Őrület, mi folyik ott, Varsóban!

2024. január 23. 19:43

A lengyel elnök másodszor is kegyelemben részesítette a két bebörtönzött ellenzéki képviselőt.

2024. január 23. 19:43

Másodszor is kegyelemben részesítette a lengyel elnök Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt bebörtönzött képviselőit – döntését maga Andrzej Duda jelentette be keddi sajtóértekezletén.

Az államfő bejelentését a bebörtönzöttek feleségei jelenlétében tette, és döntésének azonnali, haladéktalan végrehajtására szólította fel Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt. 

Az államfő felszólításában az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski romló egészségi állapotára is utalt. 

Andrzej Duda azt követően zárhatta le az általa január 11-én Kaminski és Wasik ügyében elindított kegyelmi eljárást, hogy Adam Bodnar kedden visszaküldte neki az elítéltek dossziéját. 

Az elnök felidézte: már 2015-ben kegyelemben részesítette a korrupció elleni hivatal egykori vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Kaminskit és Wasikot. Az államfő akkor a lengyel alkotmány egyik előírása alapján intézkedett. 

Mivel Duda érvényesnek tartja 2015-ös döntését – mely álláspontját a lengyel alkotmánybíróság háromszor is megerősítette –,

a másodszori kegyelmi eljárást más módon, a büntető törvénykönyv alapján kezdeményezte.

 Ilyenkor a főügyész véleménynyilvánítása a kegyelmi aktus előfeltétele, bár a vélemény nem kötelező érvényű az államfő számára. 

Adam Bodnar a kedden az államfőnek továbbított véleményéhez és az ügy dossziéjához mellékelt beadványban azt javasolta, hogy Andrzej Duda ne éljen kegyelmi jogával. 

Duda sajtókonferenciáján bírálta, hogy a főügyész nem tett eleget kérésének, és már az elnöki kegyelmi eljárás január 11-i elindítása után nem élt a büntetés-végrehajtás megszakításának lehetőségével. 

Mariusz Kaminski családja kedd délelőtt közölte: az éhségsztrájkoló képviselőt a börtönkórházban gyomorszondával kényszertáplálásban részesítik. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot január 9-én a varsói államfői palotában tartóztatták le, miután a varsói kerületi bíróság az ügyükben felújított eljárásban december végén kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. Előzőleg a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a 2015-ös államfői kegyelem érvényességét.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2024. január 24. 07:39
Jó nekik 🤣
HunCsz
2024. január 23. 22:26
Azért az újságirás minimumát jó lenne, ha a Mandiner megprobálná megugrani és elmondani, hogy ezeket az embereket azért itélték el , mert szétverték gyurka bácsi hálozati boszorkány konyháját és nem voltak toleránsak, stb... Azért nem mindegy ha már korrupciózunk
Lombi
2024. január 23. 21:43
Brutál, ami lengyelországban megy. De hogy uniós képviselők üdvözlik a jogállam visszatértét, az talán még durvább.
pityuli-0
2024. január 23. 21:37
Nincs tömeg. Ez így izé... füst. A libbant agyúak tempót váltottak. Most már a jobboldalnak is le kell vetnie a frakkját, és le kell tennie a mandzsettagombját
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!