Török-holland konfliktus: kemény választ ígér Ankara

2017. március 12. 14:27

A török családügyi miniszter Hollandiában vett volna részt egy nagygyűlésen, a törökországi elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás melletti európai kampány részeként, de a holland hatóságok feltartóztatták és kikísérték az országból. A török miniszterelnök kemény válaszlépést ígért, és vasárnap elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait.

2017. március 12. 14:27

Kemény válaszlépéseket ígért Binali Yildirim török kormányfő vasárnap Hollandiának amiatt, hogy Hágában feltartóztatták Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját a rotterdami török konzulátusnál; a minisztert nem engedték a külképviselethez, visszafordították a német határ felé.

Yildirim közleményében úgy fogalmazott: „állítólagos európai barátaink, akik minden alkalommal demokráciáról, szólásszabadságról és emberi jogokról beszélnek, ebben az esetben megbuktak a vizsgán. Az ehhez hasonló esetek segítenek abban, hogy közelről megismerjük igaz barátainkat és ellenségeinket” – tette hozzá.

Diplomáciai feszültség Törökország és Hollandia között

A török kormányfő köszönetet mondott az ellenzéki pártok elnökeinek a kormánypárt iránt mutatott szolidaritásukért. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szombaton visszamondta összes külföldi programját. A török miniszterelnök rámutatott: a történtek még jobban megerősítik országa egységét.

Sayan Kaya előzőleg Németországban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazásról tartott nagygyűléseken vett részt. Miután Hága visszavonta a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgép leszállási engedélyét, Sayan Kaya autóval utazott Rotterdamba, ahol mindketten egy szombatra meghirdetett kampányrendezvényen szólaltak volna fel. 

Ankara válaszolt Hollandiának

A családügyi minisztert a török konzulátustól 30 méterre állították meg a rendőrök, és a konvojt a holland rendőrség kísérte vissza a német határhoz. Fatma Betül Sayan Kaya végül vasárnap a Köln-Bonn repülőtérről különgéppel utazott haza Isztambulba. 

A török külügyminisztérium szombaton bejelentette, „biztonsági okokból” elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait, de hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is. A tárca közlése szerint bekérették a külügyminisztériumba a holland ügyvivőt, és közölték vele: „egy ideig” nem kívánatos, hogy a nagykövet visszatérjen állomáshelyére.

Az ankarai holland nagykövetséget végül a török hatóságoknak kellett megvédenie, miután ostromolni kezdték felháborodott török tüntetők. A holland nagykövettől azt kérték a török hatóságok, hogy egy ideig ne is térjen vissza. Hollandia mellett több más európai országban is törölték a török nagygyűlések hatósági engedélyeit – számolt be az Euronews.

(MTI) 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2017. március 13. 08:11
el kell törölni az euban a kettős állampolgárságot azonnal ! a törökök döntsék el, hogy törökök, vagy németek akarnak lenni
atila68
2017. március 13. 06:23
Náci hollandok! Holland nácik!
szancso
2017. március 13. 04:40
Azért az elég érdekes, hogy pl. a NO-ban élő törökök - sok közüllük már 3. generáció - tizezrével mennek ki az utcára tiltakozni, vagy az anyaországi kampányolót meghallgatni, de a németek nem emelik fel a feneküket a fotelból, ha pl. Ramsteinban béketüntetést szerveznek. Ha elmegy ca. 8ezer ember, az akkor már soknak számít. De úgyanennyi megjelenik egy butító Modell versenyen. Ez itt a szomorú. Vajon mit csinálnak a törökök jól, hogy még a 3. generációban is él az anyaországhoz füződő erős kapcsolat? Azt hiszem NO-ban sikeres lett a fiatalok antideutschá való nevelése.
választópolgár
2017. március 13. 01:42
Játszunk el a gondolattal, hogy a törököket felvették az euba és ez, azután történik. Akkor hogy alakulna ez a helyzet? A törökökkel sehogyan sem jön ki a matek. Egyszerűen nem illenek az európai képbe. Egy ilyen eset is elég és mi van ha a németországban élő 6 millió muzulmán egyszercsak radikalizálódik? Hollandiában is több millió, Franciaországban szintén. Az egy országnyi tömeg emberek. Csapjanak már a homlokukra merkelék, mert lassan ahoz is késő lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!