Olasz és lengyel lapok: Soha nem látott méretű a magyarországi idegenellenesség

2015. május 14. 13:44

A bevándorlásról indított nemzeti konzultációról ír az olasz La Stampa és a lengyel Gazeta Wyborcza. A szerzők aggódnak a növekvő magyarországi idegengyűlölet miatt, és úgy látják, Orbán Viktor a Jobbik szavazóit szeretné megnyerni.

2015. május 14. 13:44

A bevándorlásról indított nemzeti konzultációról írt csütörtökön a La Stampa című olasz napilap Orbán megkérdezi a magyarokat: Tudod, hogy ellopják tőled a munkát? címmel. A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap kommentárja szerint a nemzeti konzultációval a kormány hadat üzen a menekülteknek és a bevándorlóknak, és terrorizmussal ijesztgeti a lakosságot.

 
Az olasz újság szerint a 12 kérdés „manipulatív”. A La Stampa hangsúlyozta, hogy az egykoron a vasfüggöny túloldalán levő országok között Magyarországon a legmagasabb a menekültkérelmek száma. 
 
„Az évek óta tartó xenofób szlogenek kezdik éreztetni hatásukat” – tette hozzá a torinói lap a Tárki nemrégen kiadott közvélemény-kutatását idézve, miszerint Magyarországon „rekordot döntött az idegengyűlölet”.
 
A Gazeta Wyborcza szerkesztője, Michal Kokot szerint az előző nemzeti konzultációk célja az volt, hogy legitimizálják a kormány lépéseit. Így volt ez azoknak az alkotmánymódosításoknak az esetében is, amelyek kibővítették a kormány jogköreit, és korlátozták az Alkotmánybíróság és a pénzügyi intézmények ellenőrző szerepét – írta. Szerinte Orbán Viktor most is a közvélemény támogatását akarja ilyen módon megnyerni Brüsszel menekültügyi politikájával szemben. 
 
A szerző elismeri, hogy Budapest az utóbbi időben valóban hatalmas bevándorlási hullámmal kénytelen szembenézni, és bár a menekültek többsége tranzitországnak tekinti Magyarországot, a magyar hatóságok nagyon félnek attól, hogy Ausztria és Németország visszaállítja a határőrizetet a menekültáradat feltartóztatására.
 
Magyar elemzőkre hivatkozva Kokot úgy véli: Orbán Viktor a menekültkérdést felhasználva a Jobbik választóit próbálja megnyerni. Úgy látja, hogy a magyaroknál 
„soha nem látott méreteket öltött az idegenellenesség”. Ezt a Tárki közvélemény-kutató intézet adataival támasztja alá, melyek szerint a lakosság 46 százaléka ellenséges a külföldiekkel szemben.
 
 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2015. május 14. 19:46
csak szólok a La Stampának meg a Gazeta Wyborczanak, hogy a magyarokon és cseheken kívül az angolok sem kérnek a kvótákból és menekültekből. Theresa May miniszter asszony azt mondta, hogy fordítsák őket vissza, akár a tengeren is. Az angolokra is lehet hisztizni. http://www.thetimes.co.uk/tto/news/politics/article4438743.ece
Területvédő
2015. május 14. 19:20
Na, valakik megint kényszert éreztek arra, hogy belepofázzanak a magyar belpolitikába. És csodálkoznak, hogy e miatt a végtelen arrogancia miatt sokan Kelet felé fordulnak? Hát mi közük ezeknek a mi belügyeinkhez? Mi mikor pofázunk bele abba, hogy Olaszországban, Lengyelországban milyen konzultációkat folytatnak, milyen törvényeket hoznak?
Szümi
2015. május 14. 17:50
A medvék befogadtak 30 rókát, bezzeg a rasszista nyulak csak kettőt, de azoktól is szabadulnának! Hallatlan!
alex.leopardi
2015. május 14. 17:26
holnap megnézem,a múlt héten a román lapokat nézegettem,a magyarellenességük meghaladja a kuruc zsidóellenességét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!