A bírák függetlenek

2013. december 05. 12:01

Más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat.

2013. december 05. 12:01
Magyar Bírói Egyesület
Magyar Bírói Egyesület

A kormánypárt vezető politikusa 2013. december 3-án Facebook oldalán közzétett és a médiában is nyilvánosságot kapott nyilatkozatában éles kritikával illetett egy folyamatban lévő ügyben - a kényszerintézkedés tárgyában - hozott nem jogerős bírósági döntést. A megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának a látszatát keltse.

A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák érdekképviseleti szerve - alapszabályának felhatalmazása alapján – köteles fellépni a bírák személyét, a bíróságok tekintélyét támadó megnyilvánulásokkal szemben. Az egyesület határozott álláspontja, hogy más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat.

Magyarország Alaptörvénye C) cikkének (1) bekezdése rögzíti a hatalom megosztásának elvét, míg 26. cikkének (1) bekezdése deklarálja, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2013. december 05. 17:25
Sohasem értettem milyen hamis mítosz a bírói ítéletek bírálhatatlansága. Főként amikor nap mint nap születnek egymásnak hajszálegyenest ellentmondó ítéletek. Szóval úgy néz ki pillanatnyilag két hatalmi ág van amit senki és semmi nem kontrollálhat: a sajtó és a bírói hatalom. Ha egy bírónő csalárdul összejátszva egy csaló "szakértővel" hamisan enyhe ítéletet hoz majd elküldi a luxusapartmanba a vádlottat, ott igenis meg kell szólalnia annak, akibe a csak a becsület szikrája szorult!
S0ma
2013. december 05. 16:18
Sem a múltban, sem a jelenben nem függetlenek.
Akitlosz
2013. december 05. 15:32
Mert ha igen, akkor mi lesz? Lecsukatja a bírói kar Rogánt, Navracsicsot meg a többit? Mennek tüntetni talárban az országház elé? Vagy mégis hogyan gondolják ráijeszteni a politikusokra?
tango47
2013. december 05. 15:04
(folytatás)félretolja a sebész azza a szöveggel, hogy már annyit látta, hogy hogyan csinálja a főorvos úr, ezért ő is megpróbálná.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!