Ülősztrájkba kezdtek a lengyel gazdák, Tuskkal akarnak tárgyalni

2024. április 03. 15:05

Az agrárügyi tárca szóvivője kijelentette, „jelenleg semmilyen hivatalos tárgyalás nem folyik velük”.

2024. április 03. 15:05

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Negyvennyolc órásnak bejelentett ülősztrájkot kezdtek szerdán az agrárminisztérium varsói székházában a lengyel gazdaszervezetek képviselői. A tüntetők azt akarják, hogy követeléseikről személyesen Donald Tusk kormányfővel tárgyalhassanak.

A tiltakozók a Czeslaw Siekerski mezőgazdasági miniszterrel kedd este folytatott megbeszélés után döntöttek úgy, hogy nem hagyják el a székházat – közölte szerda reggel a Radio Wnetnek nyilatkozva Tomasz Obszanski, a legnagyobb szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke.

Mint Obszanski beszámolt róla, a tárgyalásokra Siekierski hívta meg a gazdákat azzal kapcsolatban, hogy március 20-án a kelet-lengyelországi Rzeszówban a miniszter előzetes megállapodást írt alá több agrárszervezet képviselőivel azokról a lépésekről, amelyeket a kormány a mezőgazdaságot érő problémák megoldása érdekében tenne.

Az egyik lépés az lenne, hogy 

leállítanák a korábban behozatali embargó alá került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is. 

A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szólt, valamint az európai uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről

A keddi megbeszélés során viszont kiderült, hogy a rzeszówi megállapodás teljesítése érdekében a kormányoldal „nem tett semmit” – fogalmazott Obszanski. 

Nincs tranzitleállítás, nincs gabonatámogatás, igazából semmi sincs, csak káosz”

– jelentette ki. 

Úgy látta: Siekierski a kormányon belül „magára maradt”, nem rendelkezik olyan hatáskörrel és olyan eszközökkel, amelyek lehetővé tennék a problémák megoldását.

A gazdák ezért konkrét döntések meghozatalára és Donald Tusk kormányfőre várnak a minisztériumban

– erősítette meg a SRI elnöke.

Nem folyik hivatalos tárgyalás

Malgorzata Ksiazyk, az agrárügyi tárca szóvivője a PAP hírügynökségnek megerősítette: továbbra is a minisztérium épületében vannak az ülősztrájk résztvevői, de „jelenleg semmilyen hivatalos tárgyalás nem folyik velük”.

A mezőgazdasági tárca kedd esti közleménye szerint a rzeszówi megállapodás foglaltak „jelentős része” megvalósult, egy sor lépés viszont tárcaközi egyeztetést és egyéb eljárást igényel, ami lassítja az ígéretek teljesítését.

A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak és az ukrajnai határátkelők blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:51
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­y­o­­­k­ ­v­á­­r­­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
krisztoforo48-2
2024. április 03. 18:45
Ha nem történik változás máj. közepéig,Lengyelországban elszabadul a pokol,de akkor tuskóék nem biztos,hogy élve megússzák!
iSTaR_GoM
2024. április 03. 17:58
Nem ülősztrájk kellene, hanem álló - ha nem is háború, de sztrájk. Ezen túl pedig nem is értem őket.... a gazdák gondolom a Parasztpárt tagjai, de legalábbis szimpatizánsai, vagy szavazói. A lengyeleknél előfordulhat olyan, hogy a kormánypárton belüli "lázadás" még nem buktatta meg Tuskot?
balbako_
2024. április 03. 17:44
Mit akarnak Tuskótól? A gazdáját Sorost kell kérdezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!