Volt lengyel vezetők elismerik, hogy a CIA börtönt működtetett az országban

2014. december 10. 18:16

Lengyelország 2001-ben megállapodott arról az Egyesült Államokkal, hogy a CIA számára megfelelő helyeket teremt, az oda érkező személyeket pedig háborús bűnösként kell kezelni. A megállapodást nem rögzítették írásban – mondta el Leszek Miller volt miniszterelnök és Aleksander Kwasniewski volt államfő.

2014. december 10. 18:16

Lengyelország 2001-ben, az Egyesült Államokat ért terrortámadások után egy olyan, „nyugodt hely előteremtéséről” állapodott meg Washingtonnal, amelyben a CIA „információkat szerezhet meg saját, együttműködésre kész forrásaitól” – ismerte el szerdán Leszek Miller akkori kormányfő és Aleksander Kwasniewski akkori államfő.

 
Parlamenti sajtóértekezletükön elmondták, hogy a lengyel fél akkor a témában egy több pontból álló memorandum aláírását javasolta, amely „hangsúlyosan aláhúzta, hogy a Lengyelországba esetleg érkező személyeket háborús fogolyként kell kezelni, minden nekik járó emberi joggal”. Az amerikaiak azonban Kwasniewski szerint időhiányra hivatkozva kitértek a megállapodás írásban való rögzítése elől.
 
Lengyelország sohasem ismerte el hivatalosan, hogy titkos CIA-börtönök működtek volna az országban. Az ügyben a nyilvánosság kizárásával évek óta folyó vizsgálatot idén novemberben ismét meghosszabbították.
 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2014. december 11. 10:11
csak tudnám, hogy a magyar ballibek mit esznek ezeken a faSSiszta amerikaiakon, hogy miért vonzódnak ennyire ehhez az elfajzott, antidemokratikus, az emberi méltóságot, mint legfőbb alkotmányos alapjogot sárba tipró birodalmi nagyhatalomhoz???
1120
2014. december 10. 22:04
Azért a lengyelek nem utálhatják az oroszokat annyira, hogy közben meg csontig nyalnak a jenkiknek...VAGY MÉGIS?
indiáner
2014. december 10. 20:41
Lengyel-Román két jóbarát együtt kínozza a CIA foglyát.
Zoli atya
2014. december 10. 19:58
Fucking U.S.A !! https://www.youtube.com/watch?v=SYl1eGvqzVs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!