Nem volt robbanóanyag a Zágrábban lezuhant drónon

2022. április 13. 14:07

A vizsgálatok szerint a drón által szállított anyag a becsapódás során lebomlott, nem azonosítható.

2022. április 13. 14:07
null

A Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de az nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot – közölte a Zágráb megyei államügyészég szerdai sajtótájékoztatóján.

Ivana Bacic, a horvát szakértői és kutatóközpont bűnügyi igazságügyi szakértője elmondta: kétségtelen, hogy a robbanást egy robbanószerkezet és egy olyan robbanóanyag okozta, amely nem tartozik a katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagok közé.

– hangsúlyozta.

Nincs rá magyarázat, hogy miért indították útnak a drónt

Az eredeti bombák legfeljebb 46 kilogramm TNT-t tartalmaznak, ezek felrobbanása után feketedés jellemző. Ilyen nyomokat nem észleltek – tette hozzá.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy egy nagyon jól karbantartott drónról volt szó, amely meghibásodás miatt zuhant le. A repülőgép feketedoboza megsemmisült. A nyomozás arra nem adott magyarázatot, milyen céllal és kik indították el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drónt.

A magyar légtérbe is belépett a pilóta nélküli eszköz

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a pilóta nélküli repülőgép március 10-én egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát fővárosban, a becsapódás helyén mintegy 5 méter átmérőjű kráter keletkezett. Személyi sérülés nem történt, de a környéken megsérült 96 gépkocsi, a károk összértéke 600 ezer kuna.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során – hangoztatták a horvát hatóságok.

(MTI)

Nyitóképen a lezuhant drón által letarolt terület. Fotó: STIPE MAJIC / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg Palóc
2022. április 13. 22:05
Ez egy üzenet volt a Horvátoknak. Előtte lévő napokban kezdték azt kiabálni, hogy mennek az ukrán frontra harcolni az oroszok ellen.
elfújta az ellenszél
2022. április 13. 21:30
Szeretetcsomagot akartak küldeni ukrán barátaink, de olyan hálátlanok vagyunk hogy meg sem érdemeljük. Ezért inkább Zágrábban kézbesítették, mert ott jobban utálják az oroszokat
foldizs
2022. április 13. 17:54
Szijjártó biztos tudta :D :D :D
A közösség tagjaként
2022. április 13. 17:42
gyurcsány genetikai szaporító anyagát szállította és a repülése közben azt szórta, hogy teherbe ejtse az útba eső női nemzetiségű akármilyen ország nemzőképes tagjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!