Svejk, Jókai, Orbán

2013. június 08. 17:39

„Ahány iparvállalatot megindítunk, annak az élére vagy egy híres országgyűlési szónok, vagy egy fényes nevű mágnás, vagy egy hírhedett tábornok szükséges.”

2013. június 08. 17:39
Veress Jenő
Népszava

„»Ahány iparvállalatot megindítunk, annak az élére vagy egy híres országgyűlési szónok, vagy egy fényes nevű mágnás, vagy egy hírhedett tábornok szükséges. Nem azt nézzük, hogy aki szappant meg téglát akar gyártani, értsen hozzá, hanem, hogy nagy ember legyen, s az aztán persze olyan téglát gyárt, mint a szappan, s olyan szappant, mint a tégla; ha gyertyát készít, a gyertyái ugyan nem égnek, hanem részvényesei igen, s ha gépeket gyárt, azokat utoljára is a minisztériumnak kell kirántani a sárból. Arra pedig bárkivel, bármekkora fogadásra késznek ajánlkozom, hogy esztendő ilyenkorra minden ember demokrata fog lenni Magyarországon. – Akkor kezdődnek el az új képviselő-választási mozgalmak...« (Fenti idézet-töredékek szerzője amúgy Jókai Mór.)

De, hogy ejtsek néhány tanulságos történelmi szót is, a Švejket hívom segítségül: »A császár őfelsége már bele kellett hogy hülyüljön ebbe – jelentette ki Švejk –, sose volt valami okos, de ez a háború biztos beteszi neki a kaput... Ki van készülve – tette hozzá Švejk bennfentes arccal –, mindig összecsinálja magát, és úgy kell hogy tömjék, mint egy csecsemőt. A múltkor mesélte egy úr a vendéglőben, hogy két dajkája van, és a császár őfelsége mindennap háromszor van szoptatva. Bárcsak ott tartanánk már – sóhajtott a kaszárnyából jött katona –, és jól kiporolnának bennünket, mert Ausztria addig úgyse fér a bőrébe.«

Felséges Orbán úr, kend mit gondol minderről?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. június 09. 08:49
Jó példa erre a kis Szíjjártó.Univerzális tehetség.Szinte mindenhez ért,méghozzá magas szinten.Valami arab vezetőnél volt az arab nagy lóbaszó,50-60 as,tekintélyes,államférfiúi kinézetű faszi volt ez meg ott mellette egy kinőtt érettségi öltönyben,mint egy érettségiző diák.Gondolom először körbekuncogták a Petyát,de aztán komoly képpel leültek vele tárgyalni.Egy szó,mint száz:ilyen "tapasztalt",nagy élettapasztalatú államférfiak kellenek ide.Dupla előny ha a Viki komái is egyben.Merthogy nem ő a legalkalmasabb ilyesmire az is biztos.
tóth mária
2013. június 09. 06:47
Gyyenge írás, gyenge IQ-val! semmi több.
Next adósság
2013. június 08. 20:38
Bazmeg Jenő a Svejk hozzád képest egy atomtudós! Hümm!
Berecskereki
2013. június 08. 20:14
:D Veress-Pi-réz Jenő Népszava ispánjának történelmi visszatekintését olvasták. Felséges "bolgár" ;-) úr, kend mit gondol minderről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!