Várhelyi: Továbbra is kihívást jelent a jogállamisági előrelépés a Nyugat-Balkánon

2020. október 06. 18:47

A véleménynyilvánítás szabadsága és a médiapluralizmus terén tavaly minden korábbinál csekélyebb előrelépés történt – mutatott rá a bővítési biztos.

2020. október 06. 18:47

A Nyugat-Balkán országaiban az elvárt eredmények messze elmaradnak az uniós tagsági követelményektől, Törökország pedig távolodott az Európai Uniótól, ugyanis jelentős visszaesés történt a demokrácia, a jogállamiság, az alapvető jogok és az igazságszolgáltatás függetlensége területén – közölte az Európai Bizottság kedden. Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos az Európai Bizottságnak a nyugat-balkáni partnerországokban és Törökországban végrehajtott reformok értékelését ismertető éves jelentésének bemutatásakor elmondta, az Európai Bizottság értékelése részletesen bemutatja, hol tartanak az egyes országok a reformjaik végrehajtásában, továbbá egyértelműbb iránymutatást és ajánlásokat fogalmaz meg a következő lépésekkel kapcsolatban. Az ezzel párhuzamosan közzétett gazdasági és beruházási terv célja a régió hosszú távú fellendülésének ösztönzése, valamint az unióhoz való gazdasági közelítésének felgyorsítása – közölte.

Tájékoztatott arról is, hogy az EU 160 millió euró (mintegy 57,2 milliárd forint) makroszintű pénzügyi támogatást folyósít három nyugat-balkáni partnerország, 50 millió eurót Koszovó, 30 millió euró Montenegró és 80 millió eurót Észak-Macedónia számára – közölte Várhelyi Olivér. Az uniós bizottság értékelése a Nyugat-Balkán országaira nézve azt állapította meg, hogy továbbra is kihívást jelent az, hogy a térség hiteles előrelépést tegyen a jogállamiság területén. Nem mutatkozik kellő elkötelezettség az igazságszolgáltatás függetlenségének alapelve iránt. A korrupció elleni küzdelem haladása összességében lelassult, és a legtöbb partnernél az eredmények messze elmaradnak a tagsági követelményektől. A véleménynyilvánítás szabadsága és a médiapluralizmus terén tavaly minden korábbinál csekélyebb előrelépés történt.

EB: Jelentős a visszaesés a törökországi alapvető jogok területén

A bizottság ugyanakkor megerősítette, hogy Albánia és Észak-Macedónia előrelépéseket ért el a szükséges reformok végrehajtása terén. Bosznia-Hercegovinának az uniós tagság iránti kérelméről szóló bizottsági véleményben szereplő kulcsfontosságú prioritásokkal kellene foglalkoznia. Koszovóban korlátozott előrelépés történt az unióval kapcsolatos reformok megvalósítása terén, és fontos, hogy a koszovói hatóságok megkettőzzék az EU felé vezető út követése érdekében tett erőfeszítéseiket, többek között a stabilizációs és társulási megállapodás végrehajtása révén. Az értékelés Törökországgal összefüggésben azt állapította meg, hogy az ország tovább távolodott az Európai Uniótól. Jelentős visszaesés történt a demokrácia, a jogállamiság, az alapvető jogok és az igazságszolgáltatás függetlensége területén.

Az Európai Bizottság korábbi uniós tanácsi következtetésekre emlékeztetett, amelyek szerint a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások megrekedtek, és egyetlen további fejezet megnyitását vagy lezárását sem lehet fontolóra venni. A jelentés megerősítette, hogy az értékelés alapjául szolgáló tények változatlanul fennállnak annak ellenére, hogy a kormány ismételten elkötelezte magát az uniós csatlakozás célkitűzése mellett. Márciusban a görög-török határon történt eseményekkel kapcsolatos aggályok ellenére folytatódott Törökországgal a párbeszéd és az együttműködés, különösen a migrációval kapcsolatos kihívások kezelése terén. A jelentés azt is ismertette, miként folytat Törökország a közös kül- és biztonságpolitika keretében meghatározott uniós prioritásokkal ellentétes külpolitikát.

Montenegróval 2012 óta, Szerbiával 2014 óta, Törökországgal 2005 óta folynak csatlakozási tárgyalások. 2020 márciusában a tagállamok úgy határoztak, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. Bosznia-Hercegovina, amely uniós csatlakozási kérelmét 2016 februárjában nyújtotta be, valamint Koszovó, amelynek esetében a stabilizációs és társulási megállapodás 2016 áprilisában lépett hatályba, potenciális tagjelöltek.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2020. október 08. 00:24
Mindenki meghülyül akit Brüsszelbe küldenek? Törökország soha nem lesz EU tag, kár a gőzért, valódi akarat nincs is az unió részéről a bővítésre, a törökök érzik ezt, hiábavaló a több évtizede tartó tárgyalás, közeledés helyett tovább fog romlani Ankara és Európa viszonya. Ez vonatkozik részben a balkáni országokra is, ha egyszer teljesítenék a jogállamisági követelményeket, addigra lehet hogy szétesik az Olivér által képviselt szervezet.
adonyi29
2020. október 07. 08:02
Aki annak örvend, hogy Orbán embere a jogállamiságot kéri számon a Balkánon, annak azt javaslom, hoy nézze végig a tegnapi AFET meghallgatást ... A bizottsági papírokba a minket csesztető arcok beleszólnak, ha a Balkán is a téma. A bővítési biztos tegnap megpróbált ebben a nárcisztikus és vállalhatatlan közegben értelmes érveket mondani amellett, hogy miért fontosak ezek az országok. Még annyit annak, aki most tapsikol, hogy lassan semmiről sem lehet értelmes vitát nyitni azért, mert rule of láé meg demokrácia. Ha ezeket a szavakat komolyan gondolja, akkor most nem tapsikolni kellene, hanem sírni.
Szuverén maffiaállam
2020. október 06. 23:35
Olivér, korrepetáld Jutkát, mert nem tudja, mi az a jogállamiság. Ráér, a Facebookon lóg és Vittoriónak főzi a kávét.
jánosbácsi
2020. október 06. 21:02
Olivér a magyar kormány szerint a jogállamiság minden ország magánügye, akkor meg minek kell baszogatni a nyugat-balkáni országokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!