Putyin szerint a menekültválság kulcsa, ha az EU normalizálja kapcsolatait Lukasenkával

2021. november 11. 19:20

A Fehéroroszország és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során.

2021. november 11. 19:20
null

A két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata adott ki közleményt. Putyin és Merkel szerdán is tárgyalt egymással a konfliktusról.    

– írták a moszkvai közleményben, amely szerint megerősíttetett a kiélezett válság mielőbbi megoldásának fontossága. Az orosz elnök arra is felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy Kijev „destruktív politikát” folytat az ukrajnai „belső válság” ügyében, és egyre inkább az erőszakos módszerekre helyezi a hangsúlyt. Egyebek között harci drónt is bevetett, megsértve a rendezésről kötött minszki megállapodásokat. Putyin emellett azt is kifejtette Merkelnek, hogy „destabilizáló jellegű” az Egyesült Államok és több más NATO-ország „provokatív tevékenysége” a Fekete-tengeren.    

Az EU az oroszokat is szankcionálná a fehérorosz válság miatt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reagált arra a hírre, hogy az EU szankciókat készül bevezetni az Aeroflot orosz légitársaság ellen, amely Brüsszel szerint részt vesz közel-keleti migránsok Fehéroroszországba szállításában.    

Az Aeroflot pedig tudomásom szerint nem repül a Fehérorosz Köztársaság fővárosába azoknak az országoknak (Iraknak és Szíriának) a fővárosából, ahonnan menekültek áramlanak Európába, miután Európa, Amerikával együtt, lebombázta őket” – mondta Lavrov.    

Korábban az Aeroflot is közölte, hogy nincsenek járatai Irakba és Szíriába, és ezen országok állampolgárai a légitársaság gépein harmadik országokból sem repültek Fehéroroszországba.    

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két Tu-160-as hadászati bombázó, Szu-30MSZ típusú vadászgépek kíséretében, őrjáratot végzett csütörtökön a fehérorosz légtérben. A tájékoztatás szerint a manőver célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása volt, és nem irányult harmadik ország ellen. Szerdán két Tu-22M3 típusú hadászati bombázó repült be a fehérorosz légtérbe.

(MTI)

Fotó: Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fekete85
2021. november 12. 08:01
Hogyan lehet normalizálni a viszonyt egy csaló diktátor rá akit hülyére verték választáson és elcsalta. Putyin detto
balbako_
2021. november 12. 05:42
Az EU-nak el kéne jutnia oda, hogy végre a saját polgárainak dolgaival foglalkozzon. A világ bajainak megoldása nem képezi feladatát arra ott van az ENSZ. De a saját polgárainak nyakába folyamatosan újabb és újabb terheket rak, minden szomszédjával összeveszik és a világ minden pontjáról átvesz embereket, akik csak jobban akarnak élni, de dolgozni azért nem hajlandók csüggenek az EU szociális csecsen.
Isten jobb keze
2021. november 12. 00:54
Ez a Putyin mindig is egy szarházi volt! Egy mázsa szar hulljon a nyakába!
hidegfehérmintaled
2021. november 11. 23:18
Egy percig nem vagyok Lukasenka híve. Azonban érdemes azon elgondolkozni, hogy az EU milyen jogon pofázik bele egy független állam belügyeibe, milyen alapon hoz szankciókat Fehéroroszország ellen, lehet, hogy az ő helyében én is morcos lennék. Csak az a baj, hogy szegény Lengyeleken csattan az ostor és a közhelyek puffogtatásán kívül az EU-tól segítségre nemigen számíthatnak. Velejéíg rohadt ez az egész liberális "nyugat", tovább kurvul a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!