Az év és annak embere

2015. december 22. 22:03

Az idei év kapcsán semmi esetre sem érdemel dicséretet az európai politikai elit, mivel képtelen sikeresen megoldani az egyre nagyobb számú társadalmi, gazdasági és politikai problémákat.

2015. december 22. 22:03
Lajtai Mátyás
Nézőpont Intézet

Ennél is súlyosabb, hogy az Unió egyre több országát jellemzi politikai instabilitás. Idén Görögországban, Dániában, Portugáliában és Lengyelországban is az Unió fő irányvonalától jobbra vagy balra eltérő politikai erők jutottak hatalomra. A spanyol választási eredmények sem tűnnek a legmegnyugtatóbbnak első ránézésre. Itt lenne az ideje, hogy a nyugat-európai elit megértse: az álmodozás ideje lejárt, a történelem nem ért véget. Olyan politikát kell kialakítaniuk, amely nem ideologikusan, hanem pragmatikusan viszonyul a társadalmi valósághoz.

Az idei év kapcsán semmi esetre sem érdemel dicséretet az európai politikai elit, mivel képtelen sikeresen megoldani az egyre nagyobb számú társadalmi, gazdasági és politikai problémákat, sőt az ideologikus és leginkább félszívű megoldásaikkal csak tovább fokozzák a kontinensen kialakult válságot.

Holott a válság elsődlegesen az elit fejében van. A szép új világ, ami úgy tűnt, elérkezett a 21. századdal, mégsem jött el (valójában, aki kicsit a számok mögé nézett sejthette, hogy nem fog elérkezni). Nem lehet részletkérdésekkel bíbelődni, továbbra is lényegi alapkérdésekre kell politikailag releváns válaszokat adni úgy, hogy azok kiállják az idők próbáját. Ha ez sikerül, akkor lehet majd díjakat osztogatni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. december 23. 07:42
"Olyan politikát kell kialakítaniuk, amely nem ideologikusan, hanem pragmatikusan viszonyul a társadalmi valósághoz." Ha ezt végre elérnénk az unióban...
szancso
2015. december 23. 05:01
Véleményem szerint Merkel "megérdemelte" az év embere kitüntetést, hiszen az erkölcs magaslatán öntötte a fegyereket a Közel-Keletre, majd miután használatba vételre kerültek és miattuk emberek ezrei menekülni kényszerültek, szívélyes meghívó levelet küldött nekik, igaz elfelejtette a meghívottak eltartóit megkérdezni, elbirják-e ezt a humanitáriusi kiadásokat. Na de ilyen apróságok ne érdekeljenek minket, örüljünk, vastaps, mint Honecker idejében.
illiberator
2015. december 23. 01:07
Az, h Merkel, Németország sírásója, kapta az év embere címet, az az adományozókat is minősíti.
KannibálTatárÚr
2015. december 22. 23:35
Nem nehéz a visszaesést megjósolni. Ahol az érdemi munkával csak a népesség kb. 20 %-a foglalkozik (annak is a többsége alacsonyabb szellemi képességekkel rendelkezik), ott nem lehet még csak tartani sem a szinvonalat. A többi 80 % "tudásért" kapja a fizetést. Csakhogy a tudás csak akkor ér valamit, ha munkára használják. Dániai hír: Az egyik nöi kézilabda-csapatot kiárusítják. Nincs pénz a működtetésükre. Az ilyen "nincs pénz" egyre gyakoribb lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!