Ukrajna: nincs megállapodás az amnesztiáról

2014. január 29. 15:58

Az ellenzék nem fogadja el a kormány által előterjesztett amnesztiatörvényt, mert a kormány azt szabná feltételül, hogy a tüntetők menjenek haza. Vitalij Klicsko azt mondta: nem elég az amnesztia, csak akkor hagyják el a Majdant, ha a vezetés is távozik.

2014. január 29. 15:58

Az emberek azért vonultak utcára, hogy gyökeresen megváltoztassák az országban kialakult helyzetet. Azt mondani nekik, hogy szabadon engedünk benneteket, ha hajlandók vagytok hazamenni, ez elfogadhatatlan” - szögezte le az Ütés (Udar) párt vezetője újságíró előtt.

Megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy az emberek csak akkor fogják elhagyni a Majdant (a kijevi Függetlenség terét), ha teljesen átalakul a vezetés, az állam irányításának rendszere. „Önmagában a büntetőjogi felelősségre vonás alóli mentesítésük, az amnesztia nem elegendő” – jelentette ki Klicsko.

A vezetés ugyanakkor az amnesztia előfeltételéül szabta, hogy a tüntetők hagyják el az általuk megszállt hivatali épületeket, az utcákat és köztereket. Második napja próbálnak a parlamenti képviselők egy kompromisszumos amnesztiatörvényben megállapodni, egyelőre sikertelenül. A plenáris ülés egyelőre szünetel a konzultációk miatt.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője szintén kizártnak nevezte, hogy az amnesztia fejében a Majdanon befejeződjenek a tüntetések. Leszögezte, az amnesztia nem vonatkozhat azokra, akik demonstrálókat gyilkoltak meg, újságírókra támadtak, embereket raboltak el és kínoztak meg. Követelte továbbá, hogy ezeket a bűncselekményeket a hatóságok mihamarabb vizsgálják ki, és indítsanak eljárást az elkövetőkkel szemben.

Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) pártelnöke szerdán azt követelte, hogy még a nap végéig engedjenek szabadon 40 aktvistát, akiket az elmúlt napokban helyeztek előzetes letartóztatásba, valamint kétszáz tüntetőt, akiket már korábban letartóztattak és „rács mögé küldtek", helyezzenek házi őrizetbe.

Eközben a Közös Ügy (Szpilna Szprava) nevű szervezet beleegyezett abba, hogy elhagyja az aktivistái által elfoglalt agrárminisztériumi épületet. A Majdanon közben bejelentették, hogy nemzeti gárdát alapítottak a tüntetések önvédelmi egységeiből, kozákokból, valamint a Jobboldali Szektor nevű szerveződés tagjaiból. Első osztaguk, amelyet „Vikingek” névre kereszteltek, szerdán hivatalosan esküt tett az ukrán nép védelmére.

Kijevben előző nap a második rendőr vesztette életét, akit ismeretlen tettesek lőfegyverrel mellkason lőttek – közölte szerdán a belügyminisztérium. Néhány nappal korábban az ukrán fővárosban egy rendőr holttestére bukkantak, akivel fejlövés végzett. A hatóságok kapcsolatba hozták a rendőr halálát a Kijevben zajló ellenzéki tüntetésekkel.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2014. január 29. 16:13
Barmennyire szimpatikus is a tuntetes sorozat, azt feltetelul szabni, hogy a masik fel menjen, kicsit eros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!