A lengyel vezetés nyomást gyakorol Bidenre, hogy ne legyen Északi Áramlat-2

2021. május 27. 11:51

Lengyel védelmi miniszter szerint hibás lépés volt az Északi Áramlat-2 elleni amerikai szankciók visszavonása, ezért nyomást fog gyakorolni a Biden adminisztrációra, hogy változtassa meg döntését.

2021. május 27. 11:51
null

Hibás lépésnek nevezte csütörtökön az Északi Áramlat-2 elleni amerikai szankciók visszavonását Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter, megerősítve Varsó álláspontját, miszerint az orosz-német projektként épülő gázvezeték destabilizálja az európai helyzetet.

Az Északi Áramlat-2 nem üzlet, hanem politika

Blaszczak kijelentette:a Balti-tenger alatt épülő, jelenleg mintegy 95 százalékos készültségben lévő Északi Áramlat-2 nem üzleti, hanem politikai természetű projekt, amely destabilizálja a helyzetet Európában, és nagyon erős fegyvert ad Vlagyimir Putyin orosz elnök kezébe”.

Úgy vélekedett, hogy Moszkva már 2009-ben zsaroláshoz folyamodott, amikor leállította ukrajnai gázszállítmányait.    

Az amerikai szankciók visszavonása hibás, rossz döntés – állította a tárcavezető. Blaszczak arra reagált a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjúban, hogy az amerikai külügyminisztérium múlt heti jelentése szerint az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke lemondani a gázvezeték kivitelezőjére és annak vezérigazgatójára kiszabott szankciókról. Ezt az álláspontot Joe Biden amerikai elnök kedden megerősítette, mondván, hogy a szankciók fenntartása kárt tenne az Egyesült Államok Európához fűződő kapcsolataiban.    

Washingon cserben hagyta szövetségeseit a lengyel miniszter szerint

Blaszczak aláhúzta: Washington döntése nem új szankciók ki nem vetéséről, hanem a már létező szankciók visszavonásáról szól, ami szerinte egyenlő az Egyesült Államok eddigi politikája mögüli kihátrálással. A politikus ellentmondásosnak nevezte Biden álláspontját, amikor a műsorvezető felvetette, hogy vajon az amerikai fél döntése hátterében nem az állhat-e, hogy Biden egységes frontot szeretne kiépíteni Kínával szemben, ehhez pedig igyekszik megnyerni Németország és Oroszország támogatását is.

Az amerikai elnök egyfelől azt mondja, hogy ellenzi az Északi Áramlat-2-t, másfelől pedig azt, hogy nem folytatja a szankciókat” 

– fogalmazott a lengyel miniszter Biden azon kijelentésére utalva, hogy ő (Biden) kezdettől ellenezte az új csővezetéket, de a projekt már szinte teljesen elkészült, ezért a szankciók kontraproduktívak lennének. Szerdán a lengyel külügyminiszter-helyettes, Pawel Jablonski egy tévéinterjúban elmondta: Varsó nyomást fog gyakorolni, hogy Washington változtasson a döntésén a szankciók visszavonásáról, ehhez viszont a közép-európai országok összefogására lenne szükség.    

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden, az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozója után elmondta: az értekezleten – egyetlen jelenlévő országvezetőként – felvetette a gázvezeték kérdését is. Aláhúzta:

a projekt európai és globális viszonylatban is veszélyes, szétveri az európai szolidaritást, és lehetővé teszi Oroszország megerősítését.

Álláspontja szeint a gázvezeték zsarolási eszközzé válhat. Varsó nem akar kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, és nem akarja azt sem, hogy zsarolják Ukrajnát, Fehéroroszországot van más országokat – hangsúlyozta Morawiecki.

(MTI)

Fotó: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
etete
2021. május 29. 03:27
Köpönyeg-forgatókból is sok van, úgy látszik. Éljen az orosz-román értékközösség. Az ezer éves magyar-lengyel barátság pedig... most éppen nem aktuális. Így a Kádár fiókák (akik közül egyesek pénzért teszik, persze, hiszen Moszkva jól fizet a hazafiatlan trolloknak).
Gèbi
2021. május 27. 20:45
A lengyelek szálljanak már le erről a témáról. Semmi közük a vezetékhez, a már nevetséges szintet elérő orosz ellenesség meg előbb utóbb visszaüt majd. Tudom én hogy fáj nekik hogy elveszítik a tranzit díjakat, de ez van ez egy üzlet két szuverén ország között. Ők amúgy sem vesznek rövidesen orosz gázt, mert jobb nekik a jóval drágább amerikai palagáz.
etete
2021. május 27. 16:00
Mennyi Oroszország-barát van errefele! Éljen Kádár és az ellenforradalom leverése a nagy baráti tankok segítségével? "Ruszkik, vissza?" Építsük vissza a kaszárnyákat? Ja, és az Aradi vértanuk köszönik szépen, nincsenek jól. Ja, és Kun Béla már csomagol, úton van. Ja, és Lengyelország egyharmadát 150 évig bítorolta a NagyMedve; vagy már ne vesszenek a Trianonok? Ja, és Katyn is egy szép kirándulóhely, főleg katonatiszteknek. Ja, és Kaczynskiék ís biztosítanak, hogy repülni Oroszországra mindig is biztonságos volt. Még egy csésze orosz teát, talán, esetleg polóniumosat? Vagy talán egy elmérgesedett esernyőt? Netán egy-két golyót, Pápán(ak)?
Szerintem
2021. május 27. 15:46
Talán gondolják, hogy egy csapással az orosz és német legyet is. A gond csak az, hogy aláássák a saját racionális érdekeiket is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!