A kiküldött munkavállalók ügyében egységes a V4 álláspontja

2017. augusztus 28. 19:33

A kiküldött munkavállalókról szóló uniós irányelv témájában továbbra is egységes a visegrádi csoport V4 álláspontja Robert Fico és Beata Szydlo szerint.

2017. augusztus 28. 19:33

Beata Szydlo és Robert Fico hétfőn megerősítették, hogy a kiküldött munkavállalókról szóló uniós irányelv témájában továbbra is egységes a visegrádi csoport (V4) álláspontja – közölte a lengyel kormányszóvivő, ismertetve a lengyel és a szlovák kormányfő telefonos beszélgetésének tartalmát.

Rafal Bochenek kormányszóvivő arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy Fico és Szydlo értékelték a V4 keretében felállított, a kiküldött munkavállalók témájával foglalkozó munkacsoportban elért előrelépést, és „aláhúzták a V4 közös álláspontjának időszerűségét”. Fico „rámutatott a V4 konstruktív szerepére” – fűzte hozzá Bochenek.

Mint közölte, a témáról Szydlo aznap Marian Rajoy spanyol kormányfővel is egyeztetett, kiemelték a közös elemeket a két ország álláspontjaiban, és további egyeztetésekben állapodtak meg. Az említett irányelvről Szydlo a közeljövőben a balti államok miniszterelnökeivel is tárgyal – helyezte kilátásba Bochenek. Az Európai Bizottság javasolta az 1996-ban elfogadott uniós irányelv módosítását. Eszerint az egyik uniós államban működő cég, kiküldve alkalmazottjait egy másik tagállamba, az ottani bérszinthez kell, hogy igazítsa a kiküldöttek fizetését. Az ilyen módosítást több EU-állam, köztük Lengyelország is ellenzi. Varsó azzal érvel, hogy ez hátrányos helyzetbe hozná a lengyel cégeket, többek között a fuvarozókat.

Az irányelvvel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök – aki „társadalmi dumpingnak” nevezi a jelenlegi szabályozást – múlt csütörtökön egyeztetett a szlovák és a cseh kormányfővel, majd az álláspontok közeledéséről számolt be. Pénteken pedig Bulgáriában élesen bírálta, hogy Varsó nem hajlandó hozzájárulni az irányelv szigorításához, kijelentve: Szydlo kormánya elvágja magát Európától. Varsó arrogánsnak és az EU-t megosztónak minősítette Macron kijelentéseit. Szydlo pénteken aláhúzta: az irányelv témájában Lengyelország és a Közép-Európa a közös uniós piac elveit védi.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. augusztus 28. 22:50
Tök jó, hogy ennyire örülnek egymásnak.... :))) Ez a V4 egy elég erőltetett mese amúgy. Kiderült már nem egyszer. A 4 ország méretében és gazdasági fejlettségében olyan különbségek vannak, amik eleve nem teszik túl esélyessé, hogy sok témában legyenek azonos véleményen. Jól látható, hogy időnként felbukkan egy-egy téma, ahol véletlenül azonosak az érdekeik és akkor igyekeznek egységet mutatni, hátha úgy nagyobbnak látszanak. Például a migráns kérdésről igyekeznek lenyúzni mindegyik V4 országban a hatalmon lévők, annyi bőrt, ahányat csak lehet. Mintha bármelyikbe is nagyon szeretne bárki bevándorolni... Aztán ettől kezdve, mint látható szinte minden felmerülő kérdésben egyik, vagy másik eltérő véleményt képvisel. Teljesen érthető okokból. Nem sok közös van például a volt szocialista tábor talán legfejlettebb tagja Csehországban és az összeszerelő gyarmat Orbániában.
Harangláb
2017. augusztus 28. 21:35
...Szakad a V4-ek...:)
Kup Lung
2017. augusztus 28. 20:07
A szlovákok sem engedtek a kérdésben sőt a fuvarozók problémáját külön megemlítették Micronnak az osztrákoknál . --- A francia bomlasztani akart de nem sikerült . --- Figyelni kell mit kommunikálnak mert pár napon belül a csigazabáló és a Mutti is ferdít keményen .
ThunderDan
2017. augusztus 28. 19:45
De hát... várjunk csak... most olvastam a HVG-ben, hogy a V4-eknek vége van... nem értem. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!