Elképesztő fordulat: így jöhetne létre Nagy-Románia

2024. május 06. 14:55

„Besszarábia egyesülése Romániával az egyházon keresztül történik, és már elkezdődött” – jelentette ki Constantin Olariu.

2024. május 06. 14:55

A nyitókép illusztráció. Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Hétfőn a Maszol egy nagyon érdekes cikket közölt Románia és Moldávia viszonyáról. Pataky István újságíró kiszúrta a Besszarábiai Ortodox Egyház szóvivőjének nemrég napvilágra került nyilatkozatát. „Besszarábia egyesülése Romániával az egyházon keresztül történik, és már elkezdődött” – jelentette ki Constantin Olariu. Mint fogalmazott, „az egyház mindent megtesz azért, hogy ez az egyesülés a lelkek szintjén megtörténjen, azután pedig – ha Isten is úgy akarja – területi szinten is megvalósul az egyesülés”.

A Besszarábiai Ortodox Egyház szóvivője arról is beszélt, hogy „egy nemzet vagyunk, vér vízzé nem válik”.

A lap ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyházi kiállás az egyesülés mellett ugyanakkor távolról sem jelenti azt, hogy egy egységes moldovai álláspont körvonalazódna ebben kérdésben. A Moldovai Köztársaság etnikai, de egyházi és világnézeti tekintetben is rendkívüli módon megosztott. Egyházi vonalon két tábor van: a többségi oroszbarát Moldovai Ortodox Egyház Vladimir metropolita vezetésével, és a Petre metropolita vezette románbarát Besszarábiai Ortodox Egyház, viszont ez utóbbi tábor rohamosan növeli hívei számát a másik csoport rovására.

Egy tavaly júniusi, a moldovaiak körében végzett felmérés szerint meghaladja az ötven százalékot azoknak a megkérdezetteknek az aránya, akik elutasítják Moldova egyesülését Romániával,

negyven százaléknyian viszont támogatnák azt.

A megkérdezett romániaiak többsége szerint a Moldovai Köztársaság státusa változatlan marad a jövőben, így az ország nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz, nem egyesül Romániával, valamint Oroszországhoz sem kerül közelebb.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­I­­­g­a­­­z­­­i n­­­i­m­­f­o­­m­­­á­n­­i­á­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Dixtroy
2024. május 07. 08:30
nagyrománia már van, ez egy ilyen mégnagyobb románia lesz? Dejó.
Patika
2024. május 07. 06:59
Űűűű ez jó ki lett Moldolva.
bagoly-29
2024. május 06. 19:23
No igen, de ezt csak a moldovaiak kb. 1/3-a szeretné, az idióta libsi elnöknőjükkel az élen, Maia Sanduval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!