Példakép és próféta Orbán az új osztrák belügyminiszter szerint

2017. december 22. 12:05

„Orbán Faymann kancellárhoz képest példakép, sőt szinte próféta, ami a népvándorlást illeti” – mondta Herbert Kickl, a Szabadságpárt főtitkára tavaly. Mostantól Ausztria belügyminisztereként folytatja pályafutását a karcos kijelentéseiről ismert Kickl, akit Strache pártelnök jobbkezének, sőt, a párt szellemi gurujának tartanak. Portrénk.

2017. december 22. 12:05
Tóth Tamara

Írta: Tóth Tamara (Bécs)

 

„Orbán Faymann kancellárhoz képest példakép, sőt szinte próféta, ami a népvándorlást illeti” – így fogalmazott Herbert Kickl egy 2016-os parlamenti felszólalásában. Akkor még a Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára volt, néhány napja viszont Ausztria belügyminisztereként vette kézbe nyugati szomszédunk belügyeit.

Kicklt egyszerre tartják a pártelnök HC Strache jobbkezének és a Szabadságpártot a háttérből ténylegesen irányító szellemi gurunak. Ki is ő valójában?

A leendő szabadságpárti politikus Karintiában (az egykori pártvezér Jörg Haider fellegvárában) nőtt fel, ott végezte el a gimnáziumot is. A sors furcsa fintora, hogy ekkor egy osztályba járt Eva Glawischniggel, aki később több mint tíz éven keresztül az osztrák baloldali Zöldek pártfőnöke volt. Politikai pályafutása csak Bécsbe költözése után kezdődött. Egyetemista korában került kapcsolatba a Szabadságpárttal, ahol hamar felfigyeltek rá éles esze és kiváló retorikai képességei miatt.

1995-ben már Jörg Haider kampánycsapatának tagja volt, akinek később több beszédét is megírta. Állítólag Kickltől származik a következő, Haider által elmondott, hatalmas botrányt kevert mondat az akkori Bécsi Zsidó Hitközség vezetőjével, Ariel Muzicanttal kapcsolatban: „Nem értem, hogyan lehet valakinek, akit Arielnek hívnak, ennyi piszkos ügye”. A pártban ezek után Haider emberének tartották. Ezért is volt meglepő, amikor a Haider-tábor FPÖ-ből való kiválásakor Kickl végül a régi pártban maradt és HC Strache mellé állt (Haider megcsinálta a BZÖ pártot, ebben politizált halálos balesetéig).

Strache Kickl iránti hálája nem maradt el: viszonylag hamar főtitkári pozícióban találta magát, ezen kívül pedig a párt kommunikációjáért is ő lett a felelős. Ma a Szabadságpárt annyira erős, mint a haideri időkben 1995 és 2000 között,

és ez nem kis mértékben Herbert Kicklnek köszönhető.

Az újdonsült belügyminiszter nemcsak a pártvezetés beszédeinek megírásánál alkotott maradandót, de több botrányt kiváltó kampányszlogen megalkotása is az ő nevéhez fűződik. A 2006-os választásoknak az FPÖ a „Daham statt Islam” (Haza iszlám helyett) választási szlogennel ment neki, nem kis felzúdulást okozva az akkori osztrák közéletben. A „daham” szó egyébként tájnyelvi kifejezés, Kickl minden bizonnyal így próbált ráerősíteni az osztrák nemzeti érzelmekre.

Az igazán nagy botrány azonban 2010-ig váratott magára, amikor is Kickl a bécsi tartományi választások idején a „Mehr Mut für unser ’Wiener Blut’” – „Zu viel Fremdes tut niemandem gut” (Több bátorságot a „bécsi vérünknek” – senkinek sem tesz jót a túl sok idegen) mondattal állt elő. Az FPÖ-t a plakát megjelenése után azonnal rasszizmussal vádolták meg, sőt a Zöldek soraiból olyan vélemények is elhangoztak, hogy a Szabadságpárt náci retorikát alkalmaz a választási küzdelem során.

Kickl nevetségesnek nevezte a vádakat, szerinte a „bécsi vér” kifejezés a „bécsi tradíció és kultúra szinonimája”. Bár az erőteljesen bevándorlásellenes retorika azóta is a párt jellemzője maradt, valamelyest finomult a plakátok hangvétele. 2017-ben már az „Österreicher verdienen Fairness” (Az osztrákok igazságosságot érdemelnek), az „auf ihn kann Österreich immer zählen” (Strachéra mindig számíthat Ausztria), illetve az „Islamisierung gehört gestoppt” (Az iszlamizációt meg kell állítani) szövegekkel találkozhatott leggyakrabban az osztrák választó.

Kickl azonban már nemcsak az FPÖ választási kampányainak megalkotója,

egyre gyakrabban tart parázs hangvételű beszédeket az osztrák parlamentben is.

Egyik emlékezetes felszólalásában például a baloldalra szerinte jellemző „hamis toleranciáról” szónokolt, melynek hátterében a gyávaság áll: „Én megértem, hogy kellemesebb egy emlékművet a másik után felavatni, és a múlt morális kérdéseit feszegetni, mintsem szembenézni a társadalomra aktuálisan leselkedő veszélyekkel” – mondta a volt főtitkár, majd így folytatta: „Hogyan akarják megértetni valakivel, hogy az olyan értékek, mint a demokrácia, a jogállam, az emberi jogok és a jogrendszer fontosak, ha önöknek olyan, hogy valami szép, valami jó, valami igaz, az nem is létezhet, mert mindent a társadalmi körülményektől tesznek függővé?”

Egy hasonlóan heves beszédében nevezte prófétának Orbán Viktort is, nem először dicsérve meg a magyar miniszterelnököt. Amikor például az akkor még külügyminiszter Sebastian Kurz a balkáni út lezárásának sikerességéről beszélt, Kickl így válaszolt: „Kurz úr még csak a házi feladatát sem végezte el. A határok lezárását Orbán Viktor kezdeményezte”. Kickl szerint Sebastian Kurz előszeretettel könyveli el a nyugat-balkáni útvonal lezárását a saját sikereként, pedig mindenki tudja, hogy „ez a bátor tett Orbán Viktor nevéhez fűződik”.

Az egykori főtitkár az Európai Uniót is többször illette már kritikával. Szerinte az olyan politikusok, mint Juncker vagy Macron, „begubóznak üvegfalú irodájukba, rá akarják kényszeríteni az embereket megkérdőjelezhető értékek elfogadására, el akarják törölni a nemzetállamokat és az előző évszázad megoldásait kínálják fel a problémákra”

A Juncker és Macron mögött állók Kickl szerint igazi „politszauruszok”, akik nem veszik észre, hogy a centralizmus korszaka lejárt.

Kickl egyébként az Emberi Jogok Európai Egyezményét is megreformálná. Szerinte az egyezmény idejétmúlt, a „vasfüggöny idejéből” származik, és lehetővé teszi a menekültügyi jogszabályok túlságosan tág értelmezését Ha nem sikerül a kérdést európai szinten megoldani, akkor a volt főtitkár szerint Ausztriának saját útját kell járnia. Kickl álláspontja szerint Ausztriának nők, gyermekek és keresztények felvételére kellene koncentrálnia, hogy megakadályozzák a radikális iszlamisták „beszivárgását” az országba.

Az újdonsült belügyminiszternek állítólag a nemrég lezajlott koalíciós tárgyalások alatt is hatalmas szerep jutott. „Amikor beszélt, olyan csend volt a teremben, hogy a légy zümmögését is lehetett hallani. Strache és Hofer úgy ültek ott, mint valami iskolás kisfiúk” – mondta nemrég Kicklről a tárgyalások egy résztvevője a Trend nevű gazdasági lapnak.

Maga Kickl nem kommentálta a tárgyalások tartalmi részét, csupán annyit mondott, hogy tanultak a 2000-es években a Néppárttal folytatott koalíciós tárgyalásokból, hűek fognak maradni az értékeikhez és készen állnak a kormányzásra. 

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. december 23. 18:03
Bölcs meglátás.
matykox
2017. december 22. 19:55
Az FPÖ -nek láthatóan vannak minőségi emberei. Kiváló, csak így tovább! Európa hátha mégis magára talál és 250 év tévelygéseit lassan korrigálja.
Devian
2017. december 22. 19:31
Nem csak Faymannhoz képest.
noMores
2017. december 22. 18:53
Orbán Viktornak osztrák kollágája segítségét kellene kérnie, hogy végre kizavarja az országból a kormánykritikus sajtót és az ellenzéki pártokat és azok híveit! nyilván meg lehet tudni, hogy ki küldte vissza a nemzeti konzultációt, na azt a 2.3millió embert kellene megtartani, a maradék 5milliót meg kizavarni az országból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!