Andrzej Duda: Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára

2024. március 05. 15:59

Kiderült, hogy a lengyel elnök Donald Tusk kormányfővel együtt jövő kedden Washingtonba látogat.

2024. március 05. 15:59

Nyitókép: SIMON MAINA / AFP

***

Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára, ezért tovább kell növelni a védelmi képességeket a szövetség keleti szárnyán – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök kedden a Dragon-24 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlaton.

A lengyel és a litván államfő, valamint Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kedden az észak-lengyelországi Korzeniewóban megtekintették a Dragon-24 fedőnevű hadgyakorlatot, amely része a Steadfast Defender-24 európai NATO-gyakorlatnak.

Az Andrzej Dudával közösen tartott sajtókonferencián Gitanas Nauseda kiemelte: Litvánia és Lengyelország azonos módon értékelik az Oroszország irányából észlelt, tartós biztonsági fenyegetést.

Ennek ellensúlyozására kulcsfontosságú a NATO keleti szárnyának erősítése

– hangsúlyozta Nauseda.

Andrzej Duda aláhúzta a szövetséges művelet védelmi jellegét. Úgy vélte: a Dragon-24 a mai idők kihívásaira, nevezetesen az Ukrajna elleni orosz háborúra jelent választ. „Tudvalévő, hogy ma a legnagyobb fenyegetés éppen abból az irányból érkezik” – jegyezte meg.

Felidézte: a közép-európai térségben múlt héten megkezdődött Defender-24 hadgyakorlaton mintegy 90 ezer katona vesz részt a NATO tagállamaiból és a hamarosan belépő Svédországból,

ezen belül az európai manőverek keretében Lengyelországban a Dragon-24 során kilenc tagállam 20 ezer katonája gyakorlatozik.

Andrzej Duda arra is kitért, hogy jövő kedden Donald Tusk lengyel kormányfővel együtt Washingtonba látogat, ahol Joe Biden amerikai elnök fogadja őket Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nzoltan-818
2024. március 07. 06:39 Szerkesztve
Minden relatív! A Varsói szerződést megszüntették, a CCCP felbomlott és az oroszok konkrét ajánlatot tettek Lewinsky "lovagjának" hogy csatlakoznának a NATO-hoz. Visszautasították az ajánlatukat, pedig most még a NATO-ra sem volna szükség, hogy a ellenségesétől megvédjen !!! Vajon miért???
kőbaltás
2024. március 07. 05:09
A lengyelek nagyon félrebeszélnek. Azt hiszik megnyerhetik életük háborúját Oroszország ellen. Nagy böjtje lesz ennek. Oroszország a NATO-ra nézve semmiféle veszély nem jelent,viszont fordítva igen. Ideje volna,hogy a Nyugat tudomásul vegye: Ukrajnából el kell takarodnia,vagy világháború lesz. Lehet választani.
Csigorin
2024. március 06. 17:23
szerintuk (meg a gondolkodo emberek szamara) meg inkabb forditva. nem az oroszok pakoltak magukat a natohoz kozelebb es kozelebb nem oroszorszag akarja a natot megsemmisiteni, feldarabolni, stb
Tommaso
2024. március 05. 22:58
16:09 letsgobrandon-2-nek - eleteben eloszor - igaza van. A NATO orszagai valoban nem terjeszkednek, nem rabolnak teruleteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!