Egy felmérés szerint a németek arra számítanak, hogy 2024-ben lesz AfD-s miniszterelnök

2024. január 03. 18:01

Folyamatosan nő a jobboldali párt népszerűsége, a taglétszám már meghaladja a 40 ezret.

2024. január 03. 18:01
null

A legfrissebb felmérések szerint a 2013-ban alapított, mindenekelőtt a bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző Alternatíva Németországért (AfD) idén akár már tartományi miniszterelnököt is adhat, ami „történelmi fegyverténynek” számítana, írja elemzésében az Infostart.

A tíz éve, a balra tolódó CDU-ból távozó professzorok által alapított párt 2017-ben került be a Bundestagba, rögtön a harmadik legerősebb formációként. Bár a 2021-es szövetségi választáson nem sikerült érdemben előrelépni a 2017-es 12,6 százalékos eredményhez képest, a Merkel-korszak után alakult hármas koalíció két éve alatt folyamatosan nő a radikális jobboldaliak népszerűsége. Erre jó példa volt az októberben tartott bajorországi választás, ahol a konzervatív CSU, Hessenben annak testvérpártja, a CDU után a második legerősebb párt lett az AfD, utcahosszal megelőzve a kormánykoalíció pártjait.

Ezt is ajánljuk a témában

A hivatalos menekültpolitika bírálata mellett nagy hangsúlyt helyez a német lakosság szociális támogatására, az Európai Unióból való kilépés korábbi célja helyett pedig immár a német érdekek fokozottabb képviseletét szorgalmazza.

Mindennek nyomán az elmúlt hónapokban Németország keleti felében sorra önkormányzati választásokat nyert, idézi fel az Infostart.

A legfrissebb felmérés szerint a megkérdezettek többsége már arra számít, hogy az idei esztendőben immár tartományi miniszterelnököt is adhat Németország páriapártja.

Ezt is ajánljuk a témában

Ebben az évben három keletnémet tartományban tartanak választásokat: Szászországban, Türingiában és Brandenburgban. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint a németek többsége országos méretekben arra számít, hogy a szeptemberi választásokon a három tartomány „legalább egyikében” az AfD abszolút többséget szerez, ami azt jelenti, hogy miniszterelnököt adhat.

Ezt a szcenáriót a német választók 53 százaléka valószínűsíti, és csak 32 százaléknyian nem hisznek benne. Az ország keleti felében ugyanakkor már 58 százalék azoknak az aránya, akik AfD-s tartományi miniszterelnökre „fogadnak”.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a miniszterelnöki pozícióhoz abszolút többségre, azaz 50 százalék +1 szavazatra van szüksége az AfD-nek, mivel minden létező német formáció elutasítja a velük való együttműködést.

Az AfD szinte mindezzel egyidőben jelentette be, hogy a párt tagjainak száma a múlt évben 11 ezerrel nőtt. A taglétszám immár meghaladja a 40 ezret.

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2024. január 04. 17:47
40000? Németországban? Hát... onnan még van hova felfejlődni.
lendvaiildiko
2024. január 04. 10:28
Teljesen mindegy. ZU SPÄT, ZU SPÄT. Megcsináltátok, Ihr habt es geschafft!. Ez persze nem baj, de majd mit hoz az új muszlim Germanisztán megalakulása SZÁMUNKA, vélhetően semmi jót.
robogo72
2024. január 03. 22:54
Marhajók ezek a felmérések. Aztán jön egy újabb választás, és még zöldebb, még vörösebb eredmény születik. A gazdaságuk gerincét adó termelést már réges régen kihelyezték más, olcsóbb helyre (pl. Magyarország). Az otthon elvégzendő fizikai munkát pedig javarészt szintén olcsóbb országból érkező vendégmunkások/betelepülők végzik. És ezen kívül természetes van még a klasszikus tőke kihelyezés, ami végsősoron szintén olcsón/ingyen dolgoztatás. Kizárólag az tartja életben a valóban magas életszínvonalat, hogy még tudnak dolgoztatni. Ilyen körülmények között az agyhalott választótól nem kell másra számítani: szabaccság, Slava Ukraini, és a többbi.
nempolitizalok-0
2024. január 03. 21:01
Ha szerencséjük lesz. A németek már eléggé a szakadék szélén vannak. Társadalmilag, katonailag és gazdaságilag is. Épp ma olvasom, hogy a VW részvényei valami egy év alatt 30%-ot estek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!