Az olasz kormányválság legnagyobb győztese Giuseppe Conte miniszterelnök lehet

2021. január 14. 15:37

Az olasz kormányválság miatt kialakult politikai instabilitás áthidalása hetekig is eltarthat. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonban győztesként jöhet ki a krízisből, támogatottsága és a különböző politikai érdekek közötti egyensúlyozása ugyanis eddig mindig sikerre vitte.

2021. január 14. 15:37
null

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Matteo Renzi volt kormányfő között hetek óta húzódó politikai és személyes ellentétek a tegnapi napon a kormányválság bejelentésével végződtek. Renzi, az Italia Viva nevű liberális párt elnöke visszahívta két miniszterét a kormányból, Conte pedig az este folyamán elfogadta a két politikai vezető távozását, ezzel pedig politikai értelemben testet öltött az olasz belpolitikai válság. 

Az elmúlt időszakban több jele is volt, hogy Renzi nem találja kifizetődőnek  a második Conte-kormányban való részvételét. A volt kormányfő támogatásával hatalomra segítette Giuseppe Conte-t, azonban azzal nem számolt, hogy

A politika élet középpontjába vágyó politikus nem nézhette tétlenül Conte főszereplői tündöklését, ezt bizonyította a sajtókonferencián elhangzó Conte elleni komoly politikai támadás is.

Renzi kíméletlenül sorolta a miniszterelnök és kormánya által elkövetett hibákat, így többek között a parlament szerepének való csökkentése, illetve a rendeleti kormányzás alkalmazása miatt megszilárduló demokratikus deficitet, a távlati kormánykoncepciók hiányát, valamint Conte és Trump közötti szoros kapcsolatot, ezen belül is az amerikai elnök el nem ítélését a Capitoliumban történtek kapcsán. Renzi a sajtótájékoztatóan többször is kiállt Joe Biden megválasztott elnök mellett, akitől elképzelhető, hogy a volt olasz kormányfő nem nyilvános úton támogatást is kapott.

A volt miniszterelnök éles kritikái jól illeszkednek az elmúlt hónapok eseményeibe, hiszen

Renzi tavaly december óta úgy intézett jól felépített, szisztematikus támadásokat a kormánnyal szemben, hogy annak maga is tagja volt.

Conte színrelépése óta nem egyszer támadták azért, mert nem rendelkezett politikai tapasztalattal, ami kritikusa szerint a különböző pártok közötti érdekek kiegyensúlyozásában is hátráltatta. Ezzel szemben a volt ügyvéd politikai hattér nélkül is képes volt hatalmát megőrizni, annyira, hogy a második Conte-kormányban kimondatlanul is a négy párton túl Conte-t tekintik az ötödik politikai erőnek. 

Az olasz miniszterelnök mindent megtesz annak érdekében, hogy hatalmon tudjon maradni, ezt támasztja alá, hogy a korábbi elutasító üzenetekhez képest a tegnapi napon Conte már kereste a párbeszédet a kormánypárti „szövetségesével”. Egységre szólította fel a kormány különböző pártjait, és felajánlásokat is tett nekik. Ebből is látszik, hogy

Conte jó stratégia mentén kezelte Renzi támadásait, amivel sarokba tudta szorítani az egyébként rutinos politikust.

A volt kormányfőnek így csak a kihátrálás maradt, amit nagy sajtóvisszhang övezett, de Conte megfontolt szemléletmódja és támogatottsága miatt akár ismét megállapodhatnak a felek. Az olasz miniszterelnök mindenesetre este már keményebben fogalmazott Renzivel szemben a kormányülésen, kevesebb esélyt adva a jövőbeni együttműködésnek.

A következő napokban Conte-n a sor, hogy eldöntse milyen lépéseket tesz. Megjelenhet a parlamentben egy meghallgatásra a kormány helyzetéről, elmehet a köztársasági elnökhöz, és benyújthatja a lemondását, amivel egy időben az új kormányalakítási felhatalmazást is megkaphatná. Most egyeztetések sora kezdődik, aminek a vége szinte megjósolhatatlan, így csak heteken belül lesz világos, hogy milyen végkimenetele lesz a tegnapi eseményeknek. Az előrehozott választásoknak azonban kevés az esélye, mert a jelenleg kormányzó baloldali politikai erőknek ez nem áll érdekükben. Várhatóan a jelenlegi kormánytöbbség megtalálja a parlamenti támogatóit, ha nem a mostani erők mentén, akkor esetleg újabbak bevonásával.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. január 25. 14:03
Most hogy az Orbánfóbiás faszszopó Renzi elvtársadat lehúzták a WC-n ilyen hülyeségeket kell idefosnod
civis72
2021. január 20. 21:06
Találós kérdés: Fayman Hollande Renzi Rutte... Mi a közös ezekben az ürgékben ?
Armageddon
2021. január 18. 15:16
Szarvini a klozettban!
Highlander07
2021. január 18. 15:15
Idióta cikk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!