Charles Michel: Az Európai Tanács tagjelöltté emeli Ukrajnát

2022. június 23. 13:25

Biztos abban az Európai Tanács elnöke, hogy Ukrajna és Moldova megkapja az EU-tagjelöltséget.

2022. június 23. 13:25
null

„Döntő pillanathoz érkeztünk”, az Európai Tanács (EiT) európai uniós tagjelölti státuszt fog adni Ukrajnának és Moldovának, és egyértelmű jelzést fog küldeni az európai perspektíváról Georgia számára is – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő EiT elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Az EU-tagállamok és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára érkezve Michel közölte azt is: a tanácskozás rendkívül fontos lesz abban a tekintetben, hogy az EU új lendületet adjon az érintett nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatának.

A Nyugat-Balkán európai perspektívája az európai jövő szempontjából döntő jelentőségű, ezért az unió legfőbb hosszú távú prioritásai között szerepel

– húzta alá az Európai Tanács elnöke.

Az EU-bővítéssel kapcsolatban most várható döntések történelmi jelentőségűek, ugyanis meghatározzák az európai jövőt, a kontinens stabilitását, biztonságát és jólétét – tette hozzá. Elmondta: a tagállami vezetők mélyreható tárgyalást fognak folytatni Észak-Macedónia és Albánia uniós csatlakozási folyamatának mihamarabbi megkezdéséről. Áttekintik továbbá mindazon erőfeszítések eredményét, melyeket Bosznia-Hercegovina az intézmények jó működésének érdekében tett – mondta.

(MTI)

Nyitókép: Jonas Roosens / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. június 24. 05:57
Az EU nyugati része és a Brüsszeliek, le is szophatják Zelenszkijt és az ukránokat! Képmutató, szarevők!
mysstes
2022. június 23. 20:15
az EU perifériája már pereg le: törökország, anglia... mi mi a fenéért támogatjuk újak csatlakozását, amikor magunk is úgy gondoljuk, hogy az EU szart sem ér? az utóbbi évtizedekben minden krízist félrekezelt!
mer-kell
2022. június 23. 17:34
"Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik. -"
matykox
2022. június 23. 15:58
Amit nem értek, hogy a zusánka mér nem kezdeményezi, hogy az EUS vegye föl őket is? Vagy fordítva ferdítve, Egyből mindenki naggyon heppi lenne. Vagy mi. Mindenki legyen a zusa 56-190-ig terjedő tagizéje. Na?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!