Kiakadtak a törökök, amiért az EP felfüggesztené a csatlakozási tárgyalásokat

2016. november 24. 20:37

A török miniszterelnök szerint nincs jelentősége az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásának, melyben a testület a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére szólított fel a puccskísérlet utáni megtorlások miatt. Mevlüt Cavusoglu főtárgyaló felemlegette: az EU-nak nincs jövőképe, a britek se véletlenül léptek ki.

2016. november 24. 20:37

Az EU-tagállamok vezetői fel kell emeljék hangjukat az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása ellen, amelyben a testület Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel – hangsúlyozta Binali Yildirim török miniszterelnök csütörtökön Ankarában.

A kormányfő szerint a török-EU kapcsolatok az utóbbi időben meglehetősen nehézkessé váltak. Mint fogalmazott: Európa egyfelől biztonsági szempontból nélkülözhetetlennek tartja Törökországot, másrészt a mostani határozattal is ellentmondásba kerül önmagával. Yildirim nyomatékosította: a közösségnek el kell döntenie, hogy Törökországgal vagy nélküle alakítja jövőre vonatkozó terveit.

A török kormányfő ugyanakkor – Recep Tayyip Erdogan elnök szerdai szavait megismételve – azt hangsúlyozta, hogy Ankara számára az EP csütörtöki véleménynyilvánításának „semmilyen jelentősége nincs”.

Mevlüt Cavusoglu miniszter, az EU-csatlakozások főtárgyalója az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozva élesen bírálta az uniós lépést. Mint mondta: „az EU megalázta magát, Törökországot ily módon nem tudja térdre kényszeríteni”. „Az indítványt olyanok kezdeményezték, akik sajnálták a július 15-i puccskísérlet sikertelenségét” – jelentette ki a tárcavezető. Ahelyett, hogy Európa nyitna a külvilág felé és globális szereplővé válna, a közösség gyáván elkezdett befelé fordulni – értékelt a politikus. Kifejtette: az Európai Uniónak nincs jövőképe, az Egyesült Királyság egyebek között ezért is választotta a kilépést, a közösségnek tehát mihamarabb önvizsgálatot tartva tanulnia kell a hibáiból.

Ömer Celik török EU-ügyi miniszter is megszólalt az ügyben, azt hangoztatva, hogy Ankarában figyelmen kívül hagyják a strasbourgi döntést. A miniszter úgy vélekedett: az EU-nak inkább azt kellett volna értékelnie, hogy miként működhet együtt azzal az országgal, amely a július 15-i puccskísérlet során demokratikus ellenállást mutatott fel. „Miközben azt kommunikálják, hogy Törökország mellett szolidaritást vállalnak, Európa sajnos rövidlátó vitába süllyed” – fűzte hozzá Celik.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. november 27. 21:17
Zsarolják Európát a törökök?! Pofátlan népség! Nálunk már voltak 150 évig, most ne jöjjenek, és főleg ne küldjék ide a migránsokat, mert azok mégiscsak az ők fajtársaik.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. november 25. 12:27
Semmi szükség még egy diktátorra európában. Úgy is átkúrnak mindenkit. A migránsokkal meg csak üzletelnének, zsarolgatnának. Majd ha bekönyörgik magukat. Addig meg elég ha az oroszok csicskáztatják őket.
buckafej
2016. november 25. 09:15
A törököknek semmi keresnivalójuk az EU-ban. Nem európai a kultúrájuk, nem európai a népük, nem európai a vallásuk, nem európai a politikai rendszerük. Ha minket cseszegettek egy alkotmánymódosítás után, vagy a médiatörvény miatt, akkor mit kellene csinálni a törökökkel, ahol tömegesen rúgnak ki, börtönöznek be embereket, tiltanak be újságokat, rádiókat, tévéket. A többi mocsokságukról nem is beszélve. Nem Európába való nép, ki kellett volna zavarni őket a Boszporuszon túlra, szerencséjük volt, hogy nem történt meg a XVIII-XIX. században, sajnos.
kergeller
2016. november 25. 08:52
Szerintem ez mar az elejetol egy hulye otlet otlet volt. Orokervenyu igazsag, hogy ha azt akarod, hogy valami rendben legyen azt neked kell elintezni. Jelen esetben ha az illegalis bevandorlokat megallitottak volna a tengeren, illetve visszaforditottak volna oket kies hazajukba, vagy be sem engedik oket Gorogorszagba, akkor most nem kene a torokok nyavajgasat hallgatni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!