Baloldali lejtmenet: lemondott az olasz baloldal vezetője

2021. március 04. 19:42

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő és kormánypárt Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki a közösségi oldalán csütörtökön közölt bejegyzésében a párton belüli hatalmi harcokra és a személyét érő támadásokra hivatkozott.

2021. március 04. 19:42
null

Nicola Zingaretti azt írta, szégyelli, hogy a Demokrata Párt az új olasz kormány húsz napja történt megalakulása óta kizárólag a hatalmi pozíciók felosztásáról vitázik, valamint a főtitkár leváltásáról.

– hangsúlyozta. Zingaretti a baloldali erőket az ország ennél sokkal súlyosabb problémáira emlékeztette az új koronavírus-járvány harmadik hullámában. Úgy vélte, hogy pontosan két évvel ezelőtti főtitkári megválasztása óta sikerült megmenteni a PD-t, amely új korszakba lépett át. A párt kormányon volt és a közelmúltban történt miniszterelnök-cserével is kormányon maradt, mégis – tette hozzá –

„Az Olaszország és a párt iránti szeretetből nem marad más hátra számomra, mint így változtatni a helyzeten” – utalt lemondására Nicola Zingaretti. A főtitkár döntése meglepetésként érte a pártot, melynek vezetősége is a közösségi bejegyzésből értesült a távozásról. A párt vezető politikusai úgy nyilatkoztak, minden eszközzel megpróbálják marasztalni Nicola Zingarettit.     

Zingaretti a kormányváltás politikai áldozata

Elemzők úgy vélték, hogy a PD-t 2019 márciusától vezető Nicola Zingaretti a közelmúltban zajlott kormányváltás  áldozatává  vált. A Mario Draghi vezette, a jobboldallal közös kormány megalakulása ugyanis a baloldal gyengülését eredményezte. A politikai pályafutását még az Olasz Kommunista Pártban (PCI) kezdett 55 éves Nicola Zingaretti a Demokrata Párt főtitkári posztját Matteo Renzitől vette át. A PD a Giuseppe Conte vezette második kormányban, 2019 szeptemberétől az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közösen kormányzott.    

Giuseppe Conte január 26-i lemondása után

a Zingaretti vezette PD úgy határozott, hogy Mario Draghi új kormányának is tagja lesz.

A jobboldali Ligával és a jobbközép Hajrá Olaszországgal közös kormányzást azonban a Demokrata Párt egy része és választói is nehezen emésztették meg. Bírálat érte Nicola Zingarettit gyenge döntései miatt, melyek következtében a baloldali politika nem érvényesül az új kormányban.    

A pártban egyre többen sürgettek főtitkárváltást.    

A PD támogatottsága a felmérésekben húsz százalékos, jelenleg a második legnagyobb párt a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga mögött. A PD sarkába ért azonban a szintén jobboldali Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI), amely túllépte a 17 százalékot. Ha pedig Giuseppe Conte veszi át az M5S vezetését, a felmérések szerint a PD hat százalékponttal eshet vissza.    

Katasztrófáról, a PD teljes széteséséről nyilatkozott Massimo Cacciari baloldali filozófus,

aki szerint Nicola Zingaretti lemondása a párt haldoklásának végső felvonása. Az esélyes utódok között szerepelhet Stefano Bonaccini, a baloldali hagyományú Emilia Romagna tartomány elnöke, akivel akár még Matteo Renzi is visszatérhetne a baloldallal való együttműködéshez. A Draghi-kormány létrejötte az Öt Csillag Mozgalmat és a PD-t is magával sodorta, miközben a jobboldal összes pártja erősödött.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2021. március 05. 10:07
Az, hogy egy baloldali politikus szégyenkezzen ab ovo kizárt.
Kristály
2021. március 05. 07:10
Fő feladat a hatalmi harc. A polgár meg oldja meg a gondját ha meghalt már nincs gondja és nincs gond vele, ez a libsi teoria.
Kvasztics Fedor
2021. március 04. 22:43
Ez várna ránk is ellenzéki győzelem esetén. Marakodás, kormányzásra való képtelenség.
Falfirka
2021. március 04. 21:19
mindegy mi van, hogy lesz, CSAK VÁLASZTÁS NE LEGYEN!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!