Ahelyett, hogy megijednénk Putyintól, inkább meg kell ijeszteni

2024. március 12. 14:49

Emmanuel Macron közelmúltbeli kijelentése, miszerint a Nyugatnak a végsőkig kell támogatnia Ukrajnát, óriási vitát váltott ki, pedig a célja az volt, hogy felébressze az európai közvéleményt.

2024. március 12. 14:49
Bernard Guetta
Bernard Guetta
Magyar Narancs

Nyitókép: Getty Images/Thierry Monasse

*** 

„Hogyan lehet egy államfőt »háborús uszítónak« minősíteni, mert kijelentette, »semmi sem zárható ki« annak érdekében, hogy megakadályozzuk Vlagyimir Putyin ukrajnai győzelmét? Éppen ellenkezőleg, mindazoknak, akik elítélik ezt az agressziót, meg kellett volna tapsolniuk Emmanuel Macront, amiért végre leleplezte az amerikaiak és az európaiak rövidlátását, amikor azt szajkózták, hogy nem küldenek szárazföldi csapatokat az oroszok visszaverésére. Akár megfontolták, akár kizárták ezt a lehetőséget, miért igyekeztek mindenáron megnyugtatni Vlagyimir Putyint, ahelyett, hogy a bizonytalanságot a levegőben hagyva aggodalmat keltettek volna benne? Miért felejtették el a hadászat alapvető elemét, »a stratégiai kétértelműséget«, és miért róják fel a francia elnöknek, hogy bevetette?

Két magyarázat van erre. Az első az, hogy a balti országok és a lengyelek nagy részét kivéve a nyugati vezetők sokáig azt hitték, Vlagyimir Putyin észhez tér, miután nem sikerült néhány nap alatt szétvernie Ukrajnát. Kompromisszumot kell majd keresnie, gondolták. Fel fogja ajánlani, hogy megtartja a Krímet, de kivonul a Donbaszból. Az ukránok ezt elfogadnák, azokért a biztonsági garanciákért cserébe, amelyek az Atlanti Szövetséghez és az Európai Unióhoz való csatlakozással járnak. Úgy vélték, hogy még mindig lehetséges tisztességes megállapodásra jutni, és ezt nem szabad kockára tennünk azzal, hogy – ha szavakban is, de – emeljük a tétet.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. március 14. 06:56
A medve nem játék, addig baszkuráljátok, amíg tényleg megijed és megnyomja az atomgombot.
No comment no cry
2024. március 13. 20:51
Ez a figura a franciák TGM-je. Kitalál mindenféle nagyon tetszetős légvárakat, és fogalma sincsen a valóságról. Amúgy meg nyilvánosságra hozott tény, hogy Putyin egyedül a NATO-semlegességet kérte a háború elején. Akkor a háborús bűnös Boris Johnson nekiállt hepciáskodni, hogy nem engednek, majd a Nyugat megmutatja Putyinnak. Putyin annyira megijedt, hogy 2 év elteltével nyerésben van az usa és az eu többcsilliárdnyi támogatása ellenére, és lőszerből is kb. háromszor annyi a termelése.
zavulon
2024. március 13. 14:00
Az oroszok kifejezetten ijedős nemzet. #balfax
strz-123
2024. március 13. 12:51
Macron bejelentett valamit, utána elindult Ukrajnába, majd mégsem ment. Ettől Putyin biztosan jól megijedt. AZ ilyen wishful thinking színvonalú barmok irányítják nyugaton a közvéleményt. Ezek osztják az észt, hergelik a népet és tolják a politikusokat is, mit sem törődve a következményekkel. Miért is kellene olyan súlyos kérdésekben mint egy lehetséges világméretű konfliktus, hülyékre és ostobákra, érzelemvezérelt macákra és második gyerekkorukat élő szerencsétlenekre hallgatnunk? Miért nincs ilyenkor ott felnőttek tömege aki azonnal szól, hogy HÜLYE VAGY BAZMEG? Tudok mivel kellene játszadoznod inkább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!