Kínos: lerobbant a brit flotta büszkesége, így részt sem vesz a NATO-hadgyakorlaton

2024. február 05. 11:34

A hidegháború óta a legnagyobb szabású hadgyakorlatot tartja a NATO, 90 ezer katonával és több mint 50 haditengerészeti hajóval. A cél egyértelműen az Oroszország elleni készültség demonstrálása. Ide nem sikerült eljutnia a brit repülőgép-hordozónak, miután már az indulás előtt lerobbant.

2024. február 05. 11:34
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Rájár a rúd a brit hadiflottára. A NATO megkezdte a hidegháború óta legnagyobb szabású hadgyakorlatát, a Steadfast Defendert (31 ország 90 ezer katonájával), amelyet egyértelműen Oroszország számára szerveznek, hogy Moszkva lássa, mivel kerülne szembe, amennyiben eszkalálódna a háború. 

A gyakorlaton főszerepet kapott a brit haditengerészet büszkesége, a HMS Queen Elisabeth repülőgép-hordozó, amely (tengeri főhadiszállásként) egy brit, amerikai, dán és spanyol hadihajókból álló rajt vezetett volna. Azért csak volna, mert a hajós átok megint utolérte a briteket: a hordozó részt sem fog venni a Norvégia sarkvidéki partjainál zajló eseményen, miután 

már a kifutás előtt meghibásodott a hajócsavarja.  

Mintatestvérek 

A Queen Elisabeth helyét a másik, ugyanilyen típusú hordozó, a Prince of Wales veszi át. Ezzel a cserével a helyzet fordítottan, de kísértetiesen emlékeztet arra, ami 2022 nyarán történt

Akkor épp a Prince of Wales indult volna az Atlanti-óceánt átszelve egy Kanadával közös gyakorlatra, ám a Portsmouthból történt kihajózás után egy nappal már le is horgonyzott Nagy-Britannia déli partjainál, miután súlyos műszaki hibát jelentett.

Pontosan ugyanaz történt vele, mint most a testvérhajóval: a jobb oldali hajócsavarjának a tengelye sérült meg. Akkor a Queen Elisabeth ugrott be a helyére, most pedig a Prince of Wales adja vissza a kényszerű szívességet. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A hordozó működésképtelenné válása rövid időn belül a második kínos eset a Királyi Haditengerészetnél. Januárban két brit hadihajó ütközött össze egymással egy bahreini kikötőben, egyértelműen emberi hiba következtében.  

Az egykor világelső brit haditengerészet ma már csak árnyéka önmagának. Az okok között elsősorban az elöregedő flottát, a gyors elhasználódást és a létszámhiányt jelölik meg. Ami az utóbbit illeti, a haditengerészet olyan kétségbeejtő helyzetben van a toborzás területén, hogy már az újoncok iskolai végzettségi követelményét is lecsökkentették.  

A Financial Timesnak nyilatkozó volt brit főparancsnok, Richard Barrons szerint  

igen nagy a disszonancia Nagy-Britannia katonai ambíciói és képességei között. 

„Fennáll a veszélye, hogy ha konfliktusba keveredünk, nem tudjuk fenntartani a jelenlétünket – ez pedig megmutatja stratégiai gyengeségünket” – fogalmazott. 

A mostani eset azért különösen kínos, mert Nagy-Britannia éppen a Queen Elisabeth főszereplésével akarta demonstrálni a NATO és Oroszország felé is tengeri fegyveres hatalmát. 

Természetesen a problémák nem csak a Királyi Haditengerészetet sújtják. Az Egyesült Államokban, amikor megépítették a világ (éppen aktuális) legdrágább hadihajóját, a csúcstechnológia beszerelése közben megfeledkeztek a reggeli mosdóhasználókról és a szennyvíz elvezetéséről.  

Az a helyzet nem kevésbé bűzlik, mint a brit flotta remekül sikerült bemutatkozása az oroszok elrettentésére.  

 

Ezt is ajánljuk a témában

Valami bűzlik a világ legdrágább hadihajóján

A szuperhordozók építésének és hadrendbe állításának területén az Amerikai Egyesült Államok globális dominanciája megkérdőjelezhetetlen. Nem csak a legnagyobb és legmodernebb, de a legdrágább hajók is az USA hadseregének tulajdonában vannak. Több évtized után a Nimitz-típusú hordozókat a jövőben a Ford-féle fogja felváltani. Az első ilyen szuperhordozó költségei azonban az egekbe szöktek, nem beszélve egy fatális hibáról, aminek orvoslása alkalmanként 400 000 dollárjába kerül a következő évtizedekben a védelmi költségvetésnek.

 

*** 

Fotó: MTI/EPA/Thomas Tam MacDonald

 


 

EZT IS AJÁNLJUK A TÉMÁBAN

Az ukrán főparancsnok felvázolta, hogyan győz szerinte Ukrajna

Valerij Zaluzsnij megfejtette a háború megnyerésének módját a CNN-nek: szerinte öt hónap alatt nyeregbe kerülnének, azt is leírta, hogyan. Csak időközben Zelenszkij elnök le akarja váltani.

 

 Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. február 07. 00:28
Vagy csak nem akar, de a mese jól hangzik!!!:)
Jospehe998
2024. február 05. 17:54 Szerkesztve
Gondolom erről nem számoltak be úgy mint ahogyan szoktak az orosz veszteségekről…a brit védelmi minisztérium szerint…this boat is a pile of shit…
masikhozzaszolo
2024. február 05. 17:05
Bizony, van az így. Én a Bakony-74' gyakorlaton, a századparancsnoki harckocsiban szolgáltam, mentünk ide-oda, le fel, hegyen-völgyön-erdőn-vizen át. Mikor lőni kellet, jelentettem, nem lövünk, parancsnok elvtárs, kanalazott az ágyúcső. Láttam egyébként menet közben, de hallgattam, a századparancsnok meg rádiózott. Az mégse lehet, hogy a zsákot egy éles (éles a fenét, gyakorlógránát, de az is szétviszi a célt, csak nem robban) gyakorlaton kotonnal megyünk az ellenségre! Úgyhogy nem lőttünk, és nem robbant fel az ágyú. Mert ha a homokot azzal akarom kitisztítani, az nem igazán előírásos, valami okból...
Akitlosz
2024. február 05. 16:42
Ezért kell egy flottába legalább kettő repülőgéphordozó, mert csak így biztosítható, hogy legalább egy mindig bevethető legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!