Kárpátaljai dialektust és a magyar nyelvet használják a rádióbeszélgetéseik rejtjelezésére a kelet-ukrajnai fronton (videó)

2022. augusztus 10. 14:03

„Oroszországban a magyar nyelvnek annyi ismerője van, mint Japánban a navahónak.”

2022. augusztus 10. 14:03
null

A jellegzetes kárpátaljai dialektust és a magyar nyelvet használják a rádióbeszélgetéseik rejtjelezésére a kelet-ukrajnai fronton azoknál az ukrán egységeknél, amelyekben kárpátaljaiak szolgálnak – írta a Suspilne az ungvári Viktor Scsadej Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

A kárpátaljai területvédelmi egység tagja, aki az elmúlt években több alkalommal is indult Ungvár polgármesteri székéért – sikertelenül – posztjában megjegyezte:

Állítását a lövészárokban készített videóval támasztotta alá. A felvételen Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora magyar nyelvű rádiókommunikációja látható és halható.

Nem saját ötlet

Scsadej megemlítette, hogy nem saját kútfőből származik az ötlet. A második világháborúban az amerikai tengerészgyalogság navahó indiánokból álló osztagot toborzott, hogy kidolgozzák az ellenség számára megfejthetetlen kódrendszert. Az indiánoknak oroszlánrészük volt a csendes-óceáni hadműveletek sikerében, mivel a rádió- és telefonbeszélgetéseket lefülelő japánok képtelenek voltak megfejteni a navahó nyelven alapuló rejtjelbeszédet. Ezt a módszer honosították meg az ungvári 68. különálló területvédelmi zászlóaljnál is.

– jegyezte meg Scsadej.

Nyitókép: Kiszó

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2022. augusztus 10. 17:57
Full kamu hír.
wanderer888
2022. augusztus 10. 17:11
magyar nemzetiségű, ukrán esetleg kettős állampolgárságú, a hivatalos irataiban ukrán címmel, adatokkal. gondolhatod, mit képzelne rólad (meg ez itt teli pofával ruszkit szopó társulatról) a lövészárokban, mikor nácizod és közben az a ruszki lő rá, akinek orbán tövig benyal minden adandó alkalommal. az a baj a nacionalístákkal, hogy hiába akarnának jót, még ahhoz is hülyék, hogy összeadjanak kettőt meg kettőt. a fenti magyarok képesek ellátni odáig, hogy ha nem állnak ki a ruszki ellen, akkor az jön és nem áll meg és elvesz mindent. ha Ukrajnában engedik, akkor megy tovább. ha a magyarok engedik, akkor megy tovább. érted is harcol, nem csak a saját családjáért. te meg csak nácizzad, meg fröcsögjél, de a szemébe már nem mernél belenézni ha nem is azért, mert maradt benned szemernyi lelkiismeret, hanem azért, mert összeszarnád magad félelmedben.
Highlander07
2022. augusztus 10. 16:49
Mindenki, aki az ukrán nácik mellett áll, legyen az akármilyen nemzetiségű, mehet a kurva anyjába. Igen, a hülye kárpátaljai magyarok is!
Akitlosz
2022. augusztus 10. 16:28
„Oroszországban a magyar nyelvnek annyi ismerője van, mint Japánban a navahónak.” Annál több. Meglehetősen sok orosz él(t) Magyarországon, egy részük megtanult magyarul és vannak, akik már hazamentek. Anetta Budapest például tud magyarul és ki tudja, hogy merre jár már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!