Aszad vagy nem-Aszad? Nem ez itt a kérdés!

2015. október 09. 14:42

Ha a nyugati tervek sikerülnek, vagyis Aszadnak és rezsimjének mennie kell, akkor legnagyobb eséllyel vagy egy iszlamista diktatúra, vagy egy tizenöt éves polgárháború következik.

2015. október 09. 14:42
Lajtai Mátyás
Nézőpontok blog

„Egy biztos: ha a nyugati tervek sikerülnek, vagyis Aszadnak és rezsimjének mennie kell, akkor legnagyobb eséllyel vagy egy iszlamista diktatúra, vagy egy tizenöt éves polgárháború következik, ahogy Libanonban már lezajlott (1975-90) és ami Líbiában már évek óta tart. Aszadnak elvben még megvan a lehetősége egy restaurációra és konszolidációra, ha a nemzetközi közösség is úgy akarja. Mi magyarok, pontosan tudjuk, hogy a véres harcok és a kemény rendteremtés után is van élet, az elmúlt bő másfél évszázad emblematikus vezetői mind véreskezű figurából váltak egy rendszer joviális jelképeivé, hogy aztán a nemzetközi helyzet hatására rendszerük összeomoljon. (Ferenc József a szabadságharc eltiprója éppen az I. világháború alatt halt meg, hogy ne érje meg birodalma szétesését, Horthy Miklós a fehérterror után stabilan állhatott az ország élén a második világháborúig, majd Kádár János, az ’56-os forradalom vérbe fojtása és a megtorlások után konszolidálta a rendszerét, amit csak a kommunizmus európai bukása söpört el.)

A kérdés tehát egyáltalán nem az, hogy Aszad vagy nem-Aszad. A kérdés, hogy a térségbeli középhatalmak és a nagyhatalmak közös nevezőre tudnak-e jutni, vagy melyikük tudja érvényesíteni az akaratát? Majd milyen reális berendezkedést tudnak biztosítani Szíriának? Ennek a keretében dől majd el Aszad sorsa. Aki most már csak egy figura a táblán, többé nem tevékeny irányítója a játszmának.

Ez természetesen nem von le semmit abból a tényből, hogy az Aszad-rendszerhez sok vér tapad, ahogy oly sok másik állam mostani és korábbi vezetőjéhez, akik nem kerültek semmiféle jogi felelősségre vonás alá, mert rendszereik még állnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. október 10. 09:00
Pontosan, és a nyugati magukat demokratikusnak mondó, de szintén szélsőséges kormányzatok vannak olyan hülyék, hogy úgy képzelik, akkor rátehetik a kezüket az olajra vagy támaszpontokat építhetnek. Ebből látszik, mennyire veszélyesen tudatlanok.
GV0917
2015. október 09. 22:34
Asszad csak nyugodtan! Ne Assz rá se , csak szedjed a fosószilvát...
csurcsányi
2015. október 09. 22:06
Az úgy nevezett arab tavasz után amikor Egyiptom széthullott,azután csak Szíria maradt a közel keleti térségben az egyetlen potenciális haderő/Iránnon kívül/ aki Izraelre veszélyt jelenthet ezért Szíriát szét kellet kur.i demokratikusan.Egyébként amióta ISIS van azóta eltűnt szinte minden arab szervezet pl.Hamasz,Alkaida,PFSZ.
2015. október 09. 18:12
Egyre inkább erősödik bennem a gyanú, hogy Aszadot nem a "véres keze" miatt nem szeretik, hanem csak azért, mert geopolitikai helyzetből nézve roppant helytelen a fickó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!