Megvan a megegyezés – Fico lesz a miniszterelnök, Pellegrini a házelnök

2023. október 11. 12:20

A Smer hat, a Hlas hét minisztérium vezetését kapja meg.

2023. október 11. 12:20

Aláírta Robert Fico (Smer), Peter Pellegrini (Hlas) és Andrej Danko (SNS) a kormánykoalíció létrehozásáról kötött megegyezést szerdán Pozsonyban. A dokumentum – amely - a leendő koalíciós szerződés alapját is képezi – kimondja, hogy a Smer jelöli a kormányfőt, a Hlas pedig a parlament elnökét, vagyis előreláthatóan Robert Fico lesz a miniszterelnök, Peter Pellegrini pedig a házelnök – írta a ma7.sk.

Hozzátették, a három pártelnök abban is megegyezett, hogy

 a Smer a kormányfői poszt mellett 6 minisztérium vezetését kapja meg. 

Míg Peter Pellegrini pártja, a Hlas 7 minisztérium élére jelölhet majd tárcavezetőt, illetve ők kapják a parlament elnökének posztját is. A kormánykoalíció harmadik pártja az SNS 3 minisztert jelölhet majd – sorolta a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A hónap vége előtt már ülésezhet az új kormány

Robert Fico – aki az aláírás után köszönetet mondott leendő koalíciós partnereinek – az új kabinet első ülését a hónap vége előtti időpontra ígérte. Hangsúlyozta: 

rengeteg tennivalójuk lesz, tekintve, hogy Szlovákia jelenleg az EU-n belül a második legszegényebb országnak számít,

és a közéletben tapasztalható állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk mögött.

Mint ismert, a szeptember 30-án megtartott, előrehozott parlamenti választásokon Robert Ficóék 42 parlamenti mandátumot szereztek, a Hlas 27 mandátummal rendelkezik majd, az SNS-nek pedig 10 képviselői helye lesz, így összesen 79 képviselőt jelent a 150 fős parlamentben.

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2023. október 11. 18:28
JohnnyFirpo77csapláros 2023. október 11. 16:37 ..."...Szánalmas. Ficon kívül mindenki mástól elvárod, hogy tegyen a magyarokért, ..."... Ezt honnan a faszból szoptad, húgyagyú, hogy "mindenki mástól elvárod" ??? 1. A szlovák államrend 1920 óta, legyen az cseh, vagy BÁRMILYEN kormányzás alatt, NEONÁCI, a magyarságot népirtó jellegű. 2. A magyarságot népirtó tényezők az államRENDBŐL eredően egy RENDSZERT képeznek, amelynek egyes elemeit nemhogy nem sikerült felszámolni, de a nyelvtörvény, kettős állampolgárság, stb. vonatkozásában ÚJABB ELEMEKKEL bővült. 3. A tótok részéről NINCS olyan politikai erő és személyiség, aki ezen változtatni hajlandó. Radicsné ugyan próbálkozott vele, de őt politikai oldaltól függetlenül egyhangúlag MEGPUCCSOLTÁK, mint Medgyesyt. 4. Ahhoz.hogy valami legyen, a felvidéki magyarság KONCEPCIÓJA, ELKÉPZELÉSE kell. mert Mo. senk helyett nem fogja a gesztenyét kikaparni és senki feje fölött nem fog tenni semmit.
Ekrü
2023. október 11. 17:11
csapláros 2023. október 11. 15:13 " Végül Bajnai fogadta Fico-t ez ügyben Szécsényben, ahová mint egy csikágói maffiózó Fico vagy három, fegyveresekkel dugig rakott kisbusszal érkezett, és jót röhögve távozott."- Azért Bajnai fogadta, mert ha jól emlékszem Gyurcsány hiába várta, vele nem volt hajlandó találkozni. Annyira gyenge és erőtlen volt az akkori fellépés a Gyurcsány kormány részéről, hogy Fico úgy csinált hülyét belőlük ahogy csak akart. Aztán jött a 2010 és Fico hiába próbált találkozót kérni Orbán Viktortól még a szlovák választások előtt Orbán csak a választás után állt vele szóba. Onnantól kezdve meg rögtön más lett a lányzó fekvése... "Stefan Markus szerint Orbán politikája nem jelent veszély Szlovákia számára, a kettős állampolgárság pedig normális európai jogszabály." Ez azt jelenti, hogy Fico úr rendkívüli ellenfelet kapott. Ez nem Bajnai Gordon, és nem is Gyurcsány Ferenc." https://index.hu/kulfold/2010/04/14/orban_viktor_nem_egy_gyurcsany/
Ekrü
2023. október 11. 16:54
JohnnyFirpo77 2023. október 11. 14:36 "ha ennyire ünneplitek Ficot, akkor Zelenszkijjel ugyan mi problémátok van, hm? "- Genderkérdés, migránskérdés. Ennyi elég lesz?
csapláros
2023. október 11. 16:16
JohnnyFirpo77Szerintem 2023. október 11. 14:56 ..."Tudod, már csak azzal hogy nem tettek semmit (a tót libsik), máris fényévekkel előrébb vagyunk, mint Ficoval. Sikerült felfogni?"... Kac-kac: Elég, ha a tót liberálnácik egy amcsi gyarmattá degradálták Szlovákiát BENNE a felvidéki magyarsággal, ezzel is gyorsítva az egyébként változatlanul hagyott NEONÁCI magyarságot ASSZIMILÁLÓ (népirtó) államrendjükkel a magyarság eltűnését a Felvidékről. Vagy tán történt valami arrafelé (magyarok lakta területek fejlesztése, R2-es autóút építés, kettős állampolgársági, a nyelvtörvények és a Benes dekrétumok eltörlése, kétnyelvűsítés stb. stb.), ami élhetőbbé tette az ottani magyarság életét 2012 óta???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!