Összecsaptak a rendőrökkel: tüntetnek a Vajdaságban, Újvidéken!

2022. október 27. 12:50

Vajdaság legnagyobb városában, Újvidéken ismét tüntetnek, mert újra felbőszítették Szerbiában a környezetvédelmi aktivistákat, akik ezúttal a Dunán tervezett harmadik újvidéki híd megépítése miatti fairtás ellen emelték fel a hangjukat.

2022. október 27. 12:50
null

A tüntetők a város Sodros elnevezésű részén már négy hónapja felállított sátortáborral jelzik: nem adják Újvidék zöldterületét. A csendes tüntetés, a környezetvédők kitartása azonban már napok óta a rendőrökkel való összetűzésbe csapott át. De menjünk sorjában.

Újvidék városrendezési főterve a környezetvédők szerint a köz javát szolgáló területet teljes mértékben a beruházók kezébe adja. Több alkalommal is tüntettek a rendezési terv ellen, több mint 10.000 aláírást is összegyűjtöttek, hogy megakadályozzák a városrendezési terv elfogadását, és ezáltal a tervezett beruházásokat is ezen a területen. Meghallgatásra azonban nem találtak, a városvezetés a döntését azzal indokolta, hogy a terveket szakemberekkel való konzultáció útján hozták létre, és Újvidék fejlődését szolgálják.

Az Ekološki front újvidéki környezetvédő szervezet állítása szerint a híd ötlete kapóra jött, és kizárólag arra használja a városvezetés, hogy az egyre nagyobb forgalom tehermentesítése okán az építési beruházóknak lehetőséget adjon, hogy minél rövidebb időn belül megkezdhessék az építkezést, és így gyors haszonra tegyenek szert. 

Figyelmen kívül hagyva mindeközben azokat a védett növényi és állati fajokat, amiben kárt okoznak a beruházással. A szervezet több alkalommal is kiemelte, ők nem a híd megépítése ellen vannak, és nem is szeretnék akadályozni a város fejlődését. Érveik szerint ők a természet védelme mellett állnak ki, ugyanis a több mint 300.000 lakossal rendelkező délvidéki város csupán 6 százaléka ma a zöldterület.

Sátoros tiltakozás már hónapok óta

ugyanis nem bíznak a városvezetésben. A polgárok a városrendezési terv részleteibe szeretnének betekintést nyerni, illetve kérik, hogy a város hozza nyilvánosságra a beszerzett engedélyeket. Azóta egyre élénkebb a környezetvédelem a Sodrosnál. Ám október 18-án, amikor a híd megépítésével megbízott kínai vállalat, a China Road and Bridge Corporation (CRBC) munkásai megjelentek a területen rendőrök kíséretében – hiszen az volt a szándékuk, hogy a karhatalom segítségével felszámolják a tábort, és megkezdhessék az előkészítő munkálatokat a Duna partján –, a környezetvédők és a hozzájuk társuló polgárok határozott fellépése a különleges rendőri egységekkel való összecsapást váltott ki. Több polgár meg is sérült. 

A közszolgálati televízió jelentései szerint a Sodroson a demonstrálók a felállított kerítéseket akarták lebontani, és három füstbombát is dobtak a területet őrző rendőrök közé. Eközben azt kiabálták, hogy addig nem fognak leállni az akciókkal, amíg a rendőrség nem áll át az ő oldalukra. Egy helyen sikerült is áttörniük a kordont, de a különleges egységek megfékezték őket. A rendőrség több résztvevőt előállított.

Mit mond az építővállalat?

A Koridori Srbije (Szerbiai Korridorok) állami vállalat azt állítja, rendelkeznek minden, az építkezéshez szükséges engedéllyel, sőt azok egy részét szemléltetésre eljuttatták a médiának is a napokban. Mindeközben a Városi Tanács közlekedéssel megbízott tagja, Aleksandar Kravić (Alekszandar Kravity) a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta október 19-én, hogy bizonyos engedélyekkel valóban rendelkezik a kivitelező (többek között a terület előkészítéséhez szükséges engedéllyel), ám

A CRBC által kiadott közlemény szerint a Duna-híd kivitelezési munkálatait a szerbiai törvényeknek megfelelően kezdték el, és a szerződésnek megfelelően haladnak. Az építkezésnél a legmodernebb műszaki megoldásokat alkalmazzák, azonban a sodrosi tüntetések veszélyeztetik cégük hírnevét. 

A tüntetők – szerintük – anyagi kárt okoztak a helyszínen, hiszen a demonstrálók, többek között megrongálták az építkezés kerítését és annak tábláját, miközben a munkásaikat is számos kellemetlenség érte. Emiatt kártérítési keresetet fognak benyújtani, sőt a jövőben is a bíróságnál kérnek jogorvoslatot, amennyiben hasonló eset történik.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. november 08. 08:43
Duna, Tisza, Dráva, Száva Törjön ki a lábad szára!
minekkellregisztralni
2022. november 08. 08:43
Na vajon ezt a tüntetést ki finanszírozza... Mivel kínai állami vállalat a kivitelező, ezért gyanítható, hogy kinek áll érdekében ezt a projektet is elkaszálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!