Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Meglepő csattanó a pesti Dorotheában

2024. május 17. 13:33

Tombor Zoltán fotóművész meglepően ironikus fotósorozatát mutatták be Orbán Ráhel és Bellák Gábor részvételével a budapesti Dorothea Hotelben.

2024. május 17. 13:33
null

Nyitókép: A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Kraszkó Zita, Tombor Zoltán, Orbán Ráhel és Bellák Gábor (Fotó: BDPST Group)

***

Ferenczi-Bónis Orsolya írása.

Miként lehet egy fotó egyszerre klasszikus és modern, milyen apró részletek, „szemtelenségek” hozzák közel a ma emberéhez a klasszikus kompozíciókat? – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Tombor Zoltán fotóművész Bellák Gáborral, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészével és Orbán Ráhellel, a BDPST Koncept kreatív igazgatójával a Dorothea Hotelben a május 16-án rendezett Portréművészet tegnap és ma című beszélgetésen.  

Senki nem gondolta, hogy Pest lesz az ország kulturális fővárosa

A hotel a nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről kapta, aki Habsburg József nádor, „a legmagyarabb Habsburg” feleségeként férjéhez hasonlóan kötődött a magyarokhoz. Jól jellemzi ezt, hogy a Habsburg-uralkodóház nőtagjai közül ő köszöntötte elsőként magyar nyelven a magyar országgyűlési küldöttséget.

Az utolsó magyar nádorné fontos szerepet vállalt a közéletben, férje mellett sokat tett a főváros kulturális felvirágoztatásáért. Bellák Gábor elmondta,

a 19. század elején még senki nem gondolta, hogy Pest lesz az ország kulturális fővárosa,

és Habsburg József a magyar reformkorban betöltött szerepét érzékeltetve hangsúlyozta, hogy Széchenyi István mellett a nádor teremtette meg a modern Pest eszméjét.

A Dorothea Hotel az Autograph Collection Hotels részeként 2023. november 20-án nyílt meg

a beruházás megvalósítója a BDPST Group volt. 

A hotel három különböző korszakban emelt épület – a neoreneszánsz Weber-ház (1873), a szecessziós Mahart-székház (1913), valamint a modernista és art déco elemeket ötvöző Münnich-ház (1937) – összevonásából született. A fejlesztés során az egyes épületek történelmi részleteit – köztük a kék Zsolnay csempefal mögött található műemléki lépcsőházat – megőrizték és felújították.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahol a múlt összeér a jelennel – megnyílt a legmenőbb luxushotel Budapesten

A főváros V. kerületében három, különböző korban és stílusban létrejött épületet összefogó háztömbben életre kelt új szállodakomplexum Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, Habsburg József nádor feleségéről kapta nevét. A tulajdonos-üzemeltetők célja Budapest aranykorának visszaidézése a legkorszerűbb luxusba csomagolva.

Az aranykor megidézése

Az épületegyüttes koncepciója kapcsán Orbán Ráhel elmondta, hogy 2015-ben kezdtek el dolgozni a projekten. Az Autograph úgynevezett soft brand, amely lehetővé tette, hogy szabadon tervezzenek, annyi volt csak az elvárás, hogy olyan dizájnt találjanak ki a hotel számára, amire még nem volt példa, illetve a történetmesélés legyen a márka része.

A szálloda belső terei a 19. század első felének József nádor és Dorottya főhercegnő nevével fémjelzett aranykorát idézik meg úgy, hogy a szálloda vendégei egyszerre kapcsolódhatnak a történelmi múlthoz, és élvezhetik a jelen legkorszerűbb megoldásait.

Múlt és jelen kettősének izgalmas játéka jellemzi a hotelt minden vonatkozásában, a felújított épületegyüttestől a belső tereken át a gasztronómiai kínálatig.

Történelmi és modern, klasszikus és kortárs, hagyományos és innovatív egymásba fonódása teszi egyedülállóvá a Dorothea Hotel történetét. A vendégszobák és lakosztályok két különböző – kortárs (contemporary) és az örökségi (heritage) – dizájnkategóriába sorolhatók. Az épületben étterem, bár és wellnessközpont is található.

A szálloda belsőépítészeti elemei az említett aranykort idézik meg, miközben izgalas részletek, jelenkori utalások ragadják meg a vendégek figyelmét. Bár ezek a csavarok elsőre meglepőnek tűnhetnek, 

valójában segítik a 21. század emberét abban, hogy a 19. század miliőjéhez kapcsolódhasson.

A szálloda egyedi dizájnkoncepciója kapcsán Orbán Ráhel elmondta, hogy egyértelmű volt, hogy fotográfiát szeretnének dekorációnak – utalva a fotóra mint közös önkifejezési nyelvre. Tombor Zoltánt 2020-ban kérték fel a feladatra, hogy a belső terek mellett a hotel 216 szobájába tervezze meg és készítse el a őket. A közös gondolkodás során a portréfotók mellett döntöttek, mivel azok nagyon jól tematizálhatók. Az eredeti elképzelés szerint maga Dorottya jelent volna meg a festményszerű portrékon.

Tombor Zoltán elmondta, hogy a koncepciója alapját valóban a különleges házaspár, az Osztrák–Magyar Monarchia öröksége, valamint Moholy-Nagy László és a Bauhaus adta. A fotósorozathoz képpárokban gondolkoztak. A művész a heritage szobákba és a nagy belső terekbe tervezett festményszerű hatás eléréséhez a németalföldi festők stílusához nyúlt vissza.

Szándékos hibák a képeken

A portrék mellé párban pedig egy-egy fotogramot helyeztek. A villanásnyi idő alatt készülő különleges művészi alkotást Moholy-Nagy László találta fel. A portréfotogram párokat úgy választották ki, hogy egyedi módon működjenek együtt, és közösen külön hatást fejtsenek ki. A vizualitásnak olyan nyelve és olyan emocionális tartalma van, amit csak lefotózni lehet: ez az a varázslat, amiért ezt a pályát választotta, mondta el a fotóművész annak kapcsán, hogy a képpárok között nemegyszer olyan játék van, amelyet csak a képek elkészülte után vettek észre.

A portréfotó alanyainak olyan karaktereket választottak, akik a kortárs szemlélő számára is szépek, de nem idegenek a németalföldi festői miliőben. 

„A Dorothea Hotel brandjének attribútuma az irónia is” 

– mondta Orbán Ráhel, ezért a fotóművész olyan szemtelen hibákat, meglepő csattanókat helyezett a festményszerű portrékra, amelyek „leugranak” a képről, mint a rágógumi, sörösdoboz, hangfalkábel, gumipapucs, gördeszka, sportcipő, karóra, napszemüveg, fejhallgató, modern tetoválás vagy testékszer. 

A kreatív igazgató hozzátette, a szódásüveg mint magyar találmány visszatérő motívum a hotelben, mert a BDPST Group számára fontos, hogy azt a számos találmányt, amelyről világszerte nem tudják, hogy magyar, megmutassák és az eredetét is elmagyarázzák.

A contemporary szobákba készült portrék a divatfotókat jelenítik meg, ezekhez teljesen más karaktert választottak. Ezekben a szobákban is fotópárok vannak, és a koncepció szerint sok korabeli használati tárgyat gyűjtöttek, hogy olyan indusztriális elemeket tartalmazó szoborszerű dolgokat építsenek – Moholy-Nagy konstruktivizmusra visszautalva – , amelyek jól működnek együtt.

Bellák Gábor elmondta, hogy a reformkor festőinek – például Barabás Miklós vagy Benczúr Gyula – portréi díszítik a hotelszobák ajtajait, de nem egészben, hanem izgalmas részletekben vagy kivágásokban, amelyek nagyon jól működnek ebben a környezetben.

A teremtett mivoltunkra kellene összpontosítanunk

Kraszkó Zita moderátor a jövőre vonatkozó zárókérdésére válaszolva Tombor Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan mértékű vizuális zajban töltjük a mindennapjainkat, amely azzal fenyeget, 

hogy arra a fotográfiára, amely elmélyedésre hív, nem lesznek már kíváncsiak az emberek, ezért el fog tűnni. 

A 19. század végi ember egész életében annyi képpel találkozott, mint a ma embere egy nap alatt, ráadásul a képeken megjelenített információ nagyon gyorsan érvényét veszti, elég ha a rögtön elavuló divatcímlapokra gondolunk.

Orbán Ráhel a hotel tervezőjét, Piero Lissonit idézve elmondta, horizontálisan nagyon sok mindent élünk meg nap mint nap, de ha meg tudunk állni, vertikálisan elmélyülhetünk.

Ezt is ajánljuk a témában

Bellák Gábor a jövő technológiája kapcsán találóan megjegyezte, a mesterséges intelligencia az ember képmására készül, de mi magunk is valakinek a képmására lettünk teremtve, és inkább e teremtett mivoltunkra kellene összpontosítanunk.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­­­e­l­­d­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­­x­­­i­­ ­­p­u­­n­­c­­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
meskhal
2024. május 17. 17:26
Bullshit - olimpia. Ráhel tolvaj, mint a férje, börtönben a helye, Rolexestől.
auditorium
2024. május 17. 15:27
Gyönyörú ez a LUXUSszálloda a város szivében, luxus vendégeknek : királyi család sarja, nemzetközi arisztokrácia, politikusok, vállalkozók, maharadzsák, bankigazgatók, világhirű művészek, spekulánsok etc. fognak megszállni. A hotel neve Dorotthea , jobb mint a BARA hotel, a "bara" ugyanis koporsót jelent és az olasz turisták kerülik babonából. Szép a termál HÉLIA hotel is , de a hires Hélia arckrémet nem árulják, pedig vennének, mert hungaricum. Inkább ilyesmit keresnek a turisták Herendi porcelán, cseh kristály váza és festmények helyett. A termál Gellért szálló csalogatja a turistákat, de csalódna, mert egész Budapest odajár. A szekrényruhatárban pedig vizesen ácsoroghatnak, ameddig a kabinosnő odajön. WC-inspekció sem árt, mert nem minden fürdővendég szobatiszta. Fontos még hogy ne verjék át a turistákat éttermekben, ha pedig a SERVICE-dij is benne van, ami elég magas, akkor ne várjanak Trikgeld-et, mancia-t, a tip- et. Fontos a Jó közlekedés -vasút-légi.
Akitlosz
2024. május 17. 15:18
Megállj császár, Ferenc József, Ér még pálfordulás téged! Villog Kossuth fényes kardja, Őrt áll a magyar angyala. Éljen a magyar szabadság, Éljen a haza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!