Macron: Ha Oroszország győz, Európa hitelessége lenullázódik

2024. március 15. 17:30

Berlinben találkozott az EU két vezető hatalma, Németország és Franciaország vezetője, hogy elsimítsák az európai megosztottságot Ukrajna további támogatásával kapcsolatban.

2024. március 15. 17:30
null
Maráczi Tamás

Nyitókép: Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Donald Tusk berlini sajtótájékoztatója 2024. március 15-én  /  forrás: Odd ANDERSEN / AFP

***

A francia elnök szerint Európa, és benne Franciaország biztonsága forog kockán, ha Oroszország megnyeri az ukrajnai háborút. A berlini találkozón Emmanuel Macron úgy fogalmazott: ha az oroszok győznek, Európa hitelessége „a nullára fog redukálódni", illetve 

Moszkva vérszemet fog kapni, és veszélyeztetni fogja Moldovát, Romániát és Lengyelországot 

- írja a BBC.

A brit közszolgálati csatorna szerint Olaf Scholz kevésbé volt lelkes az újabb ukrajnai támogatás megígérésére, és újra kizárta, hogy Németország Taurus rakétákkal segítené az ukrán hadsereget. 

Ukrajna pedig azonnal katonai támogatásra szorul, az EU legerősebb gazdasága, Németország pedig nagy politikai nyomás alatt áll, hiszen a fő pénzcsap, az amerikai éppen zárva: a 60 milliárd dolláros washingtoni segélyt egyelőre blokkolja a republikánus obstrukció a Kongresszusban.

A berlini találkozóhoz később csatlakozott a lengyel miniszterelnök is, aki figyelmeztetett: 

a három nagy államnak kell „mobilizálnia Európát", hogy ne álljon le a katonai támogatás Ukrajna számára. 

Donald Tusk szerint nem szavakban, hanem lőszer-szállítmányokban kell kifejeznie Európának a szolidaritását Ukrajnával.

A BBC emlékeztet: Németország és Franciaország között az elmúlt hetekben elmélyült az ellentét, miután vezetőik egymással ellentétes nyilatkozatokat tettek: Scholz azt, hogy Taurus rakétákat azért nem adnak át, mert annak üzemeltetéséhez német katonák kellenek, német katonákat pedig nem küldenek a frontvonalra, ezt a vörös vonalat nem lépik át, míg Macron épp azt pedzegette meg, hogy nem kizárható, hogy sor kerülhet európai szárazföldi csapatok bevetésére Ukrajnában.

A pénteki hármas találkozó előtt a német kancellár telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki - saját közösségi oldalán utólag posztolt üzenetében elmondta - 

harckocsikat, ütegeket és légvédelmi eszközöket kért.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az ukrán harci morál erős, de a lőszer kevés, ezért ezzel kellene sürgősen segíteni őket.

Ezt is ajánljuk a témában

--


 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. március 19. 14:50
ha nem gyoz hagyomanyos uton, akkor meg megy az atom, es akkor nem a hitelesseg nullazodik le, hanem atomsivatag lesz belole fogjatok mar fel, hogy Oroszorszagnak Ukrajna letkerdes, a nyugatnak meg nem. mi a fasznak nektek ukrajna?
Agnieszka
2024. március 18. 12:53
Még ha el is jutnának az oroszok Odesszáig, akkor sem lenne ez egy nagy győzelem, de nem hiszem, h. összejöhetne nekik. EZ a háború az emberiség nyugati részének SZÉGYENE és nem segít rajta az, h. elég köztudott lett mára, h. kik miért hajszolták az oroszokat addig, míg nem volt már más lehetőségük, annak ellenére, h. mint a történtek mutatják, a felkészültségük NEM volt megfelelő. Kezdenek valamelyest belejönni, de lassan. Legalább már az ENERGODAR lenne biztonságban!
laurahann
2024. március 18. 07:49
Herr házmester, igazi hülye vagy. Európa hitelessége? Azt már, brüsszel veled együtt, rég lenullázta te barom!
Reszelő Aladár
2024. március 17. 06:28
A három ország közül talán a lengyelek képesek valójában hadba lépni saját jogon. A másik kettő pedig megígérte nekik, hogx támogatják majd fegyverrek és pénzzel, pont mint Ukrajnát. Arra azért kíváncsi lennék, hogy az átlag PIS ellenes lengyel szavazó vajon tényleg ezt kívánta, amikor Tusk-ra szavazott? Ha igen, akkor van egy jó hírünk, hamarosan mehet meghalni Ukrajnába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!