A neptuni örökség meghaladása

2023. augusztus 03. 07:36

A jelenlegi politika mellett az erdélyi magyar közösség tízévente kétszázezer lélekkel csökken. Ezt eddig három népszámlálás igazolta.

2023. augusztus 03. 07:36
Borbély Zsolt Attila
Borbély Zsolt Attila
Magyar Nemzet

„A magyar fél lemondott egyik legfőbb eszközéről, a külpolitikai nyomásgyakorlásról, kormányon hitelesítette a magyarellenességben mit sem változó román hatalmat az EU-csatlakozás előtt, úgy, hogy központi célkitűzése, a háromszintű autonómia még csak említést sem nyert. A Neptun-paradigma győzedelmeskedett, a kormányzati szerepvállalás logikája minden elemében azonos a neptuni tárgyalás logikájával. A különbség csak annyi, hogy a Neptun három kollaboráns politikus partizánakciója volt, míg az 1996-os kormányzati szerepvállalásra az illetékes testület, az SZKT rámondta az áment, elsöprő többséggel, két tartózkodás (Toró T. Tibor, Sógor Csaba) és három ellenszavazat mellett, amit Csapó József, Katona Ádám és e sorok írója adott le.

Hogy mekkora esélyünk lenne kivívni az autonómiát, amennyiben minden lehetséges fórumon egységes koncepció mentén küzdene érte az erdélyi magyarság minden képviselője, nyilván nem tudhatjuk. Három dolog viszont egyértelműnek látszik.
Az első egy tragikus tapasztalati tény. A jelenlegi politika mellett az erdélyi magyar közösség tízévente kétszázezer lélekkel csökken. Ezt eddig három népszámlálás igazolta.

A második egy erős hipotézis, amit nemzetközi tapasztalatok támasztanak alá: az autonómia olyan létkeret, mely a népességfogyás ellenében hat.

A harmadik, hogy az autonómiát tálcán nem fogják nekünk kínálni, a sok apró engedmény, aminek jó részét utólag egyébként visszaveszik, soha nem fog autonómiává átlényegülni. Az autonómia nem ráolvasás kérdése, mint azt sugalmazta az egyik neptuni tárgyaló, Frunda György, aki minden ténybeli alap nélkül azon vélekedésének adott hangot sokak meglepetésére 2001-ben, hogy szerinte biztosítva van az erdélyi magyarság számára a kulturális autonómia.

Ergo nincs más távlatos megoldás, mint összefogni a meglevő erőket, és visszatérni ahhoz az elvi alaphoz, amit a három erdélyi magyar párt közös autonómianyilatkozata teremtett meg 2018-ban. Ez lehetne a Neptun Toró T. Tibor által ajánlott közös újraértelmezése, a neptuni örökség tényleges meghaladása.”

Nyitókép: MTI / Henning János

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 03. 10:58
Amíg nem lesz autonómia, addig a székely ember mélytudattalanjában ott lesz, hogy "akármennyit dolgozok, a végén a Român-é lesz."
connorj
2023. augusztus 03. 10:53
Igen.
Gonda László
2023. augusztus 03. 09:53
A NEPTUNI ÁRULÁS : Ott adta el saját népét az RMDSZ, feküdt le az ellenséggel 3 politikai szajha; Frunda György, Tokay Attila, Borbély László, amit aztán az RMDSZ kongresszusa 5* nemmel megszavazott! Az IRA ezt a három árulót likvidálta volna ... Tokay ágyban párnák közt halt meg. A másik kettő még mindig rontja az 1920 óta megszállt területeink közéleti levegőjét. Ők voltak azok akik NEMMEL szavaztak: Toró T. Tibor, Sógor Csaba, Csapó József, Katona Ádám és e sorok írója adott le.
Gonda László
2023. augusztus 03. 09:39
"Borbély Zsolt Attila • 2013. április 26.; Az erdélyi magyarság sorskérdései megoldásának alfája és omegája a külpolitika. Tetszik vagy sem, az elmúlt száz évben mindig mások döntöttek Erdély és az erdélyiek sorsáról: Trianonban a nagyhatalmak, Trianon után Bukarest. Bécsben a német-olasz döntőbíróság – nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy e döntést mind megszületése előtt, mind azután a román fél elfogadta, tehát nem diktátum, hanem kifogástalan nemzetközi döntőbíráskodás volt –, 1944-45-ben a román majd a szovjet hadvezetés, Párizsban ismét a nagyhatalmak, majd megint csak Bukarest, amely ragaszkodik státuszához, olyannyira, hogy még az elvi lehetőségét is meg akarja szüntetni annak, hogy az erdélyiek maguk dönthessenek sorsukról. Mert mi más oka lett volna, hogy külön szabályozás született a regionális pártok ellehetetlenítéséről."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!