Szélsőségesként figyeli meg volt saját elnökét a német titkosszolgálat

2024. február 01. 12:24

A CDU-ból kilépett, Werteunion néven új, konzervatív pártot alapító Hans-Georg Maaßent szélsőjobboldaliként tartják számon. A volt titkosszolgálati elnök alaptalannak nevezi a vádakat.

2024. február 01. 12:24
Investigation committee in the Thuringian state parliament

Mint arról a Mandineren is beszámoltunk, párttá alakul a CDU eddigi belső konzervatív ellenzéke, a Werteunion, élén a volt titkosszolgálati vezető Hans-Georg Maaßennel. A CDU fő irányvonalát régóta jobbról, konzervatív nézőpontból kritizáló tömörülés vezetője Hans-Georg Maaßen, a nagy hatalmú Bundesamt für Verfassungsschutz (Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, BfV) nevű német titkosszolgálat korábbi elnöke.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amúgy is mozgásban lévő német politikát most még tovább borzolja egy vele kapcsolatos ügy. E szerint a BfV folyamatosan megfigyeli az általuk „jobboldali szélsőségesként” számontartott Maaßent, legalábbis ezt állították az ARD Kontraste című politikai műsorában és a t-online hírportálon. 

A két médium közös kutatása szerint a BfV kiterjedt aktákat vezet Maaßenről, az iratok elemzése alapján a szélsőjobboldalhoz kötve a személyét. Az alkotmányvédelmi hivatal személyiségi jogokra hivatkozva nem nyilatkozik, de miután a Kontraste és a t-online megkereste, Maaßen maga állt a nyilvánosság elé. Egy blogger idézett a hivatal Maaßenhez írt leveléből, amelyben a BfV többek között a volt titkosszolgálati vezető húszoldalnyi nyilatkozatát idézi. 

Ezt azóta Maaßen a honlapján is közzétette, azt állítva benne, 

hogy az ellene felhozott vádak teljességgel alaptalanok, „az egész a szövetségi belügyminiszter támadása volt a szabad demokratikus alaprend ellen”.

(Németország alkotmánya ugyanis lehetővé teszi az olyan pártok betiltását, amelyek a szabad demokratikus alaprend aláásására vagy megszüntetésére törekszenek, bár ez jogilag szinte kivitelezhetetlen. Németország alkotmánybírósága eddig csak kétszer tette meg: a náci párt örökösének számító Szocialista Birodalmi Pártot 1952-ben, a Németországi Kommunista Pártot pedig 1956-ban tiltották be.)

Hans-Georg Maaßen 2012 és 2018 között vezette a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalt, azután nyugdíjazták ideiglenesen, hogy „vitás kijelentéseket” tett a chemnitzi „vadászatokról” és a német kormány menekültpolitikájáról. 

2021 júniusában Stephan Kramer, a türingiai tartományi alkotmányvédelmi hivatal elnöke azzal vádolta Maaßent, hogy „antiszemita sztereotípiákat használ szavazatszerzés céljából”. 

2021 júniusában Maaßen a CDU közvetlen jelöltjeként indult Türingiában a Bundestag-választáson. A kampány során elítélte „ a gazdasági globalistákat”, 

akik a globális vagyont néhány ezer család kezében próbálják tartani, és a nemzeti kultúrák elpusztítása a céljuk. 

2023 novemberében, a Weltwoche című svájci magazinnak adott interjújában „a kulturálisan ismeretlen régiókból érkező külföldiek ellenőrizetlen, milliószámra történő betelepítéséről” beszélt, és metaforikusan a rákbetegséghez hasonlította a folyamatot: Kemoterápia Németországnak címszó alatt „fájdalmas műtéteket” sürgetett a migránsáradat visszaszorítására.

A CDU vezetése közel egy évvel ezelőtt Maaßen ellen kizárási eljárást kezdeményezett a politikus „folyamatos vétkei” miatt. Az indoklás szerint Maaßen ismételten „az antiszemitákra és az összeesküvés-elméletekben hívőkre jellemző szavakat használt, illetve nacionalista kifejezéseket”. Ezért lépett ki januárban a CDU-ból, és alapít független pártot Werteunion néven.

 

Nyitókép: Hans-Georg Maaßen (CDU), az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője még CDU-tagként tanúként ül a türingiai tartományi parlament vizsgálóbizottságában 2023. október 4-én. (Martin Schutt/dpa Picture-Alliance via AFP)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. február 01. 13:44
Orwelli birodalom . Már a látszatra sem ad a deep state .
templar62
2024. február 01. 13:42
József Attila : " Fortélyos félelem igazgat , .... Nem csalóka remény ...."
pipa89
2024. február 01. 13:42
OFF TOPIC: csináljatok már valamit a cikkeken megjelenő rohadt hirdetésekkel, mert bezárhatatlanok, a cikkek így olvashatatlanok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Leskelődő
2024. február 01. 13:35
Tisztára olyan ez, mint a Szocialista Szellem Vasútján, ahol "a demokrácia ökle lesújt a nép ellenségeire.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!