Az EU várakozással tekint az új szerb kormánnyal kialakítandó kapcsolatok elé

2020. június 22. 20:49

Június 21-én vasárnap önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti választásokat tartottak Szerbiában, amelyen a győzelmet az Aleksandar Vucic szerb államfő vezette Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg.

2020. június 22. 20:49

Az Európai Unió (EU) várakozással tekint Szerbia új kormányával kialakítandó kapcsolatok elé, hogy mihamarabb elő lehessen mozdítani az ország uniós csatlakozásához szükséges, sürgős reformokat – jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos hétfőn.

Az uniós bizottság nyilatkozata szerint a csatlakozás folyamat középpontjában egyebek mellett a jogállamiságot érintő reformok állnak, amelynek a következő szerb kormány prioritásai között kell szerepelnie. Az Európai Unió Szerbia legnagyobb adományozójaként és befektetőjeként, valamint legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnereként teljes mértékben elkötelezett az ország EU-csatlakozási folyamata mellett, valamint segíti a koronavírus-válságot követő gazdasági fellendülést.

A nyilatkozattevők megjegyezték, hogy bár a választások résztvevői kampányolhattak és tiszteletben tartották az alapvető jogokat, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek első megállapításai szerint a szavazók választási lehetőségeit korlátozta a kormányzó párt túlsúlya és a kormányzati politika reklámozása számos médiafelületen. Az unió várja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet illetékes szakértőinek erre vonatkozó ajánlásait, amelyekről minden politikai szereplő részvételével párbeszédet kell kezdeni a fennálló választási hiányosságok kiküszöbölése érdekében – húzták alá.

Június 21-én vasárnap önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti választásokat tartottak Szerbiában, amelyen a győzelmet az Aleksandar Vucic szerb államfő vezette Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. június 22. 21:10
A magyar haladók nincsenek elragadtatva ettől az eredménytől: https://24.hu/kulfold/2020/06/22/tulnagy-sandor-szerbia-vucic-ketharmad-voksolas-vajdasag/. De annál biztosabbak lehetünk benne, hogy ez most jó a magyaroknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!