Németh: Az új szerb kormányt a tettei alapján kell megítélni

2012. augusztus 02. 15:50

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a néhány napja beiktatott új szerb kormányról nyilatkozva azt hangsúlyozta egy vajdasági napilapnak, hogy az új kabinetet a tettei alapján kell majd megítélni.

2012. augusztus 02. 15:50

A magyar politikus az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban kijelentette, hogy a magyar-szerb kapcsolatok az elmúlt években látványosan fejlődtek. A belgrádi parlamentben a kormányprogram vitájában elhangzott ígéretek lehetőséget teremthetnek arra, hogy „Szerbiával gyümölcsöző, jószomszédi kapcsolatokat tartsunk fenn”.

Németh Zsolt megérti a vajdasági magyarok félelmét a szerb kormány személyi összetétele miatt. Mint rámutatott, a Szerb Haladó Párt a Szerb Radikális Pártból vált ki, „amelynek vezetője, Vojislav Seselj kulcsfigurája volt a brutális etnikai tisztogatásoknak a háborúk időszakában”, továbbá az új kormányfő a néhai szerb elnök, Slobodan Milosevic szóvivője volt. „A vajdasági magyarok félelmei e történelmi tapasztalatokon alapulnak, s ezért fontos , hogy az új kormány politikáját ne az ígéretei, hanem a tettei alapján ítéljük meg” – mondta.

A magyar államtitkár fontosnak tartja, hogy a kormányprogram „kellő mértékben tiszteletben tartsa” Vajdaság autonómiáját. Ugyanakkor szerinte jelentős, hogy Belgrád külön kormányhivatalt hoz létre az alapvető kisebbségi és emberi jogok védelmére.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. augusztus 02. 16:45
Siralmas hogy ilyen hülye balfasz emberek foglalkozhatnak külpolitikával mint Német,Martonyi!Német egy segg,és hülye mint a föld a külpolitikához!De ez jellemző a Fideszre.Az első uralkodásuk idején is szétbasztak mindent!
Hunor N.
2012. augusztus 02. 16:32
Elsőként bizonyíthatnának a temerini fiúkkal kapcsolatban. Utána megláttyuk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!