek keményvonalas álláspontját képviselő Pozsony legyen kedves egy platformra hozni a befogadást ellenző, illetve e kérdésben humánusabb álláspontot képviselő tagállamokat. Ha Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter sikerre viszi e nem könnyű küldetést, akkor megérdemli, hogy ő legyen az év végén leköszönő Ban Ki Mun utódja az ENSZ főtitkári posztján.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. szeptember 15. 17:29
" Lengyelország méreténél fogva szeretne egy ligában játszani a német–francia–olasz trióval, s a csehek és a szlovákok is inkább Berlinre figyelnek." HÜ-LYE. Lengyelország miért a hasonlókkal akarna egy ligában játszani? Nem éppen az az érdeke, hogy sok kicsi között a legnagyobb legyen? Lengyelország az USA és Anglia rajongója orosz fóbiája kapcsán. Azok nincsenek kéznél, míg mi igen.
Mich
2016. szeptember 15. 11:32
NOL-csicska, HITELTELEN vagy!
paraklétosz
2016. szeptember 15. 08:14
"Humánusabb álláspont" - az öngyilkosságukhoz bevándorlókat hoznak. A "Humánus" munkát ad!
szilu7
2016. szeptember 15. 08:12
Ez a humánus duma még mindig! Mennyire humánus hagyni, hogy emberek több ezer km-t utazzanak embercsempészek segítségével, az életüket kockáztatva, több ezer eurót bűnözőknek kifizetve? Aki túléli a kalandtúrát, azt majd menekültnek tekintjük és befogadjuk, mert mi kurvára humánusak vagyunk. (Meg persze hülyék, mert bemondásra elhisszük, hogy háború elől menekült.) Aki pedig becsületesen a szomszéd országba menekül a háború elöl és ott várja a sorsának jobbra fordulását, és nincs pénze, nem akarja a gyereke életét kockára tenni, az ott rohadjon meg. Ez a humánus új definíciója Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!