Az exit poll adatok szerint a jobboldal nyerte a helyhatósági választásokat Lengyelországban

2024. április 07. 21:59

Nem örülhet Donald Tusk.

2024. április 07. 21:59

Nyitókép: Dominika Zarzycka/NurPhoto via. AFP

 

A jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt végzett az élen a lengyelországi helyhatósági választásokon – derült ki a vasárnapi exit poll felmérésekből. Bár a PiS megelőzte Donald Tusk-féle Polgári Koalíciót (KO) még mindig jóval elmaradt a kormánykoalíciót alkotó három csoportosulás együttes eredményétől.

Az Ipsos exit poll szerint a PiS 33,7 százalékot ért el, megelőzve a KO-t, amely 31,9 százalékos eredménnyel a második helyen végzett. A többi kormánypárti csoportosulás, a jobbközép Harmadik Út és a Baloldal 13,5 százalékot, illetve 6,8 százalékot ért el.

Az eredmény hátráltatja Donald Tusk miniszterelnök azon törekvéseit, hogy megszilárdítsa hatalmát – írta a Reuters. Az Ipsos által készített exit poll szerint inkább Kaczynskiék tudták mobilizálni a saját szavazóikat: 33,7-31,9 arányban szavaztak inkább rájuk a lengyelek a Tuks-féle KO-hoz képest.

Ha valóban ez lesz a végeredmény, az a PiS-t ért támadások és az őket folyamatosan második helyen mérő közvélemény-kutatások fényében jelent különösen sokat. Az még fontos kérdés, hogy hány vajdasági szejmiket és nagyvárost fognak irányítani a jövőben.

Egy váratlan első hellyel kommunikáció szempontból jól jöhet ki a vasárnapi napból a PiS, és

ez erőt adhat nekik az EP-választáshoz, valamint a párt egységesítéséhez.

Az előzetes adatok szerint Varsóban ugyanakkor újrázott a lengyel főváros liberális polgármestere. Rafał Trzaskowski (Polgári Koalíció) a szavazatok 59,8 százalékát szerezte meg.

A második helyen Tobiasz Bocheński (Jog és Igazságosság) végzett 18,5 százalékkal. A harmadik helyen Magdalena Biejat (Baloldal) végzett, aki a szavazatok 15,8 százalékát szerezte meg. Negyedik lett Przemysław Wipler (Konföderáció) 3,9 százalékkal, ötödik pedig Janusz Korwin-Mikke (Bezpartyjni) 1,5 százalékkal. Romuald Starosielcet (Ruch Naprawy Polski) pedig a szavazók 0,5 százaléka támogatta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­l­­á­n­­­y­­­o­k­ ­­v­á­r­n­a­­­k­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
nedudgi
2024. április 08. 08:56
Tehát ott is veszített. Akkor innen már nem fog fordítani.
zakar zoltán béla
2024. április 08. 08:34
Egy gyűlölettől megveszett áruló(Tusk), ki a"nyugat" kitartott rabszolgája vezetné terrorral az országot bele a halálba... A gyűlölködő és elhülyített emberek követik.
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. április 08. 07:47
baszódjanak fel a lengyelek, ahol vannak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!