Zászlót bontanak a német konzervatívok: születőben az új pártjuk

2024. január 23. 18:00

Párttá alakul a CDU eddigi belső konzervatív ellenzéke, a Werteunion, élén a volt titkosszolgálati vezető Hans-Georg Maaßennel.

2024. január 23. 18:00
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Tovább alakul az amúgy is mozgásban lévő német pártpolitika. A hétvégén eldőlt: önálló pártot alakít a Werteunion, a most ellenzékben lévő kereszténydemokraták (CDU) eddigi belső, konzervatív platformja. A CDU fő irányvonalát régóta jobbról, konzervatív nézőpontból kritizáló tömörülés vezetője Hans-Georg Maaßen, a nagy hatalmú Verfassungsschutz (Alkotmányvédelem) nevű német titkosszolgálat korábbi elnöke, aki nem egyszer adott már a Mandinernek is interjút.

Hétvégi beszédében Maaßen kifejtette, hogy 

a CDU szerinte tovább csúszik a baloldali-zöld tábor felé,

 ellenben a Werteunion maga az „Union 1.0”, vagyis a CDU eredeti megtestesülése. A konzervatív politikus kijelentette: olyan párttá akarnak válni, amely „a neoszocializmus, a totalitarizmus és bármiféle tűzfal ellen lép fel, és az országot előre akarja vinni”. Kijelentése alapján tehát egy a baloldallal szemben álló pártot szeretnének, amely – ez következik a „tűzfal” elutasításából – nem hajlandó kizárni partnerei közül az AfD-t.

Ezt is ajánljuk a témában

„A német politikusok gyakran idegen érdekeket képviselnek” – Hans-Georg Maaßen a Mandinernek

„A magyar konzervatívok mentsvárat jelentenek az egyre őrültebbé váló európai világban” – vallja Hans-Georg Maaßen. A német titkosszolgálat egykori vezetője szerint az ukrajnai háború nem a mi háborúnk, és a fegyverszünet felé kellene törekedni. A politikust magyar kapcsolatairól, a CDU és az AfD állapotáról, s a baloldali német kormány eddigi teljesítményéről is kérdeztük interjúnkban.

Mint ismert, a német rendszerkritikus jobboldali erő immár a második legnépszerűbb párt Németországban a CDU után, megelőzve a három német baloldali-liberális kormánypártot, köztük a szocdemeket. 

A CDU a mai napig határozottan elzárkózik az AfD-től való együttműködéstől 

– nem úgy a CDU-ból most kiváló Werteunion.

A Werteunionnak több évnyi előtörténete van már. 2017-ben alakult meg egyesületként, a CDU és CSU olyan tagjaiból, akik elégedetlenek voltak az uniópártok fő irányvonalával és más német közéleti alapvetésekkel. A CDU vezetése a mai napig sem lenyelni, sem kiköpni nem tudta őket: nem ismerték el a Werteuniont hivatalos CDU-platformnak, de egyes CDU-s vezetők, például Jens Spahn üdvözlő beszédeket mondtak összejöveteleiken. Ahogy viszont fokozódtak a konfliktusok és a nyílt ellentmondások a CDU hivatalos irányvonalával szemben,

a párt egyre inkább ellenséges lett velük, vagy épp megpróbáltak nem tudomást venni róluk.

Mivel a Werteunion részéről folyamatosan megvolt a késztetés az AfD felé való nyitásra, ez épp elég vastag vörös vonal volt a CDU részéről, hogy igyekezzenek kiszorítani, elnémítani a Werteuniont. De a Werteunionon belül is sok vita zajlott saját irányvonalukról, így annak vezetése is gyakran cserélődött. Épp egy éve, 2023 januárjában aztán Hans-Georg Maaßen lett a tömörülés vezetője, és egy esztendőnyi felkészülési idő után bejelentették a párttá alakulást.

A pártalapítás időpontját stratégiailag és taktikailag is jól sikerült időzíteni. A nyugati világ nagy részéhez hasonlóan Németország is választási év elején van, az EP-választástól a három őszi keletnémet tartományi választásig, 

amikor sok babér teremhet új erőknek. 

Különösen akkor, ha olyan nagy a társadalmi elégedetlenség és a fennálló pártokkal szembeni ellenszenv, mint manapság Németországban.

Az ellenzékbe szorult CDU az eredetileg konzervatívabbnak hitt, ámde egyelőre a merkeli centrizmus útján tovább járó Friedrich Merz vezetésével ugyan első helyen áll a közvélemény-kutatásokban, de nincs átütő lendületben. Az AfD már ott jár mögötte, de dőreség lenne azt hinni, hogy egész Németországban egy magasan első helyen álló, győztes pártot tudnának faragni belőle – bár Kelet-Németországban szinte borítékolható lesz ősszel egy-egy győzelmük. Legnagyobb az elégedetlenség a baloldallal szemben, a kancellárt adó, egykor hatalmas SPD szégyenletesen alacsony támogatottsággal bír, de a Zöldek is zsugorodtak, a liberálisok pedig a parlamenti küszöb bejutása körül botladoznak. Nem véletlen, hogy a német baloldalon is a minap jelentette be a szabad szájú, népies szocialista Sahra Wagenknecht, hogy önálló pártot hoz létre, ami az eddigi balos pártoktól fog elszívni fájóan hiányzó százalékokat az idei választáson.

A jobboldalon viszont a Werteunion lehet olyan helyzetben, hogy meg tud szólítani a jelen németországi helyzettel és a német jobboldal állapotával szemben kritikus szavazórétegeket, 

akiknek már jó ideje elegük van a CDU-ból, ámde az AfD-re nem akarnak szavazni.

Bár a mostani bejelentéskor a Werteunion egy „konzervatív-liberális” párt megalakításáról beszélt, a német sajtó gyanakodva fogadja a szervezkedést, és máris a párt szélsőjobboldali vagy más gyanús kapcsolatait firtatják. A Tagesschau arról ír, hogy Maaßen mellett a Werteunion másik új vezető személyiségévé Markus Krall közgazdász-író lépett elő, aki pedig a lap szerint kapcsolatban volt XIII. Henrikkel, Reuss hercegével, aki a korábban nagy hírverést kapott, különös német konzervatív-radikális „puccskísérlet” főkolomposa volt.

Az várható, hogy a német nyilvánosság és a többi párt, beleértve a CDU-t 

a Werteuniont a szélsőjobboldaliság és AfD barátság címkéivel fogja ellátni, 

és minden gyanús kapcsolatukra fényt kívánnak majd deríteni. Az például máris kiderült, hogy Markus Krall a kilencvenes évektől az ukrajnai háború elindulása utáni időszakig szívélyes kapcsolatokat ápolt orosz körökkel is. Krall nem válaszolt eddig a sajtónak az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

A CDU addig is megpróbálja csekély problémaként beállítani a Werteuniont. Paul Ziemiak CDU-s politikus szerint „az ilyen populista mozgalmak csak más populistáknak jelentenek konkurenciát, nem pedig a középen álló pártokra”, a Werteunion pedig „soha nem is volt a CDU része, most sem az és a jövőben sem lesz az”.

A nagy szakítás tehát már gyakorlatilag bekövetkezett, így az egyébként már a CDU-ból való kizárási eljárás alatt álló Maaßen is szabadon fogalmazhatja meg téziseit a Werteunionról és a nagy német helyzetképről.  

Maaßen hétvégi beszédében kifejtette,

a polgárok szerinte azt várják, hogy teljes változás álljon be szinte minden fontos szakpolitikában,

mert a társadalmi, a család-, a gazdaság-, a jog- és a migrációs politika mögött nem áll ma már többség. A Werteunion a politikus szerint erős és kreatív hang akar lenni, amely sikeres változásokat akar elérni a politikában.

Hogy a CDU és az AfD közötti új hangként mekkora szavazótábort tud majd megszólítani a Werteuniont, hogy csak kísérletként vagy pedig egy új, tartós népszerűségű és a nagypolitikát alakítani képes pártként folytatódik-e a történet, eldől majd az idei választásokon.

 

Nyitóképen: Hans-Georg Maaßen (fotó: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antifleto
2024. január 24. 09:12
Ahhoz, hogy nyerni tudjanak, biztosítani kellene a szavazóikat, hogy CDU-val nincs koalíció Afd-t meg beveszik ha önállóan nem tudnak kormányt alakítani..
Szerintem
2024. január 24. 04:21
Érdekes, de vajon össze tudják-e szedni magukat, fel tudják-e építeni magukat a választásokig, a kb másfél év alatt?
figyelő4322
2024. január 24. 01:41
Ehetős Odó~figyelő4322 2024. január 23. 23:24 "...ha a Wagenknecht-párt a szocdemnek álcázott libsibolsikból is le tud szakítani egy darabot..." Ha a mai, valóban 'libsibolsi' szocdemekből kiábrándult szavazók tényleg az Értelem és Igazságosság (vagy mi az 😈 Wagenknecht partja), ugyancsak új formáció felé fordulnának... Ebben az esetben a 'politikai paletta' átformálódhat, ami igazán figyelemre méltó változás lenne! Tehát van még remény a germánoknak...? Remélem, mert Európának is jobb LENNE. Nekünk magyaroknak pedig különösen! Persze, mint az angolok mondják: a pudding próbája az evésben van... Meglátjuk!
Oldalkosár
2024. január 24. 00:02 Szerkesztve
Lisa -->Oldalkosár 2024. január 23. 18:30 A 2025-ös Bundestag választások kimenetele attól függ, 1. Mennyire erősödik tovább az AfD. 2. Milyen mértékben sikerül a Werteunion-nak lepattintania a CDU szavazóit. Szerintem ez a kívánatosnál lassabban fog megtörténni, de ne legyen igazam. Lehet, az átfordulás csak a köv. ciklusban fog megtörténni, amiben jelen állás szerint a CDU kormányzati tényező lesz egy akármilyen összetételű koalíciós kabinetben. 3. Sikerül-e a kormánypártoknak javítaniuk. Marhaságnak tűnik, de hiba volna nem számolni ennek lehetőségével. 4. A náciveszéllyel való riogatás sikere. Amennyiben némi lemorzsolódást leszámítva a CDU szavazótábora egyben marad, a párt előbb állna össze a bukott koala pártjaival (leginkább a FDP-vel, legkevésbé a Zöldekkel), mint az AfD-vel, a Werteunion pedig nem tényező. A CDU-nak jelenleg hiába van ugyanannyi szavazója, mint a 3 kormánypártnak összesen, a jelentős erőt képviselő AfD miatt képtelen lesz egymaga kormányt alakítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!