Nem kell aggódni értük: a szupergazdagok is rekordévet zártak tavaly

2024. április 19. 22:52

Az amerikai Forbes magazin közzétette az idei dollármilliárdosok listáját. E szerint bolygónkon létszámában (2781) és vagyonában (14 200 milliárd dollár) is növekedett ez a módos réteg. E szűk csoport hihetetlen javakat halmozott fel, a világon csak az Egyesült Államok és Kína éves hazai összterméke szárnyalja felül ezt a gazdagságot.

2024. április 19. 22:52
Pósa Tibor

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A 2023-as esztendő rekordév volt a szupergazdagok számára – derült ki a Forbes a világ leggazdagabb embereit felsoroló rangsorának legfrissebb kiadásából. Nemcsak a milliárdosok számát illetően dőlt meg a korábbi, 2021-ben felállított csúcs – a magazin idén 2781 nevet sorol fel –, hanem gazdagabbak is, mint valaha. Együttesen mintegy 14 200 milliárd dollárt érnek, kettőezer milliárddal többet, mint egy évvel ezelőtt.  

Az Egyesült Államok, Kína és India vannak a dobogón 

A milliárdosok kétharmada gazdagabb, mint egy évvel korábban – jegyezte meg a magazin. Összességében a vagyonuk meghaladja a világ bármely országának bruttó hazai termékét, kivéve az Egyesült Államokét és Kínáét. A rangsor legelején összpontosul a pénz: 

a 100 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal büszkélkedők igen exkluzív klubjában most 14 név szerepel, köztük Bernard Arnault – a világ leggazdagabb embere,

akinek a becsült vagyona 233 milliárd dollár, 22 milliárddal több, mint 2022-ben –, őt követi Elon Musk, Jeff Bezos és Mark Zuckerberg. Közülük a Meta tulajdonosa lett egy év alatt a leggazdagabb: a vagyona 116,2 milliárd dollárral ugrott meg. 

A Forbes listáján először szereplők között olyan vállalkozók neve is szerepel, akik mindent a mesterséges intelligencia közelmúltbeli fellendülésének köszönhetnek: Charles Liang, a Supermicro társalapítója és vezérigazgatója, Lisa Su, az Advanced Micro Device (AMD) főnöknője és Sam Altman, az OpenAI társalapítója.  

De nem ők az egyetlenek, akik 2023-ra jó évként gondolnak vissza. Az Eras nevű turnéja látványos sikerének köszönhetően Taylor Swift lett az első sztár, aki kizárólag a dalaiból származó bevételei alapján került be a rangsorba, és a vagyonát most 1,1 milliárd dollárra becsülik.  

Összesen 265 új név került a listára. Köztük van Todd Graves, a Raising Cane’s gyorsétteremlánc alapítója, Maggie Gu, Molly Miao és Ren Xiaoqing, a Shein gyorsdivatóriás társalapítói, valamint Christian Louboutin luxuscipő- és táskatervező. Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb milliárdos (813), majd Kína (473) és India (200) következik. 

Kevés a nő 

A Forbes listáján mindössze 369 nő szerepel, ami a szupergazdagok mindössze 13 százaléka. 

Françoise Bettencourt-Meyers, a L’Oréal örököse továbbra is a világ leggazdagabb nője, 99,5 milliárd dolláros becsült vagyonával.  

A rangsorból 189 név tűnt el, és nem csak azért, mert a mögöttük állók meghaltak. A milliárdos határ alá esett többek között Ryan Breslow, a Bolt, az egy kattintással történő fizetésre specializálódott cég társalapítója és elnöke, René Benko, a csődbe ment osztrák ingatlanmágnás és Huj Ka Jan, a szintén komoly bajban lévő Evergrande kínai ingatlancsoport elnöke. 

Európában Franciaország a milliárdosok hazája 

Ha kontinensünket vesszük górcső alá, akkor Franciaországban él a legtöbb milliárdos. Az ország 2024-ben tíz új dúsgazdaggal számol, a többségük örökös, így az ottani milliárdosok száma 53-ra emelkedett. Tovább erősítette vezető helyét a világranglistán a fentebb már említett Bernard Arnault, az LVMH, a (Louis Vuitton Moët Hennessy) luxuscégcsoport alapítója és elnöke mint a föld legvagyonosabb embere.  

Mint elhangzott, Françoise Bettencourt-Meyers, a L’Oréal kozmetikai nagyvállalat örököse a világ leggazdagabb nője, így az egymást követő második évben a világ leggazdagabb férfija és nője is francia. Bettencourt-Meyers mindenkit egybevetve világszinten a 15. helyen áll, Franciaországban pedig a második, megelőzve Alain és Gérard Wertheimert, a Chanel luxusmárka tulajdonosait (34-34 milliárd euró). Francois Pinault, a Kering luxuscég alapítója és családja 29,2 milliárddal zárja az öt leggazdagabb francia listáját.  

Ha álmatlanul forgolódtunk, most már megnyugodhatunk: jól megy a milliárdosoknak, tavaly is rekordszinten tömték meg a pénztárcájukat. 

Ne legyenek többé milliárdosok! 

Julian Baggini brit filozófus a Prospect havilap egy korábbi számában azt a kérdést feszegeti, hogy kellene-e korlátokat szabni a szélsőséges gazdagodásnak.   

„Ki a túl gazdag? A legtöbben azt válaszolnák: aki sokkal többet keres, mint én. (...) Ám amikor sokkal többünk van, mint másoknak, meg vagyunk győződve arról, hogy megérdemeljük. Amikor sokkal kevésbé vagyunk gazdagok, mint mások, azt kiáltó igazságtalanságnak tekintjük. A milliomosok mindig is irigység tárgyát képezték, de a milliárdosok – nem is beszélve az olyan multimilliomosokról, mint Jeff Bezos vagy Elon Musk –egyre inkább a felháborodás tárgyát képezik” – fejtette ki cikke elején. 

Nietzschével ezt nem tekinthetjük másnak, mint neheztelésnek – vélte a szerző. A gazdagság a hatalom szinonimája, és akiket megfosztanak tőle, azokban éles igazságtalanságérzetet ébreszt. A német filozófus azt állította, hogy a szegények iránti keresztényi tisztelet lehetővé tette számunkra, hogy az anyagi hátrányt szellemi előnnyé alakítsuk át. Ha az anyagi jólétet a rosszal társítjuk, a szegények inkább erényesnek, mint alsóbbrendűnek érezhetik magukat.  

A jólét és a vagyon szorosan egymás mellett járó fogalmak, de persze nem pontosan ugyanaz, hiszen a vagyoni listák például a részvények pillanatnyi értéke alapján születnek, és a hatalmas vagyonokkal együtt általában több tízezer foglalkoztatott és akár milliós beszállítói körnek történő felelősség is jár. 

Jog és a véletlen szerepe 

A vagyoni egyenlőtlenségek igazolására a libertáriusok rámutatnak, hogy jogunk van a munkánk – vagy őseink munkájának – gyümölcséhez, és hogy ennek megtagadása a szabadság megsértése – szögezte le Julian Baggini. Nietzsche nem is áll olyan messze ettől. Egy ilyen elemzés szerint a modern államok adókulcsai elviselhetetlenül magasak.  

A brit filozófus szerint a szabadságpártiaknak nem kell tagadniuk, hogy a vagyon elosztásának kevés köze van az érdemhez. A 18. században David Hume, bár konzervatív volt, jól értette, hogy a gazdagság gyakran a véletlenhez kötődik. Ennek ellenére úgy vélte, hogy a „birtoklás stabilitása” annyira fontos a sikeres kereskedelem és a békés társadalom szempontjából, hogy „a vagyon elosztásánál az érdemnek soha nem szabadna szerepet játszania az egyenletben”.  

Más szóval, egy szabad és virágzó társadalom szigorú tulajdonjogokat követel meg, beleértve a saját vagyon megtartásának a jogát is. Ez egyesek szerint igazságtalan elosztáshoz vezethet. De az isteni igazságosság kikényszerítésére tett minden kísérlet a földi pokolhoz vezet – amint azt számos kommunista kísérlet is megmutatta. Ez az érv meggyőzőbb lenne, ha a vagyon természetesen olyan egyenlőtlenül áramlana, mint ma – állapította meg. 

„De a modern kapitalizmus a vagyont egy kis elithez juttatja. A vállalatok a kormányokra támaszkodnak a munkaerő képzésében, az egészségügyi ellátás biztosításában és a bérek juttatásokkal való kiegészítésében. Jó infrastruktúrára és működő igazságszolgáltatási rendszerre van szükségük a vállalati jogok védelméhez. Röviden, maga a milliárdoslét lehetősége is szorgalmas politikai és pénzügyi rendszert feltételez” – hangoztatta a cikk. 

Vagyoni plafont! 

Ezért teljesen legitim, hogy korlátozzuk az extrém gazdagságot – vélte a szerző. Sőt, azzal is érvelhetnénk, hogy a milliárdosok létét védelmezőknek kellene bizonyítaniuk, hogy miért kellene megengedni nekik, hogy ekkora vagyont halmozzanak fel. De akár jogosan, akár helytelenül, a bizonyítási teher azokon van, akik úgy vélik, hogy be kellene vezetni a jómódúság maximumát.  

Ingrid Robeyns belga–holland politikai filozófus felkarolta az ügyet. Ő a „limitarizmus” híve, amely szerint „senki sem birtokolhat többetegy bizonyos vagyoni plafonnál”. A világnak meg kell küzdenie a szegénységgel és az éghajlatváltozással. Amellett érvel, hogy ha „bizonyos beavatkozások a még megoldatlan problémákat kezelhetik, és ehhez pénzügyi forrásokra van szükség, akkor a többletösszegeket ezeknek a szükségleteknek a kielégítésére kell fordítani”.  

Logikusan a milliárdosok túlzott vagyona valóban „többletpénz”. Másodszor, a szupergazdagok bősége veszélyezteti a demokráciához szükséges politikai egyenlőséget – vélte a szerző. A hatalmas anyagi különbségek összeegyeztethetetlenek a demokratikus társadalommal, mert a vagyon hatalmat ad azoknak, akik rendelkeznek vele és csökkenti azok politikai cselekvési szabadságát, akiket megfosztanak tőle. 

Miért nem vált a limitarizmus a politikában divatszóvá? 

Igaz, a limitarizmus még nem vált igazán a politikai élet divatos szavává, de láthatóan benne van a levegőben. Pragmatikus szempontból nézve lehetnek jó okok arra, hogy az emberek gazdagodjanak, de ezek nem indokolják, hogy a már vagyonosak még gazdagabbak legyenek – ez a filozófus álláspontja.  

Az energiavállalatok nyereségére nemrég kivetett adók alkalmazása előkészítheti az utat annak a szélesebb körű elvnek az elfogadása előtt, hogy nincs alapvető jog a korlátlan jövedelemhez. „A demokráciák joggal épülnek a szabadság elvére, és csak akkor korlátozzák a szabadságot, ha erre valódi okok vannak. A milliárdosok betiltását azonban nem szabadna szélsőséges intézkedésnek tekintenie senkinek, aki felismeri, hogy csak úgy lehet rendkívül gazdaggá válni, ha több vagyont vonunk ki a társadalomból, mint amennyit valaha is meg tudnánk teremteni” – vélte cikkében Julian Baggini.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Abaca pool/Ting Shen

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­ ­­­l­á­­­n­­y­o­k­­­ ­­­v­­á­r­n­­­a­­k­­­ ­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
sentimental
2024. április 20. 21:09
Abramovicnak(Putyinnak) bele van számítva az adózatlan ukrán cigi nyeresége is? Muhahaha
sentimental
2024. április 20. 20:41 Szerkesztve
Na ,most már ,hogy elkezdett putyin háborúzni ,most már van kiadása is. Kérdés mennyit áldoz fel az összelopott lóvéból a gatyája megmentésére. Szerintem inkább megdöglik... Az ilyennek az a lételeme, hogy mindig a másét költse, meg a közöset...
sentimental
2024. április 20. 20:37 Szerkesztve
Ha mindent levonunk, kiszámolunk a végén ,lehet még egy gruevszki is gazdagabb, a politikusoknak ,papoknak nincsen semmilyen kötelességük, kiadásuk, csak beszedni a lóvét, meg a farkukat lógatni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!