Már tesztelik az új, egységesített elektronikus fizetési rendszert

2022. június 19. 08:23

Az autópályadíj fizetési rendszer egységesítését a szerbiai Putevi Srbije (Szerbia Útjai) Közvállalat kezdeményezte. Miután az elektronikus fizetés lehetősége mindhárom országban működik, annak műszaki összehangolására van csupán szükség. A június 7-8-án Ohridban megtartott Open Balkán legutóbbi találkozója után kiderült: az egységesített rendszer már tesztelés alatt van.

2022. június 19. 08:23
null

Ha az adott rendszer életbe lép,

Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia területén az adott elektronikus készülékekkel (Enpay, azaz TAG) lehet fizetni az autópályadíjakat.

Vagyis az, aki Szerbiában megvásárolja a TAG készüléket, egész Albániáig utazhat autópályán megállás nélkül, csupán lassítani kell a fizetőkapuknál. Egy ilyen készülék jelenleg 2022 dinárba (17 euróba) kerül, a feltöltés pedig történhet akár fizetőkártyával is. Szakértők szerint az érintett országok azzal, hogy egységesítik a díjfizetést, növelik a közlekedésbiztonságot, jelentős mértékben csökkentik a dugókat a fizetőkapuknál, ezzel pedig felgyorsul a forgalom az autópályákon.

Zoran Drobnjak, a Putevi Srbije Közvállalat megbízott igazgatója a szerb médiának adott nyilatkozatában kiemelte: az egységesített fizetési rendszer már augusztusban működésbe léphet, ami

Drobnjak rámutatott: a készülékeket, amelyek támogatják az Open Balkan kezdeményezését, vagyis mindhárom országban használhatók, a benzinkutakon lehet majd megvásárolni. Ezzel a készülékkel az autópályadíj 5 százalékkal kevesebbe kerül majd, amikor az új rendszer életbe lép.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. június 20. 23:07
Ez azért elég unfair címadás; azt sugallta, hogy a hazai rendszert dolgozzák át.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!