Timmermans: Putyin igazából már el is vesztette a háborút

2023. február 23. 09:42

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Oroszországra jellemző az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a nemi kisebbségek állandó félelemben élnek.

2023. február 23. 09:42
null

Az Európai Bizottság alelnöke a Project Syndicate-en közölt cikkében arról értekezik, hogy Putyin semmiképpen sem nyerheti meg a háborút – sőt igazából már el is vesztette –, de ha az ukrán hadsereg nem jut hozzá a szükséges harcászati felszereléshez, az hosszú ideig tartósíthatja a háborús állapotokat. Timmermans azt írja, hogy a tárgyalásokhoz az ukránoknak előbb vissza kell nyerniük területi integritásukat, ám mivel erre az oroszok aligha kaphatóak,

a lehető legsürgősebben el kell juttatni a megtámadott országnak azokat a harceszközöket, amelyekkel kiűzhetik az agresszort.

A cél az, hogy záros határidőn belül véget érjenek a harcok. Az Európai Bizottság alelnöke úgy látja: paradox módon azonban ehhez az szükséges, hogy a Nyugat ne hagyjon kétséget Putyin számára afelől: teljesen felesleges újabb és újabb orosz fiatalokat a húsdarálóba küldenie a fronton.

Oroszország totalitárius állam lett

Timmermans szerint Oroszország az elmúlt 15 évben egyre mélyebbre süllyedt a tekintélyelvűségbe, ismét totalitárius lett. Aki nem lojális a hatalomhoz, az számolhat azzal, hogy megmérgezik, kiesik egy ablakon, vagy börtönbe zárják. A lakosságot terrorral engedelmességre kényszerítik, de az üldözés legnagyobb veszélye a már amúgy is sebezhető rétegeket fenyegeti.

Robbant az antiszemitizmus, a nemi kisebbségek állandó félelemben élnek, grasszál a rasszizmus és az idegengyűlölet.

Ilyen körülmények között sokáig tart, amíg az oroszok megtalálják a kiutat, még akkor is, ha lelép a színről Putyin, aki páriává tette az országot. Az eszmélés akár egy nemzedéknyi időbe is telhet, de az eredmény egyáltalán nem biztos – fogalmaz Timmermans.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. február 24. 07:11
Az USA és az EU vezetői előre tudták, hogy a szankciókkal és a fegyverekkel konzerválják a háborús konfliktust Ukrajnában és bebetonozzák a Putyin rezsimet. A háború és a szankció pártiak Putyin szövetségesei! Minden résztvevőnek nagy üzlet a háború. A háború pártiak mind nagyot kaszálnak a háborúból Zelenszkijt is beleértve. Mások halálán, megnyomorodásán gazdagodnak. A dollárbaloldal azért támogatja a háborút mert, azt hiszik, hogy ha az USA és jópár EU ország nagyot kaszál az ukrán és az orosz emberek halálán akkor, nekik is leesik valamennyi. A világ etikus fele békét akar nem háborút. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni? A probléma mindig ugyan az. Egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Én mindig az életet választom. A dolgokat utólag rendezni lehet, helyre lehet hozni de, feltámasztani nem lehet senkit sem. Tűzszünet és béke!
norbert1970
2023. február 23. 22:59
Szerintem jobb ha a nemi kisebbségek félnek ,mint ha mi félünk és féltjük tőlük gyermekeinket.
Krupp Skya
2023. február 23. 19:56
Timmermans: Putyin igazából már el is vesztette a háborút Elvesztette, de aztán később megtalálta.
amca
2023. február 23. 19:34
Igaza van ennek a sajtkukacnak. Hozzátehetné a Baromez. OK,ha mégsem tökön rúghattok, Vállalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!