A mondat, amire sokak vártak

2016. február 02. 19:08

A Willkommenskultur kiegészül a búcsú kultúrájával. Ez annak bizonyítéka, hogy Merkel megértette, mi történik az országban és pártjában.

2016. február 02. 19:08
Berthold Kohler

„Az AfD legújabb provokációja miatti felzúdulástól alig hallatszott egy kijelentés, ami legalább annyi figyelmet érdemel, mint Petry és von Storch asszonyok militáns fantáziái. Így hangzik: »Ha ismét béke lesz Szíriában és ha legyőzték az Iszlám Államot Irakban, elvárjuk, hogy mindazzal a tudással, amit nálunk kaptatok, visszatérjetek a hazátokba!«

Ez a mondat a kancellártól származik. Nem kulturális forradalmat jelent, de legalább kiegészíti a Willkommenskulturt a búcsú kultúrájával. Sok német, CDU-tagok is, hosszú ideig várt a kancellártól egy ilyesfajta mondatot. Ez annak bizonyítéka, hogy Merkel megértette, mi történik az országban és pártjában.

(...)

De Merkel mondatának van egy másik szerepe is.

Amennyiben az összeurópai megoldás hiánya miatt a nagykoalíció az év kezdetén másfajta menekültpolitikára kényszerül, a migránsok száma tovább emelkedik, a németek türelme pedig elfogy, a kormányszóvivőnek bizonyítékokra lesz szüksége, hogy a kancellár mindig is emezt és amazt mondta és követelte.

Az okos nő pedig előre építkezik – az archívumot tekintve is.”

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2016. február 07. 17:56
"Ha ismét béke lesz Szíriában és ha legyőzték az Iszlám Államot Irakban, elvárjuk, hogy mindazzal a tudással, amit nálunk kaptatok, visszatérjetek a hazátokba!" Merkel ezt komolyan gondolta? Aztán, hogyan akarja ezt elérni? Akiket ő annyira szívélyesen invitált, akik a macedón hazáron, vagy nálunk a Keleti pályaudvarnál az ő nevét skandálták, azok nem azért jöttek, hogy egyszer hazamenjenek. Merkeltől nem ez a mondat fog fennmaradni, hanem a felső korlát nélküli befogadás kijelentése, a meghívást nyomatékosító szelfizés, majd a felelősségét felvető politikusoknak adott cinikus válasza: Nem érdekel, ki a felelős, most már itt vannak. Ha egyszer Merkel megmérettetik, ezeket az idézeteket kell elővenni, nem a cikkben idézett ostobaságát.
Héja
2016. február 07. 17:49
A FAZ jó nagyot fordult. Majd meglátjuk, "bundesmutti" mit tesz (a politikai pofázáson kívül). Még a bundesmutti is hazugság, hisz nincs gyereke.
foxi
2016. február 07. 17:49
Három év múlva Frau Merkel nem Németország kancellárja.
Akitlosz
2016. február 07. 17:49
Az AFD nem provokál, hanem a legértelmesebb politikát folytatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!