A német külügyminiszter szerint Európa szétszakadhat

2014. március 02. 16:13

Európa szétszakadásával fenyegető helyzet alakult ki a krími válság miatt a német külügyminiszter szerint. A cseh külügy szerint Oroszország nemzetközi jogot sért, Peking viszont úgy nyilatkozott: nem avatkozik Ukrajna belügyeibe.

2014. március 02. 16:13

A németek felszólítottak

Frank-Walter Steinmeier vasárnapi berlini közleményében kiemelte: Németország „a lehető legnyomatékosabban felszólítja Oroszországot, hogy tartózkodjon Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésétől”. Oroszországnak nincs joga katonákat küldeni ukrán területre a Fekete-tengeri flotta támaszpontjaként használt területre vonatkozó államközi szerződésben rögzített eseteken kívül – tette hozzá.

A feszültség növekedésének rendkívül veszélyes útjára kerültünk, de még meg lehet fordulni és meg lehet akadályozni Európa szétszakadását”. Ehhez az kell, hogy ne tegyen senki „provokációként értelmezhető lépéseket”. Ellenkező esetben a válság tovább mélyül, aminek beláthatatlan, akár „drámai következményei is lehetnek, és megsemmisíthetik az Európa biztonságának erősítését célzó konstruktív együttműködés sok évének eredményeit” – mutatott rá Frank-Walter Steinmeier.

Az új kijevi vezetésnek meg kell védenie valamennyi ukrán állampolgár jogait és érdekeit, beleértve a kisebbségi jogokat, különös tekintettel a nyelvhasználatra – fejtette ki a német külügyminiszter, aki szerint mindebben „fontos szerepet vállalhat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), illetve az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa”.

A csehek minősítettek

A nemzetközi szerződések megsértésének és beavatkozásnak minősítette Oroszország eljárását Krím esetében Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor bízik abban, hogy sikerül megakadályozni a konfliktus további kiéleződését.

A területi épség számunkra olyasmi, amit egy erősebb ország által nem szabad megsérteni. Számunkra ez lényegi álláspont” – jelentette ki Zaorálek a prágai közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Leszögezte: a krími kérdésben Oroszországnak diplomáciai úton, s nem erő alkalmazásával kell keresnie a megoldást. „Rá akarjuk kényszeríteni Oroszországot, hogy a választott megoldást ne valósítsa meg” – hangsúlyozta a cseh külügyek irányítója.

Délutánra hivatalába kérette Oroszország prágai nagykövetét, hogy közölje vele Csehország ukrajnai eseményekkel kapcsolatos álláspontját. Zaorálek szerint az ukrajnai konfliktust tovább bonyolítja, hogy a mai ukrán kormány nagyon gyenge, és az országban az alapvető dolgok sem működnek.

Csehország moszkvai nagykövetének visszahívását Prága egyelőre nem mérlegeli. Vasárnap este ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, hogy megvizsgálja a helyzetet és meghozza a szükséges intézkedéseket.

Elsősorban azt vitatjuk meg, miként egyeztessük Csehország álláspontját az Európai Unió és a NATO keretében. Téma lesz az energiabiztonság is” – nyilatkozta a Prima kereskedelmi televízióban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Zaorálek azt mondta, hogy Prága energetikai problémákra nem számít. „Vannak tartalékaink, ellátásunk különböző forrásokból biztosított, s ráadásul a tél is enyhe” – fejtette ki a miniszter. A külügyminisztérium vasárnap felszólította a cseh állampolgárokat, hogy tekintettel az eseményekre lehetőleg ne utazzanak Ukrajna keleti régióiba.

A kínaiak nem avatkoznak be

Peking politikai megoldást sürget Ukrajnában, a belügyekbe való be nem avatkozás elvét vallja – hangoztatta vasárnap a kínai külügyi szóvivő.

Csin Kang – utalva arra, hogy Vlagyimir Putyin az orosz állampolgárok és katonák védelme érdekében a parlament felsőházától felhatalmazást kapott a katonai erő alkalmazására Ukrajna területén – felszólított minden érintett felet a nemzetközi jog betartására, a viták párbeszéd és tárgyalások útján történő rendezésére, egyben kifejezte országa súlyos aggodalmát a kialakult helyzet miatt.

A szóvivő hangoztatta: Kína kitart a belügyekbe való be nem avatkozás elve mellett, tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Ugyanakkor megjegyezte: „több oka van annak, hogy a helyzet mára így alakult”. Kína továbbra is szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket, és a feleket a térség békéjének és stabilitásának fenntartására szólítja fel – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. március 03. 10:20
"Oscar: a 12 év rabszolgaság lett a legjobb film" ....... Lehet, hogy nem kellett volna gyarmati sorba taszítani a keleti részt?
Kárpáti Zoltán
2014. március 02. 22:40
"Oroszországnak nincs joga katonákat küldeni ukrán területre" És az Usának van? Nekik mennyi joguk vagy felhatalmazásuk volt Afganisztán vagy Irak szuverenitásának és területi integritásának megsértésére? Kik is csináltak ebből precedenst? Nekik szabad? Másnak meg nem? Úgy néz ki az ábra, hogy annak szabad, akinek van ereje hozzá. Ahogy már erőszakkal is meg lehet puccsolni egy demokratikusan megválasztott hatalmat. Mert már ezt is szabad. Már választás se kell hozzá. Ha a Nyugat úgy akarja. Itt omlott össze ez a világrend, mikor az erő és az erősebb lett a törvény. De az lassan már nem az Usa, és nem Európa. Hozzá kell szokni.
nemjoe
2014. március 02. 20:17
Mindenki nyomja a szájkaratét, még versenyeznek is, hogy ki mond nagyobbat. Az oroszok meg szépen annektálják Kelet-Ukrajnát és minden megy tovább a maga útján... Még hogy Európa szétszakad! Érdekelne a német külügyér logikailag alátámasztott magyarázata, hogy ez miként fog lezajlani az ukrán események fényében. Tehetetlen, kapzsi idióták...
Secnir
2014. március 02. 18:15
"Peking politikai megoldást sürget Ukrajnában, a belügyekbe való be nem avatkozás elvét vallja –" még szerencse, hogy a szomszédos kínaiak nem avatkoznak be. kérdés, hogy mi a véleménye erről az ugyanolyan messze lévő magyarország miniszterelnökének?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!