Özönvíz előtt

2015. július 14. 07:54

Az Európai Uniót a rosszul felépített intézményi rendszeren kívül a belpolitikai haszonszerzés állandó szem előtt tartása teszi gyengévé. A folyamat ráadásul öngerjesztő.

2015. július 14. 07:54
Pataky István
Magyar Nemzet

„Elvek, gazdasági ésszerűség? Ugyan már. A Sziriza – amíg lehetett – leplezetlenül pengette a populista húrokat, de vajon nem ugyanazt látjuk Merkeltől, akinek Athén megalázása belpolitikai létszükséglet? S míg Cipraszt odahaza már a kormánykoalíción belül is támadják, addig Merkelnek ott vannak a bajor keresztényszocialisták, akiknek a kancellár megengedő, magyarán gyáva, amikor a német adófizetők vérét szívó görögöknek engedményeket tesz.

Az Európai Uniót a rosszul felépített intézményi rendszeren kívül a belpolitikai haszonszerzés állandó szem előtt tartása teszi gyengévé. A folyamat ráadásul öngerjesztő. Ha egy társadalommal a média, a politikum elhiteti, hogy a görögök jó szóra sem érdemesek, akkor minimum furcsán néznek arra, aki német bankmentésről beszél a hitelek kapcsán. A politikus pedig, követve a társadalmi hangulatot, szajkózza a potenciális voksolók kedvelt szólamait. Mindeközben a híradókban az Európáért aggódó uniós vezetőket hallgatjuk. Miközben ők valójában otthoni támogatottságukért aggódnak a legjobban. Persze olykor egybeesnek a különböző államok szavazóinak érdekei, s ilyenkor még valami jó is kisülhet a brüsszeli döntésekből. Most nem ez a helyzet.

Van egy megállapodás, ami csak a piacok pillanatnyi megnyugtatásáról szól. A Ciprasz-kormány levegőhöz jut addig, amíg eldönti, mikor szorítsa saját fejéhez a pisztolyt. S amikor eldördül a fegyver, csendes, részvétteli taps kíséri majd Berlinben. Aztán jöhet az özönvíz, grexittel vagy anélkül, Oroszország képbe kerülésével, esetleg egyéb váratlan forgatókönyvvel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. július 14. 15:58
Hát mi a fityfene mozgatná, ha nem a belpolitikai haszonszerzés? Volt már Európában egy boldogságszigetnek nem nevezhető állam a SZU ahol ezt kellett énekelni "Szövetségbe forrt szabad köztársaságok: A Nagy Oroszország kovácsolta frigy, A Szovjet hatalma és egysége éljen: Sok nép így akarta s megalkotta így! Aztán a sok nép alig várta, hogy szétszéledjen.
pollip
2015. július 14. 10:33
Itt egy részletesebb elemzés, nagyon érdekes: http://www.napigazdasag.hu/cikk/49674/
nanahan
2015. július 14. 08:49
... és csodálkoznak, hogy nincs európai nemzet, nincs európai szolidaritás. Miért lenne, ha Európa sincs? Ami mégis van, abban szerepel Moszkva és Isztambul is. AZ úgy már büdös. Ceterum censeo: Unionem Europaeam esse delendam.
smarton
2015. július 14. 08:05
Simicska újembere. Azt hittem, egy szemlét olvasok, de nem, ez a tejes cikk. Nesze semmi, fogd meg jól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!