Szijjártó: Magyarországnak is köszönhető, hogy a NATO a világ legerősebb katonai szövetsége

2022. szeptember 13. 12:05

A külügyminiszter arról is beszélt a litván légierő repülőbázisán, hogy pár év múlva visszatérhetnek a magyar katonák a Baltikumba.

2022. szeptember 13. 12:05
null

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a litván légierő repülőbázisán tett látogatásán elmondta, hogy a kalinyingrádi orosz exklávé a legmilitarizáltabb területe Európának, földrajzilag nézve pedig a Baltikum talán a NATO-térség egyik legkomplikáltabban védhető régiója.

A miniszter köszönetet mondott helytállásukért, higgadtságukért a magyar katonáknak, és rámutatott, hogy a jelenlegi háborús körülmények között ez ma a honvédség legélesebb, legnehezebb kiküldetése.

„Erős ország nincsen erős honvédelem nélkül”

Leszögezte, hogy a katonák a NATO és ezzel Magyarország biztonságát is védik, ráadásul rendkívül felelősségteljesen kell eljárniuk, hiszen az egyik legfontosabb cél a közvetlen konfliktus megelőzése az észak-atlanti szövetség és Oroszország között.

„Önöknek úgy kell garantálniuk a biztonságunkat, néha akár testközelből is az orosz légierővel, hogy az a bizonyos húr ne pattanjon el” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „Mi azt szeretnénk, hogy béke legyen, de egyelőre a katonai helyzet nem így áll, azt látjuk, hogy a háborús helyzet egyre súlyosabb. Most a legfontosabb az, hogy a konfliktus eszkalálódását meg lehessen előzni”.

Ezért továbbra is a lehető legtöbb forrást szeretnénk biztosítani ahhoz, hogy a magyar honvédség a NATO-n belül továbbra is erős és számunkra büszkeségre jogot adó hadsereg legyen” – jelentette ki.

A miniszter elmondta, a katonai szervezetet annak tagállamai alkotják, ezért „büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy el lehessen mondani, hogy a NATO a legerősebb katonai szövetség a világon”.

„Jogosan mondhatjuk, hogy Magyarország nélkül, Magyarország hadereje, légiereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős” – mondta.

Pár év múlva visszatérhetnek a magyar katonák a Baltikumba

Közölte, hogy másfél-két év múlva ismét visszatérhetnek a magyar katonák a Baltikumba, a jelenlegi helyzetben ugyanis ezen misszió fontossága és létjogosultsága nagy valószínűséggel még jelentősebb lesz az elkövetkezendő időszakban.

A sajtótájékoztatót teljes terjedelmében alább tekinthetik meg:

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holi holi
2022. szeptember 13. 19:10
XDDD
jánosbácsi
2022. szeptember 13. 18:02
Óriási amerikai segítséget kap Kelet-Európa, de Magyarország kimarad. A kelet-közép-európai régió államai közül egyedül Magyarország és Szerbia marad ki a mostani támogatási csomagból. Ennek vélhetően politikai okai vannak, mivel a két ország vezetése szorosabb kapcsolatokat ápol a Kremllel.
MTom
2022. szeptember 13. 16:24
Mar nem olyan nyilvanvalo hogy az oroszok mellett kell kiallni, gyorsan nyalnak kicsit a NATO-nak, hatha arrafele fordulnak a szelek. Ha vegul az ororsz bebukjak ezt a csetepatet akkor mar az lesz a kommunikacio hogy a fidesz ezen az oldalon allt.
gyaloggos
2022. szeptember 13. 15:49
A NATO a legerősebb katonai szövetség, EZT csak egy OSTOBA ember vitatja! MAGYARORSZÁG meg igen-igen kényelmes helyzetben van a NATO tagjaként, s ezt IS csak OSTOBA ember vitatja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!