Erdoğan: Trump győzelme remélhetőleg pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten

2016. november 09. 12:21

Erdoğan reményét fejezte ki szerdán, hogy Trump győzelme a demokrácia és a fejlődés tekintetében pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten, valamint az alapvető jogokra és a szabadságra nézve a nagyvilágban. Ezzel párhuzamosan a török miniszterelnök, Binali Yildirim már el is kezdte követelni Trumpnál a júliusi puccskísérlettel vádolt Fethullah Gülen kiadatását

2016. november 09. 12:21

Recep Tayyip Erdoğan török államfő reményét fejezte ki szerdán, hogy Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson a demokrácia és a fejlődés tekintetében pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten, valamint az alapvető jogokra és a szabadságra nézve a nagyvilágban. Erdoğan emellett arra szólította fel beszédében az Európai Uniót, hogy döntse el végre, fel akarja-e venni Törökországot a tagállamok közé. A török elnök emellett élesen bírálta, hogy több uniós tagállam befogad számos olyan embert, aki Ankara szemében terroristának minősül.

„Washington és Ankara viszonya nem személyfüggő”

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Twitter-üzenetben gratulált Donald Trumpnak. Hangsúlyozta: Törökország meg szeretné erősíteni bizalmon alapuló stratégiai együttműködését Washingtonnal. Előzőleg a török külügyminisztérium leszögezte: bárkit is választ elnökévé az amerikai nép, tiszteletben tartják a választást.

„A választás eredménye az amerikai nép döntése. Washington és Ankara viszonya nem személyfüggő, határozottan folytatjuk kapcsolatainkat” – fogalmazott nyilatkozatában a török külügyi tárca.

A törökök már Gülen hitszónokot követelik Trumpon 

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdai beszédében arra kérte Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, hogy mihamarabb adja ki Törökországnak a Pennsylvania államban emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot, akit Ankara a július 15-i puccskísérlet kitervelésével vádol.

„Ha az Egyesült Államok rövid időn belül kiadná a terrorista Gülent, biztos vagyok benne, hogy országaink barátságában új fejezet nyílna” – vélekedett a török kormányfő.

„Az amerikai nép nemet mondott arra, hogy irányítsák akaratát”

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: az amerikai nép nemet mondott arra, hogy irányítsák akaratát. Címlapokkal, közvélemény-kutatási eredményekkel, televíziós szereplésekkel senki nem nyer választást – fogalmazott.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2016. november 09. 21:54
"In God we trust."
noMores
2016. november 09. 13:15
Orban baratjanak a baratja a mi baratunk is. Viktorka illusztris tarsasagban.....
Bástyaelvtárs
2016. november 09. 12:44
trump és erdogan - 2 nagy demokrata ha egymásra talál.... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!