Csak tűzoltásra volt elég a görög parlament döntése?

2015. július 16. 12:10

Tűzoltásra megvolt a többség a görög parlamentben, de hogy végig is tudja-e majd vinni a kormány a megszorító csomagot, az már kétséges – mondták az MTI által megkérdezett elemzők. A görögök az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból kaphatnának újabb áthidaló kölcsönt, viszont a britek, a csehek, a svédek és a dánok ezt a megoldást nem támogatják.

2015. július 16. 12:10
Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a görög parlament megtette az első lépést azzal, hogy elfogadta az új hitelprogramot, de a görög kormány parlamenti támogatottságának visszaesése miatt vannak kockázatok.

 

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője elmondta: mind a sikeres parlamenti szavazás, mind a görög kormány parlamenti támogatottságának visszaesése megfelelt a várakozásoknak, így érdemi piaci hatásokra nem lehet számítani. A piaci szereplők nem lélegezhetnek fel egészen a görög helyzetben továbbra is benne rejlő kockázatok miatt, hiszen még az eurózóna számos tagállamának törvényhozásában ratifikálni kell a mentőcsomagot előkészítő intézkedéseket – tette hozzá. Kifejtette: bár a 300 fős parlamentben a 229 támogató szavazat sima eredményt sugall, de a szavazatok összetételét tekintve egyben azt is jelenti, hogy a görög miniszterelnök parlamenti támogatottsága jelentősen megcsappant. Az igenek többsége ugyanis számos ellenzéki képviselő támogatásával, 32 kormánypárti nem-szavazattal alakult ki.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szintén kiemelte: az, hogy a vezető görög kormánypártból 38-an nem támogatták a javaslatokat, megkérdőjelezheti a kormány működőképességét, mivel így elveszett a kormánytöbbség a parlamentben. Rámutatott: a tárgyalások megkezdéséhez még hat euró-övezeti tagállam parlamentjének is szavazni kell, köztük az igen kritikus holland, finn és észt parlamentnek is, ugyanakkor a német alsóház feltehetően megszavazza a tárgyalások megkezdését. Suppan Gergely kifejtette: csütörtökön dönt az EKB a görög bankrendszernek nyújtott ELA-ról (likviditási gyorssegélyről), valamint igen gyorsan meg kell állapodni az átmeneti finanszírozásról is, mielőtt hétfőn az EKB felé lejár egy 3,5 milliárd eurónyi görög tartozás. 

Elmondta: ezt feltehetően az EFSM (Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus) fogja nyújtani 7 milliárd euró értékben, amit a később az eurózóna külön intézményesített mentőalapjával, az Európai Stabilitási Mechanizmussal (ESM) kötött megállapodás keretéből fizetnek vissza. Ahhoz, hogy az EFSM pénzügyi segítséget tudjon nyújtani, a nem euróövezeti EU tagállamok hozzájárulása is szükséges, ezt azonban Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Csehország egyaránt elutasítja. Az EFSM támogatásához azonban elégséges 65 százalékos támogatottság, így feltehetően a nem támogató tagállamok nem akadályozzák meg ennek működésbe hozását. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy fogalmazott: „most a tűzoltáshoz megvolt a többség, de a következő 1-3 évben kisebbségből kormányozni és végigvinni a programot, az szinte lehetetlen küldetésnek tűnik”. A szakember szerint a következő napokban biztosítani kell  a görög bankrendszer beindításához szükséges forrásokat az Európai Központi Bank részéről, és az Európai Parlamentnek is döntenie kell a görög programról.
Úgy vélte: Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek a tárgyalásokon nem lesz könnyű dolga, mivel az Európai Unió komoly biztosítékokat kér majd, hogy az esetleges görög kormányváltás esetén is végrehajthatóak legyenek az előírt lépések, miközben várhatóan jelentős belpolitikai nyomás nehezedik majd a miniszterelnökre. 

Kiemelte: piaci szempontból megnyugvást hoz a görög parlament döntése, de a befektetők tisztában vannak a kockázatokkal. Most az látszik valószínűnek, hogy Görögország, ha súlyos megszorítások árán is, de az eurózóna tagjaként oldja meg a válságot. A görög adósságtörlesztés továbbra is nagy kérdés, az adósság-elengedés nem tűnik valószínűnek, de arra van esély, hogy a görögök könnyítéseket kapnak, türelmi idő beiktatásával – mondta a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. július 16. 14:04
"Megszavazták a harmadik görög mentőcsomagot, a bankok és a görög tőzsde két hete zárva tart, de az amerikai tőzsdén a görög indexre alkotott ETF továbbra is kereskedhető, ha az EKB beindítja a likviditást, beindulhatnak a görög bankrészvények is." http://gazdasagportal.hu/index.php/johet-a-harmadik-gorog-mentocsomag-meglodulhatnak-a-bankok-arfolyamai/
hátakkor
2015. július 16. 14:01
Pogàtsa Zolinak jó téma van évekre
Himalája
2015. július 16. 13:45
A lényeg az, hogy ha a segélycsomagot megkapják, a 320 milliárdos görög államadósság 406 milliárdra növekszik. Görögországban kb. 80 ezer gyerek születik évente. Ha minden második született gyereket az állam minden évben potom egy millió euróért (300 mil. Ft) eladná, akkor tíz év alatt ezt az adósságot a görögök le tudnák törleszteni. Persze csak akkor ha ez az adósság kamatmentes.
Mich
2015. július 16. 13:41
"a nem euróövezeti EU tagállamok hozzájárulása is szükséges, ezt azonban Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Csehország egyaránt elutasítja." M.o. MIÉRT nincs köztük...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!