Örülnek a lengyelek, hogy náluk fog gyakorlatozni a NATO

2024. január 21. 21:03

„Bizonyos értelemben sajnálatos, hogy hagyományosan küzdenünk kell szabadságunkért az orosz agresszorok ellen” – közölte Andrzej Duda.

2024. január 21. 21:03

Litvánia és Lengyelország szorosabb katonai együttműködésről állapodott meg vasárnap.

Erősíteni fogjuk a katonai együttműködést. Közös hadgyakorlatokat fogunk tartani.

Hadseregeink közös kiképzésének további lehetőségeit fogjuk keresni, javítani fogunk a katonai mobilitáson” – mondta Gitanas Nauseda litván elnök vasárnap lengyel hivatali partnerével, Andrzej Dudával tartott találkozóján Vilniusban.

Duda – az Orosz Birodalom elleni 1863-as januári lengyel-litván felkelés 161. évfordulóján tett látogatása során – arról beszélt, hogy Lengyelország és Litvánia együttes kötelessége támogatni Ukrajnát és kikényszeríteni a biztonságot saját európai térségükben.

„Bizonyos értelemben sajnálatos, hogy hagyományosan küzdenünk kell szabadságunkért az orosz agresszorok ellen” – hangoztatta Duda.

Ezért olyan fontos kettőnk és Európa ezen része számára, hogy támogassuk Ukrajnát”

– fűzte hozzá.

A lengyel elnök beszélt arról is, hogy litván kollégájával megvitatták a NATO-csúcstalálkozó előkészületeit. „A litván államfő és én megelégedéssel fogadtuk, hogy hamarosan nagyszabású NATO-hadgyakorlatok lesznek Európának ezen szegletében” – mondta. Hozzátette, hogy a manőverek a harckészültséget és az esetleges agresszió visszaverésének képeségét hivatottak megmutatni, valamint a NATO-szövetségesek bevonásának és jelenlétének mértékét Közép- és Kelet-Európában, ezen felül pedig a szövetség reakcióidejét és erejét.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: FABRICE COFFRINI / AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. január 25. 17:54
Az ügynök kormányhoz kell idegen hadsereg is az országban nehogy még az istenadta népnek eszébe jusson elzavarni őket.
Jajdejónekünk
2024. január 23. 16:45
Mind a 3 litván katona részt vesz majd a hadgyakorlaton?
Tommaso
2024. január 22. 20:01
Lengyelország NATO-tagállam, nincs szükség szenzációként tálalni, ha hadgyakorlatra NATO-csapatok érkeznek. Mert ez a természetes.
Tommaso
2024. január 22. 19:58
Nemzetellenes bűnt követ el az a tintapaca, aki az 5%-nyi magyarsággal biró Kárpátalja visszaszerzének hiú reményét táplálja a tudatlan honfitársainkba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!